İlaçta karekod dönemi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaç sektöründe ''karekod'' uygulamasına geçileceğini belirterek, ''Karekod sistemiyle Türkiye'de üretilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç üretildiği andan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak" dedi.
Dinçer, Grand Cevahir Oteli'nde gazetecilerin sorusu üzerine, yıl başından itibaren ilaç sektörü ve eczacılarla ilişkilerde karekod denilen yeni bir uygulamaya geçmeye başladıklarını söyledi.
Türkiye'de ilaç sanayini daha rasyonel bir zemine oturtmak, ilaç sektöründeki kayıt dışılığı ve yolsuzluğu önlemek için bir çaba içerisine girdiklerini anlatan Dinçer, karekod uygulamasının vatandaşların ilaç ve tedavi güvencesini sağlama alacağını vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, şöyle konuştu:
''Karekod sistemiyle Türkiye'de üretilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç üretildiği andan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak. Şimdiye kadar ilaçlarda barkod sistemi ya da ilaç fiyat kupürü bulunuyordu veya her ikisi beraber vardı. Karekod, barkod bilgilerini, kimlik numaralarını, üretim seri numaralarını ve üretim tarihini içine alan bir muhteviyata sahip. Kimlik numarası olmayan hiçbir ilaç eczanelerde satılamayacak. İlaç, depolara giderken kimlik numarasıyla gidecek, bu numara ile eczane rafına konacak ve tüketicinin eline geçecek ve o kimlik numarasıyla başka bir ilaç satılamayacak. Bu açıdan bakıldığında çok önemli ve ciddi bir tedbir aldık. Yoğun bir şekilde tüm Türkiye'de eczacılarla bu sistemi uygulamaları konusunda görüşmeler yaptık ve yapıyoruz.''
Eczacılara erken ödeme
Karekod sistemine geçen eczacıların ücretlerini bir ay önce ödeme taahhüdünde bulunan Dinçer, ''Bunun da gerekçesi şu; karekod sistemine geçmek için az da olsa yatırım yapmak gerekiyor. Yatırımları finanse etmek için ek para ödeme imkanı yok, ama alacaklarını daha erken ödeyerek onlara bu fırsatı vermek istiyoruz. Buradan bütün eczacılardan, ilaç deposu işletenlerden ve ilaç sanayicilerinden bu konuya destek vermelerini istiyorum ve daha güvenli bir sektör oluşturmak için yardım etmelerini bekliyorum'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Eczacıların karekod sistemine geçmesi zorunlu mu?'' sorusu üzerine Dinçer, şu anda bir yaptırım düşünmediklerini, eczacaları sadece teşvik ettiklerini belirtti.
''Karekodsuz ilacın piyasaya verilmesini Mayıs ayından itibaren yasaklayacağız'' diyen Dinçer, şu anda ilaç sanayinin karekodlu ilaçları eczanelere göndermeye başladığını, Mayıs ayına kadar da barkodlu ve fiyat kupürlü ilaçların piyasaya sunulmasına izin verileceğini bildirdi.
Dinçer, ''Türkiye'de 2010 yılından sonra hiçbir şekilde karekodsuz ilaç satılmayacak'' dedi.
Bir gazetecinin, karekod sisteminin eczacılara maliyetini sorması üzerine Dinçer, ''300 ile 1000 lira arasında maliyet olacak. Eczacıların sadece karekod okuyacak bir makineye ihtiyaçları olacak. Bilişim altyapısını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacak'' diye konuştu. Dinçer, sistemle, hasta sağlığını teminat altına almayı ve denetimden çıkmamış hiçbir ilacın satışına izin vermemeyi hedeflediklerini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama