İlişkilerde kıskançlık

Uzm. Klinik Psikolog Banu Akman Şahin, ilişkilerde kıskançlığı ele alıyor.

Yayınlanma: 24.07.2015 - 12:32
Abone Ol google-news

Kıskançlık, değer verdiğimiz bir ilişkiye yönelik herhangi bir tehdide karşı sergilediğimiz tepkidir. Buradaki tehdit gerçek bir tehdit veya tehdit algısı olabilir ve kendisini farklı şekillerde gösterebilir. Yapılan çalışmalara göre kıskançlık hissi kişilik özellikleri, ilişkinin yapısı tarafların sosyal ortamları ile ilgilidir. Yetersizlik duyguları ve özgüvenin düşük olması kıskançlıkla yakından ilişkilidir. Kıskanan kişi diğerlerini rakip olarak algılar ve kendini diğerleri ile kıyaslar. Kendine yeteri kadar güvenmeyen bir kişi, birlikte olduğu kişinin sadakatine karşı şüpheci yaklaşımlar sergiler.

Bunun dışında duygusal bağımlılık yaşayan kişilerde de aşırı kıskançlık görülmektedir. Eğer çiftlerin birbirlerinin dışında ilgi alanları, arkadaşlıkları, sosyal çevreleri yoksa ilişkiye daha fazla bağımlılık geliştirirler. Böyle bir durumda çiftlerden birinin başkalarına gösterdiği en ufak bir ilgi bile kıskançlık yaratabilir. Hatta her zaman bu ilginin başka birine olması gerekmez. Kişinin kendine ayırdığı zaman bile kıskançlık sebebi olabilir. Bu nedenle çiftlerden her birinin bireysel hareket alanlarının olması kesinlikle çok önemlidir. Ülkemizde erkeklerin maçları, sosyal hayatları, sporları onlara bireysel alan sunarken, kadınlar çocuklar, iş ve ev hayatı arasında kendileri için bir şey yapmakta daha zorlanmaktadırlar. Halbuki çiftlerden her ikisinin de bireysel alanı olduğunda ilişkinin zenginleşmesi ve kıskançlığın azalması söz konusu olacaktır.

Bir diğer kıskançlık da tedavi gerektiren patolojik kıskançlıktır. Patolojik kıskançlık somut olay ve gerçeklere dayanmaz. Burada kişide hayali aldatılma korkuları vardır ve ihtimalleri olmuş gibi kabul eder. Bu tür kıskançlıklarda örneğin kişi eşi telefonu geç açtığında başka biriyle olduğunu düşünür, kendisinin izni olmadan bakkala bile göndermez, perdelerin sürekli kapalı kalmasını ister. Televizyondaki bir kişiyi beğenme ihtimaline karşı televizyon seyrettirmez, yoldan korna çalarak geçen bir arabanın eşine mesaj için çalındığını bile düşünebilir. Kuşkularla dolu olan bu tür kıskançlık ilişkiye kesinlikle zarar verir ve tedavi edilmesi gerekmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler