Ilısu Barajı nedeniyle 2 köy aylardır elektriksiz ve susuz

Ilısu Barajı'nın geçen Temmuz'da su tutmaya başlamasının ardından 120 haneli Güneşli ve Kayıklı köyünün elektrik hatları su altında kaldı. Elektrik hatlarının su altında kalmasıyla birlikte aylardır iki köy hem elektriksiz hem susuz kaldı. Güneşli köyü muhtarı Hilmi Türkan, 5 km uzaktan eşeklerle su taşıdıklarını anlatırken, Kayıklı köyü muhtarı Müslüm Bulat ise “Dama akan, yağmur suyunu toplayıp içiyoruz, kalırsa hayvanlara da veriyoruz” dedi. Zor günler geçiren Kayıklı köyü sakinlerinden Samet Bulat, “Elektrik icat edilmeden önceki dönemi yaşıyoruz. Mum ışığı, elektriğimiz. Elektrik için yapıldığı söylenen barajın yanı başında elektriksiz bırakılıyoruz. Bu ne zıtlık. Ayıptır” ifadelerinde bulundu.

Yayınlanma: 21.12.2019 - 02:00
Ilısu Barajı nedeniyle 2 köy aylardır elektriksiz ve susuz
Abone Ol google-news

Güneşli ve Kayıklı köyü, baraj nedeniyle, 1.5 yıl önce Siirt’ten ayrılarak Hasankeyf ilçesine bağlandı. 120 haneli iki köye elektriği sağlayan ve suyun karşı tarafından gelen hatların su altında kalmasıyla birlikte, elektriksiz kalan köylüler, su pompalarını kullanamadıkları için susuz da kaldı. Güneşli köyü 2 ve Kayıklı köyü de 4 aydır hem elektriksiz hem susuz. 

‘GÜNEŞ BATINCA HAYAT DURUYOR’

Yetkililerin, önce zorla yeni elektrik direkleri taktıklarını şimdi de ‘tel yok’ denilerek bahane ürettiklerini söyleyen Güneşli köyü muhtarı Hilmi Türkan (40), “Suyu, 240 metre yerin altından pompayla çıkarıyorduk. Elektrik olmayınca, suyumuz da olmuyor. Sadece bir evin jeneratörü var, onunla da ancak telefonu v.s. şarj ediyoruz. Büyük zorluklar yaşıyoruz. Rezillik. Güneş batınca bizim için hayat duruyor. Yemeğimizi yedikten sonra uyuyoruz, ta ki güneş tekrar doğana kadar” diye konuştu.

‘NE ZAMANA KADAR BÖYLE KALACAĞIZ’

Görüşmeye gittiği, Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (Dedaş) Batman yetkililerinin, ‘bugün-yarın’ diyerek 2 ay boyunca hiçbir şey yapmadıklarını söyleyen Kayıklı köy muhtarı Müslüm Bulat (35) ise, “Direkleri yeni diktiler. Şimdi de ’tel daha gelmedi’ diyorlar. Ne zamana kadar böyle kalacağız bilmiyorum. İnsanlar artık mikrop kapacak” dedi.

ŞARJ İÇİN SİİRT'E GİDİLİYOR

Kayıklı köyü sakinlerinden Samet Bulat’ta (27) şöyle konuştu: “Hiçbir makinemizi kullanamıyoruz. Soğutulması gereken yada buzdolabında olması gereken herhangi bir gıdayı barındıramıyoruz. Barajın dibinde olan köyde elektriğin olmama gibi bir durum düşünmediğimiz için kuyulara da hiç su koymadık. Yağmur suyu ile yaşamaya çalışıyoruz. Onun dışında uzak yerlerdeki kuyulardan eşeklerle getirdiğimiz su ne kadar temiz olabilir ki. Engelliler yaşlılar her gün su almaya gidiyor. El fenerleri, powerbanklar, telefonlarımız boşaldığı zaman Siirt merkeze gönderiyoruz, doldurup bir gün sonra getiriyoruz. Elektrik olmadığı halde elektrik saatlerine bakmaya geliyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler