İngiliz gazetelerinden birbirinin zıddı 'Kürdistan' yorumu

İngiltere'nin Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiği' ifade edildi. Daily Telegraph gazetesi ise bu görüşün zıddını savunduğu makalesinde, 'Bağımsız Kürdistan savının giderek güçlendiğini' ifade etti.

İngiliz gazetelerinden birbirinin zıddı 'Kürdistan' yorumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2016 - 09:43

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından da desteklenen Fırat Kalkanı operasyonu dünya basınında yankı uyandırmaya devam ediyor. İngiltere'nin Financial Times gazetesi yazarı David Gardner, Cerablus operasyonunu bölgedeki Kürtler açısından inceleyen analizinde, 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiğini' savundu. Buna karşın, yine İngiltere'de çıkan Daily Telegraph gazetesinde Con Coughlin imzasıyla yayınlanan başka bir makalede, "Türkiye ve Irak karşı çıkabilir, fakat bağımsız Kürdistan savı gün geçtikçe güçleniyor" görüşüne yer verilmesi dikkat çekti. 

Financial Times yazarı: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor

Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından da desteklenen Fırat Kalkanı operasyonunu bölgedeki Kürtler açısından inceleyen bir analiz kaleme aldı. Gardner, analizinde 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiğini' savundu.

"Suriye'deki iç savaş, Kürtlerin kendi devletlerini kurabilme hayalini canlandırdı"

'Türkiye'nin Cerablus harekatı ile Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasının 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamanın zor olduğunu' ifade eden David Gardner, 'bu iki gelişmenin yine de bölgedeki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte olduğunu' savundu. 'Kobani kuşatmasının kırılmasının ardından son yılın Kürtlerin pek de alışık olmadığı kadar parlak geçtiğini' söyleyen Gardner, "Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2013 yılında ABD tarafından işgal edilmesinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayalini canlanıdırdı, fakat bu şans ellerinden kayıp gidiyor" dedi.

"Barış süreci, kent savaşı için militan yetiştirmek için kullanıldı"

"IŞİD'le mücadele ederek meşruiyet elde eden YPG güçlerinin Suriye ve Irak'taki ilerleyişleri Ankara'da alarm zillerinin çalmasına neden oldu" diyen Financial Times yazarı, güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların son dönemde yeniden başladığını hatırlatak şu yorumda bulundu:

"PKK ve HDP hükümeti cihatçı örgütlerle işbirliği yapmakla suçlasa da, PKK pervasızca ülkenin güneydoğusunda kentlerin yönetimlerini ele geçirmeye çabaladı. Bu çabalar sırasında PKK, Suriye'deki kardeş oluşumunun kendisine alan yaratma stratejisini uygulamaya koymayı denedi. Erdoğan milliyetçilik kartını oynamaya başlarken, PKK'nin Kuzey Irak'taki yönetim kademesinin barış sürecini yeni tür bir kent savaşı için militan yetiştirmek için değerlendirdiği ortaya çıktı."

"PYD-Moskova yakınlığı, Putin'in eski dostu Erdoğan'ı cezalandırma süresi kadardı"

'Bu süreçte Kürtlerin şansının yolunda gitmeye devam ettiğini ve Türkiye'nin geçtiğimiz Kasım ayında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından PYD'nin Moskova'yı geçici olarak yanına aldığını' ifade eden David Gardner, 'bu yakınlığın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski dostu Erdoğan'ı cezalandırma süresi kadar olduğunu'  savundu. 

"Kürtlerin kendi devletlerini kurabilmek için şanstan daha fazlasına ihtiyacı var"

'YPG'nin Fırat Nehri'nin batısına geçerek Türkiye'yi provoke ettiğini ve her ne kadar IŞİD'e karşı savaşıyor olsa da amacının Suriye'nin kuzeyindeki kantonları birleştirmek olduğunu' söyleyen Garnder, Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında Kürtlerin geleceğini şu şekilde değerlendirdi:

"O sırada Putin ve Erdoğan barıştı. Daha sonra ABD'nin de desteklediği Cerablus harekâtı başlatıldı ve Washington Suriye'deki Kürt müttefiklerine Fırat'ın doğusuna çekilmelerini söyledi. Bu yaşananların hiçbiri, Kürtlerin bölgedeki karmaşadan bağımsızlık ya da özerklikle çıkmasını sağlamaz. Rusya, PYD'nin arkasından çekildi. Washington ise Türkiye'nin yanında duracağı yönünde sinyaller gönderiyor. Her ne kadar tüm bu gelişmelerin geçici olma ihtimali olsa da, Kürtlerin bağımsız bir devlet hayalleri için şanstan fazlasına ihtiyacı var."

Daily Telegraph yazarı: Bağımsız Kürdistan savı gün geçtikçe güçleniyor

Daily Telegraph gazetesi yazarı Con Coughlin, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yönelik başlattığı ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından da desteklenen Fırat Kalkanı operasyonunun bölgedeki Kürtlerin geleceği açısından değerlendiren bir makale yayınladı. 'Kürtlerin IŞİD'e karşı cesartesinin ödüllendirilmesi gerektiğine' dikkat çeken Coughlin, "Türkiye ve Irak her ne kadar karşı çıksa da, bağımsız Kürdistan savı gün geçtikçe güçleniyor" ifadelerini kullandı.

"YPG'nin IŞİD'le mücadeledeki katkısı Batı için çok değerli"

'IŞİD'in yenilgiye uğratılması için sürdürülen uzun ve tatsız süreçte Kürtler kendilerini etkin ve güvenilir müttefikler olarak kanıtlamayı başardı" diyen Daily Telegraph yazarı, 'YPG ve müttefiklerinin Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesini engelleyerek önemli bir ikmal hattını savunduğunu' hatırlattı. "Daha yakın geçmişteyse YPG öncülüğündeki muhalif güçler Menbiç'i IŞİD'in elinden alarak Cerablus'a ilerlemeye başladı" ifadelerini kullanan Coughlin, 'YPG'nin IŞİD'le mücadeledeki katkısının Batılı müttefikleri için çok değerli olduğuna' dikkat çekti.

"Suriye ve Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin temelleri atılıyor"

Coughlin, 'Washington'ın IŞİD'le mücadelede YPG ile PYD'yi desteklediğini ve söz konusu güçlerin Menbiç'i aldıktan sonra Türk topçu bataryalarının hedefi haline geldiğini' hatırlatarak "IŞİD'e karşı ortak mücadele etmesi beklenen grupların birbirlerine düşmesi tüm IŞİD karşıtı mücadeleye zarar verebilir" dedi. "Türkiye'nin IŞİD yerine Kürtleri hedef alması, Ankara'nın bir müttefik olarak yeniden sorgulanmasını da gerektiriyor" diyen Coughlin, 'Türkiye'nin koalisyon ile yeni bir çatlak yaratma riskine girmesinin nedenini Kürtlerin kaosun hüküm sürdüğü Suriye ve Irak'ta sessizce bağımsız bir Kürt devletinin temellerini atıyor olması' olarak gösterdi.

"Kürtlerin milliyetçi davasına sempati duyanların sayısı arttı"

'Kürtlerin bağımsız devlet hayalinin Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayandığını ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında ihanete uğramış olsalar da bu hayallerini canlı tutmaya devem ettiğini' hatırlatan Daily Telegraph yazarı, 'IŞİD'in Suriye ve Irak'ın kuzeyinde yarattığı yıkım ve hukuksuzluğun Kürtler için yeni bir fırsat olduğunu' savundu. "Kürtler verdikleri paha biçilmez destek ve fedakârlıklarla koalisyonun IŞİD'e karşı mücadelesini destekledi" diyen Coughlin, 'Batılı siyasetçilerin arasında Kürtlerin milliyetçi davasına sempati duyanların sayısının arttığını' söyledi. 

"Komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturmadıklarını göstermeliler"

Coughlin, Kürtlerin bağımsız bir Kürt devleti kurma hayaline ilişkin ise şu yorumda bulundu:

"Bağımsız bir Kürt devleti, giderek ortadan kaybolan modern Orta Doğu yapısı içerisinde Batı'ya güvenilir bir istihkâm sağlayabilir. Bağdat ya da Şam ile müzakere etmeye çalışmaktansa, bağımsız bir Kürdistan Batılı ülkelere dostane bir seçenek sunabilir. Ancak, Kürtler bağımsızlık hayallerini canlı tutmak istiyorlarsa, başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin toprak bütünlüğü için tehdit unsuruna dönüşmeyeceklerini net bir şekilde ortaya koymalılar. Aksi takdirde, Kürtlerin kuracağı yeni devlet bağımsızlığı kutlamak yerine zaten kana bulanmış Orta Doğu'da yeni bir çatışmanın fitilini ateşler."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon