İran meclisinde hain ve yalancı krizi

İran ile BM Güvenlik Kon seyi’nin daimi üyeleri ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya’dan oluşan 5+1 Grubu’nun nükleer anlaşma için 30 Haziran son mühletini tutturmak için müzakerelere Viyana’da yeniden başlarken, İranlılar sosyal medyaya düşen meclisteki tartışma görüntüleriyle sarsıldı.

Yayınlanma: 28.05.2015 - 11:58
Abone Ol google-news

 

Hamaney, İran’daki muhafazakâr vekilleri dünya güçleri ile nükleer anlaşmanın ülke yararına olduğuna iknaya çalışıyor.

Muhafazakâr bir vekilin nükleer anlaşmayı müzakere eden Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e “hain” yaftasına varan tartışma İran’da gündemi, her konuda son sözü söyleyen dini lider Ayetullah Ali Hamaney ağırlığını hükümetten yana koydu.

Hain, yalancı...

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti ile muhafazakârlar arasındaki kapışmanın derinliğini ortaya seren olay, bir milletvekilinin pazartesi günkü kapalı meclis oturumunun görüntülerini sızdırmasıyla ortaya çıktı. Görüntülerde eski popülist muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a yakın şahin vekil Mehdi Kuçekzade Zarif’e “Hamaney sana hain dedi. Onun ağzıyla söylüyorum sana” derken işitildi. Çok sinirlenen ve yüzü kızaran Zarif ise “Ne cüretle dini lider adına konuşursun. Halt ediyorsun tümüyle yalan söylüyorsun” yanıtını verdi. Bazı vekiller görüntüleri sızdıran kişinin ortaya çıkarılması için soruşturma talep ederken, dün Hamaney tartışmaya ağırlığını koydu.

Saygılı olun

Hamaney, dün bazı meclis üyeleriyle bir araya gelmesi vesilesiyle tartışmaya nokta koydu. Dini lider, Viyana’da yeniden müzakerelere başlayan Ruhani’nin ekibi için “ülkenin ve rejimin çıkarlarının en üst düzeyini yakalamak için çok çalışıyor, çok çaba sarf ediyorlar” dedi. İranlı bakanlara saygılı davranılmasını isteyen Hamaney “ortak pozisyona da saygı gösterilmesi” çağrısı yaptı. Hamaney’in internet sitesinde de “Nükleer meselelerde pozisyonumuz nettir ve benim kamuoyuna açıkladığım gibidir. Bunlar rejimin pozisyonudur” sözleri aktarıldı.

30 Haziran mı?

Diğer yandan dün İran’ın nükleer müzakerecisi Abbas Arakçi dünya güçleriyle nükleer anlaşma için 30 Haziran mühletini aşabileceklerini “Özel bir zamanlama ile bağlı değiliz” ortaya koydu. Fransa’nın ABD Büyükelçisi Gerard Araud ise son anları yine dramatik tartışmalar öngörüsüyle anlaşmanın 30 Haziran’da tamamlanmayacağı öngörüsünde bulundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler