İran'dan Nabucco'ya alternatif
İran, Nabucco'dan bağımsız boru hattı kurmayı planlıyor. Petrol Bakanlığının internet sitesi Şana'nın haberine göre, Petrol Bakanlığı Planlama Başkanı Ekber Torkan, ''Nabucco boru hattıyla ilgili birşey yapmadık. Çünkü AB, İran'ın doğal gazına ihtiyacı olmadığını açıkladı. Biz Nabucco'dan bağımsız yeni bir plan hazırladık'' dedi.
İran, doğal gazının Avrupa'ya sevkıyatı için AB'nin desteklediği Nabucco projesinden bağımsız olarak ''Pers Boru Hattı'' inşa etmeyi planlıyor.
Petrol Bakanlığının internet sitesi Şana'nın haberine göre, Petrol Bakanlığı Planlama Başkanı Ekber Torkan, ''Nabucco boru hattıyla ilgili birşey yapmadık. Çünkü AB, İran'ın doğal gazına ihtiyacı olmadığını açıkladı. Biz Nabucco'dan bağımsız yeni bir plan hazırladık'' dedi.
Türkiye, İsviçre, Avusturya, Almanya, İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin İran'dan doğal gaz almakla ilgilendiğini söyleyen Torkan, ''Bu (ülkelerin) ihtiyacını karşılamak için İran'dan Avrupa'ya Pers doğal gaz boru hattı inşa edilecek'' diye konuştu. ''Nabucco boru hattıyla bir rekabet olmayacak ve Pers boru hattının yolu Nabucco boru hattından ayrı olacak'' diyen Torkan, bu boru hattının ne zaman yapılacağı, güzergahının ve maliyetinin ne olacağı konusunda bilgi vermedi.
Rusya'dan sonra dünyanın ikinci büyük doğal gaz rezervlerine sahip İran, daha önce, Orta Asya doğal gazının Avrupa'ya sevkini sağlamayı, AB'nin enerji konusunda Rusya'ya bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ve Rusya'yı baypas eden Nabucco boru hattına dahil olabileceğini önermişti. Ancak uzmanlar, AB'nin, BM ve ABD'nin nükleer programı nedeniyle yaptırım uyguladığı İran'ın bu projeye dahil olmasına destek vermesinin kuşkulu olduğunu söylemişlerdi.
Yaptırımlar Tahran yönetiminin doğal gaz ihraç planlarını aksatmış bulunuyor.
Nabucco Projesi
Nabucco projesiyle, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere, Hazar bölgesi doğal gazının, Rusya atlanarak, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması amaçlanıyor. Bu projeyle Hazar bölgesinden 2013 yılından itibaren yılda 30 milyar metreküp doğal gazın Türkiye ve Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınması hedefleniyor.
Türkiye'den Botaş'ın yanı sıra Almanya'dan enerji şirketi RWE, Avusturya'dan OMV, Macaristan'da MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz şirketlerinin payı bulunan Nabucco projesinin maliyetinin 12 milyar doları bulması bekleniyor. Ancak, doğal gaz alınacak ülkelerin, bir zamanlar dağılan Sovyetler Birliği'nin üyesi olması ve Rusya'nın Gazprom şirketinin yoğun lobi çalışmasına maruz kalması nedeniyle Nabucco projesinde bu ülkelerin yeterli miktarda doğal gazı garanti edeceği konusunda şüpheler bulunuyor.
Macaristan'ın MOL şirketi, geçen ay İran'ın projeye doğal gaz vermesi halinde Nabucco'nun gerçek olacağını bildirmişti.
AB'nin, Nabucco projesinin rakibi olarak gördüğü ve Rusya'nın desteklediği Güney Akım doğal gaz projesinin maliyetinin ise 10 milyar avronun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması