İşçi Filmleri Festivali
İşçi Filmleri Festivali'nin bu yıl 5.'si İstanbul, Ankara ve İzmir'de; 1-10 Mayıs tarihleri arasındaki etkinliği başladı.
Festivali her yıl izleyen bir göz olarak memnuniyetle ifade edebilirim ki, bu festivale olan ilgi ilk yıldan itibaren gittikçe artış gösteriyor. Öyle ki, ülkemizde ve dünyada emekçilerin ve emekten yana olanların mücadele ve yaşamlarına dair sinema perdesindeki güçlü yorumları içeren festivalin “söyleyecek sözü olan” ve “insiyatif kullanan” önemli bir duruş olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Ülkemizde bu festivalin, hatırı sayılır bir boşluğu doldurma ve gelenekselleşme yolunda ilerlemesinin önemli nedenlerinin başında, ülkemizde tematik festivallere karşı olan ilginin artması ve emeğin değer kabul edildiği bir fikrin yine sanat aracılığıyla öncelikli kılınıyor oluşudur. Filmlerinde emekle yaşamını devam ettirenleri konu edinmiş olan yönetmenlerin bu anlamdaki sinemalarıyla, hem genç kitleler için hem de toplumun geneli yararına; uzak veya yakın zamanın herhangi bir noktasında gerçekleşmiş olan işçi hareketlerini yansıtıyor oluşları da zor ve bilinçli bir tercihin de simgesi olmalarına, festival aracılığıyla yol açmaktadır. İşçi Bayramı’nı kutlamanın en anlamlı yöntemlerinden biri de onu bir film festivaline ve emekçilere dair görsel bir şölene dönüştürmektir. Görüntülerin ve fotoğraflardan oluşacak hikayelerin belleklerde yarattığı etki kuşkusuz tartışılamayacak denli etkilidir. İşçi Filmleri Festivali, her sınıftan ve kültürden insanı “emek” ve “çalışma” kavramı etrafında buluşturan ortak dil olmayı başaran bir festival olarak umuyorum ki düzenlenmeye devam edecek…
Festivalin açılışı 2 Mayıs akşamı Beyoğlu’ndaki Yeni Rüya Sineması’nda yapıldı. Bu yıl festival teması belirlenirken ‘güvencesiz çalıştırma’ ve buna dair yürütülen çalışmalara odaklı olarak saptanmış. Bu yıl ülkemizde önemli düzeyde ses getiren Tekel direnişi temalı belgeseller de ayrıcalıklı bir yer edinmiş durumda. Ülkemizden ve dünyadan klasik anlamdaki işçi filmleri ve ilk kez karşılaşacağımız filmler de dahil olmak üzere 50’den fazla yapımı izleme olanağı buluyoruz. Fotoğraf sanatı, festival komitesi tarafından es geçilmeden dernekler ve kurumlarla sağduyulu bir birliktelik sağlanmış. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte ‘1980'den 2010'a Emek Sineması'ndan Meydanlara 1 Mayıs'ın 30 Yılı’ sergisi açılması planlanmış, ayrıca çeşitli panellere de yer verilmiş.
İstanbul’da Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu, İstanbul Halkevi; Ankara’da Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sakarya Meydanı; İzmir’de İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu gösterimlerin dışında birçok yoksul mahallede ve işyerlerinde de özel gösterimler düzenleniyor. Tüm gösterimler geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak. Amaç filmlerin çok daha fazla seyirciyle buluşabilmesi… Festival kapsamında bu yıl 3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘LaborComm/Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’ düzenleniyor. İşçi Filmleri Festivali programına resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Festivalin beşinci yılını tekrar kutluyorum…
En Çok Okunan Haberler
- Cihatçılar Şam'ı ele geçirdi
- Suriye cephesinden kritik açıklama
- Trump'tan kritik 'Suriye' mesajı
- 'Esad ve ailesinin Suriye’yi terk ettiği' iddia edildi
- Saray'dan 'emekli maaşı' açıklaması
- 'Ne manaya geldiğini anlayamadı'
- Suriye Başbakanı konutundan böyle çıkarıldı
- Rusya'dan ilk açıklama: 'Esad ülkeden ayrıldı...'
- Özgür Özel, milletvekili Melih Meriç'e sinirlendi
- Esad'ın uçağı düşürüldü mü?