'İşçiler sudan sebeplerle ayaklandı' diyen Altaylı'ya işçilerden yanıt

Habertürk yazarı Fatih Altaylı üçüncü havalimanında çalışan işçilerin yaptığı eylemle ilgili bugünkü köşesinde, "sudan bir sebeplerden" işçilerin ayaklandığını belirtirken, "4 yıl 3 aydır gıkını çıkarmadan çalışan işçiler, açılışa 5 hafta kala 'Ayaklandılar'" dedi. Altaylı eskiden üçüncü havalimanıyla ilgili yazdığı bir yazı sonrası Erdoğan tarafından eleştirilmişti. Öte yandan İnşaat-İş Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Fatih Altaylı'ya tepki gösterildi.

Yayınlanma: 16.09.2018 - 11:23
Abone Ol google-news

<video:1082550>

<haber-dikey:1083717,1083373>


İstanbul’daki yeni havalimanı inşaatında olumsuz çalışma koşullarına karşı işçiler büyük bir protesto başlatmıştı. Önceki gün büyük işçi yürüyüşünün ardından, jandarma işçilere çok sert müdahale etmiş ve koğuşlara yapılan baskınlarla 400 işçinin gözaltına alındığı duyurulmuştu. Talep listelerini yayınlayan işçilerin, yatakhanelerdeki tahtakurusu ve bitlere karşı önlem alınması, maaşlarının ödenmesi gibi insani talepleri yer almıştı.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise bugünkü köşesinde konuyla ilgili olarak tartışma yaratacak bir yazı kaleme aldı.

Altaylı, "sudan sebeplerden" işçilerin ayaklandığını belirtirken, "4 yıl 3 aydır gıkını çıkarmadan çalışan işçiler, açılışa 5 hafta kala 'Ayaklandılar'" dedi.

Aylardır bu şikayetleri dile getiren işçilerin taleplerini yazısında belirtmeyen Altaylı, işçilerin 4 yıldır hiçbir itirazları yokmuşçasına çalıştıklarından bahsetti. Altaylı, "4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin, bitime 5 hafta kala, inşaatın yüzde 98’i tamamlanmışken koşulları beğenmeyip ayaklanması doğrusu bana çok mantıklı gelmiyor" dedi.

Altaylı, işçilerin hak aramasından ziyade, "4 yıl dayandık 5 hafta daha idare ederiz" demelerinin daha makul bir tavır olduğunu belirtirken, "Yeni Havalimanı inşaatında bitime bu kadar kısa süre kala bir şeyler oluyor. Hayırdır inşallah!" dedi.

Fatih Altaylı'nın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

"Yanlış hatırlamıyorsam 'Yeni havalimanında' temel atma töreni 2014 yılının Haziran ayında yapılmıştı.

Yani tam 4 yıl, üç ay önce.

Yüklenici firmalar, insanüstü bir çaba ve akılalmaz bir süratle işe giriştiler.

Dev inşaat inanılmaz bir hızla ilerledi.

Dev şantiye alanı tüm giriş çıkışlara kapatılmıştı ve inşaat ilerledikçe havalimanı inşaatını sürdüren firma zaman zaman basın kuruluşlarını davet ederek inşaattaki ilerlemeleri, gelinen aşamayı kamuoyuyla paylaşıyordu.

<haber-dikey:1083953,1083925>

Proje görülmedik bir ivmeyle tamamlanma aşamasına geldi.

Hiçbir sorun görülmüyordu.

Şantiye tıkır tıkır işliyordu.

Arada iş kazaları ile ilgili haberler geliyordu ama bunlar somutlaştırılamıyordu.

Ve 4 yıl sessiz sedasız ve sorunsuz süren inşaatta, ilk kez iki gün önce olumsuzluklar kamuoyuna yansımaya başladı.

Açılışa 5 hafta gibi kısa bir süre kala, işler neredeyse tamamlanma aşamasına gelmişken, önümüzdeki hafta burada bir Teknoloji Festivali başlayacakken ve 29 Ekim günü resmi açılış yapılacakken.

Ardından da THY tarihin en büyük taşınma operasyonunu gerçekleştirecekken Yeni Havalimanı inşaatında kıyamet koptu.

4 yıl 3 aydır gıkını çıkarmadan çalışan işçiler, açılışa 5 hafta kala 'Ayaklandılar'

Hem de sudan bir sebeplerden.

Açıklanan ilk neden işçileri şantiye alanına taşıyacak otobüslerin gecikmesi ve yetersiz olması nedeniyle işçilerin yağmur altında beklemesiydi.

Ardından bir başka gerekçe daha ortaya çıktı.

İşçilerin kaldıkları yatakhanelerin koşulları iyi değildi.

4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin, bitime 5 hafta kala, inşaatın yüzde 98’i tamamlanmışken koşulları beğenmeyip ayaklanması doğrusu bana çok mantıklı gelmiyor.

'4 yıl dayandık 5 hafta daha idare ederiz' demeleri daha makul bir insan tavrıyken, coplanma, gözaltına alınma, tazminatsız kapının önüne koyulma gibi riskleri bu kadar kısa bir süre için göze almaları son derece mantıksız görünüyor.

Kimse bana 'Bıçak kemiğe dayanmıştır' demesin. Bıçağın geri çıkmasına bu kadar kısa zaman kala kimse kolunu kestirmez.

4 yıldır kimsenin giremediği şantiye alanının HDP’li milletvekilleri dahil bir sürü kişinin yol geçen hanına aniden dönmesi de mantıklı değil.

4 yıl 3 aydır tek kelime etmeyen sendikaların birdenbire aslan kesilmesi de!

Yeni Havalimanı inşaatında bitime bu kadar kısa süre kala bir şeyler oluyor.

Hayırdır inşallah!

<haber-dikey:140201,138553>


ERDOĞAN İLE ATIŞMIŞTI

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, geçtiğimiz günlerde yazdığı üçüncü havalimanı yazısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi haline gelmişti.

Altaylı, Habertürk gazetesindeki köşesinde, üçüncü havalimanı arazisinin bataklık olduğu ve ihalesinin iptal olabileceğini yazmıştı. Erdoğan da, Altaylı için isim vermeden, "Hazımsızlık çok kötü. Oturdu mu bir daha halledemezler. Onun için bunların ani, acil operasyonlara ihtiyacı var" demişti.

Erdoğan'ın bu tehdidine Altaylı köşesinden, "Şimdilik sağlığım yerinde. Ama Allah'ın işine karışılmaz. Yarın öbür gün yine bir operasyon geçirmek zorunda kalırsak, sağlığımız için faydalı olduğunu düşünürüz" ifadeleriyle yanıt vermişti.

<video:138369>

'UZUN BİR' TATİLE ÇIKTI

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Fatih Altaylı 'uzun bir' tatile çıktığını açıklamıştı. "Bir süreden beri planladığım birkaç seyahatim vardı. Uzun bir Güney Amerika gezisi yapmak istiyordum" ifadelerini kullanan Altaylı, "Bu 'uzun tatili' epeydir planladığım için farklı yorumlamayın lütfen. 'İzninizi rica ediyorum' desem yalan olur" diye yazmıştı.

<haber-yatay:138358,139369>

İNŞAAT- İŞ SENDİKASI'NDAN FATİH ALTAYLI'YA TEPKİ

İnşaat-İş Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Fatih Bey'e göre makul olan, işçilerin “4 yıl dayandık 5 hafta daha idare ederiz” demesiymiş. Fatih Bey kendi sınıfının safında, Fatih Bey işçilerin yataklarındaki tahtakurularını görse sanıyoruz ki beş hafta hiç durmadan koşarak kaçar" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler