İşçinin gözü işkolu barajı ve grev hakkında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren konfederasyonları 2821 Sayılı Sendikalar Yasası'nda yapılacak değişikliklerde uzlaşmaya varırken paketin ikinci ayağı olan 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası üzerindeki değişiklikler için yeniden bir araya gelecekler.

Yayınlanma: 24.09.2011 - 07:20
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile işçi ve işveren konfederasyonları başkanları 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nda yapılacak değişiklikleri ele almak üzere önceki gün bir araya geldiler.

Toplantıda 33 maddede mutabakat sağlanırken, taraflar paketin ikinci ayağı olan ve önceki toplantılarda anlaşma sağlanamayan yüzde 10 işkolu barajı ile grev yasaklarının da içinde bulunduğu 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası için önümüzdeki günlerde yeniden uzlaşma arayacaklar.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Sendikalar Yasası’nda ILO normlarına yaklaşan, geçmişe göre daha olumlu, 12 Eylül’ün izlerini silme noktasında önemli bir çalışma yapıldığını söyledi. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’nda da uzlaşma sağlanması gerektiğine dikkat çeken Görgün, sonrasında tasarıların Meclis’e gönderilebileceğini kaydetti.

Sendikalar Yasası’nda yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını dile getiren Görgün, “İşkolları 28 taneydi. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. İşçi sınıfının sendikal birlikteliğini parçalayan uygulamalardı. Şimdi bu sayı indirildi” dedi.

Sendikaya üye olurken noter şartı arandığına dikkat çeken Görgün, dünyada örneği görülmeyen bu uygulamanın bütün tarafların mutabakatı ile kaldırıldığını söyledi.

Yasada yapılan değişikliklerin olumlu bir adım olduğunu ancak taslak yasalaşmadan da bir şey diyemeyeceklerini kaydeden Görgün, şöyle devam etti: “Daha önce de böyle uzlaşma sağlanıp gerçekleşmeyen çok örnek var. 3 yıl önce de 2821 ve 2822’ye ilişkin değişiklik hazırlığı yapılmıştı. ‘Reform Yasası çıkıyor’ havası yayılmıştı. Ama gerçekleşmedi. O hâlâ Meclis’te bekliyor. Şimdi o geri çekilecek. Yerine bu gönderilecek. Ancak yasalaşmadan, oldubitti ile Türkiye’de reform oldu demek durumunda da değiliz. Olumlu ama Resmi Gazete’de yayımlanmadan iyimser tavır içine giremeyiz. Yasalaşmadan bir değer ifade etmiyor. Şu anda hâlâ eski yasa yürürlükte.”

Görgün, ILO normlarına yaklaşılması için başka çalışmalar da yapılması gerektiğini söyledi. Asıl uzlaşı gerektirenin ise 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nda yapılacak değişiklikler olduğunu belirten Görgün, “Asıl mesele o. Orada grev yasakları var, işkolu barajı var. İki yasa bir paket halinde çıkacak. Aslında ikinci adıma bağlı birinci adımın ne olacağı. O yasada da mutabakat olması gerekiyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler