İskoçya, İngiliz Parlamentosunda tartışıldı
İskoçya'nın bağımsızlık isteği bugün İngiliz Parlamentosunda tartışıldı.
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında her hafta Çarşamba günü yapılan "Başbakan'a Sorular"da konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, "İskoçya ile birlikte daha güçlüyüz, ayrı daha güçsüz oluruz" dedi. Ancak Cameron geçen yıl çoğunluğu alarak İskoçya özerk parlamentosu Holyrood'a, ayrılıkçı İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) seçildiğini ve buna saygı duyduklarını vurguladı. SNP'nin referanduma gitmek istediğini kaydeden Cameron, bunun yapılacak görüşmeler sonucu yasal bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband de Cameron ile aynı görüşte olduğunu belirterek, konuya ilişkin görüşmelerin Westminster Parlamentosu ile Holyrood Parlamentosu arasında kavgaya dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.
Bu arada İngiliz Parlamentosundaki İskoçya'dan Sorumlu Bakan Michael Moore, İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi'nin lideri Alex Salmond ile bağımsız bir referandumla ilgili yasal konuları çözümlemek için çalışmaktan mutlu olacağını söyledi.
Yasal yetki tartışması
Londra, yasal yetkisi olmadan referanduma gidilmeyeceğini, ayrıca referandum yapılacaksa en kısa zamanda yapılması gerektiğini savunuyor.
Ancak SNP lideri Alex Salmond, referandumu 2014 yılının sonbaharında, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı yılda yapmak istiyor. Salmond böylece, milliyetçi eğilimlerden çıkar sağlamayı umuyor. Eğer iki parlamento referandum konusunu çözemezse, konunun mahkemeye taşınabileceği belirtiliyor.
Referandum yapılırsa İskoç halkına Birleşik Krallık'tan bağımsız olmak isteyip istemedikleri sorulacak. İngiltere referandumda sadece evet/hayır seçeneğinin bulunmasını isterken, İskoçya bu seçeneğin yanı sıra ekonomik bağımsızlıkla ilgili üçüncü bir seçeneği de referandum kağıtlarına koymak istiyor.
SNP, geçen yılın Mayıs ayında yapılan parlamento seçimiyle İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı.
İskoçya'da bağımsızlık isteğiyle ilgili yapılan kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığa destek verenlerin yüzde 32 ile 38 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Salmond, 2014 yılına kadar bu desteğin artacağını umuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama