'İsrail'in Türkiye ile uzlaşı için yalvarma nedeni yok'

Haaretz gazetesi, Türkiye ve İsrail arasındaki yoğunlaşan görüşmelere ilişkin, "İlişkilerimizi tamir etmek için özür dileyerek yalvarmaktan daha iyi yollar var" yorumunu yaparak, İsrail'in stratejik varlıklarının Ortadoğu sahnesinde çeşitli roller almak isteyen Türkiye için çok önemli olduğu yorumunu yaptı.

'İsrail'in Türkiye ile uzlaşı için yalvarma nedeni yok'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.07.2011 - 09:32

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Türkiye ve İsrail arasındaki zayıf ilişkileri geliştirmek için gösterilen yoğun çabalara ve Türkiye'nin İsrail'den Mavi Marmara konusunda özür ve tazminat talebine dikkat çekerek, bu çerçevede, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, taleplerin karşılanması gerektiğini, İsrail'in Ankara'ya Ankara'nın İsrail'e olduğundan daha çok ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle her çabanın Türk hükümetini üzmemek için yapılması gerektiğine inandıkları yorumunu yaptı.

'İsrail'in gerekirse yalvarması ve secde etmesi gerektiğini düşünüyorlar'

Tel Aviv Üniversitesi'nde Osmanlı ve Ortadoğu tarihi profesörü Ehud Toledano imzasıyla yayınlanan haberde, "İsrail'in yumuşak bir şekilde yürümesi ve eğer ihtiyaç varsa yalvarması ve secde etmesi gerektiğini düşünüyorlar" görüşü öne sürüldü. Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Ehud Olmert ile 2008'de görüştüğüne dikkat çekerek, "İlişkilerimizi tamir etmek için özür dileyerek onlara yalvarmaktan daha iyi yollar var" yorumuna yer verildi.
 

'Türkiye Bakan Lieberman'ın pozisyonuna önyargılı'

Türkiye'nin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebarman'ın pozisyonuna önyargılı yaklaştığını ve Kudüs'teki hakim havayı temsil etmediğine inandığı yorumunu yaparak, bu tutumun problemli sonuçlar ortaya çıkardığı ifade edildi. Haberde, bu durumun İsrail'in Türkiye ile "stratejik ittifaka" verilen zararın geriye dönüşünün olmadığı anlaşılması gerektiği ve gelecekte savunma, ordu ve istihbarat ortaklığını eski haline getirilemeyebileceği yorumuna yer veriliyor.
 

'Başbakan Erdoğan MİT'i kontrol ediyor'

"Türk ordusunun bağımsızlığını ve politik pozisyonu aşındı ve Başbakan Erdoğan Türk istihbarat servisi MİT'i kontrol ediyor" şeklinde yazarak orduyu politikadan uzaklaştırmanın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini kolaylaştırabilecek demokratik reformlara adapte olmak için AB'den gelen baskıları da önlediği ifade edildi.
 

'İlişkilerin normalleşmesi herhangi bir ittifak olacağı anlamına gelmiyor'

Haberde, "Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi her hangi bir ittifakın yeniden başlayacağı anlamına gelmez. Ancak olsa olsa retorikte bir değişiklik olur" görüşüne yer verilerek, savunma hariç ticari ilişkilerin kötü olmadığı belirtildi.
 

'İsrail'in stratejik varlıkları Türkiye için önemli'

Gazete, "Bu nedenle temel sorun, neden İsrail'in elleri ve dizleri üzerine çöküp özür dilemesi gerektiğidir. Ülkeler arasındaki atmosferin geliştirilmesinin farklı yollarla de başarılabilir" ifadelerini kaydederek, İsrail'in stratejik varlıklarının Ortadoğu sahnesinde çeşitli roller almak isteyen Türkiye için çok önemli olduğu yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon