İstanbul'da son durum: AKP düşüyor HDP barajı aşıyor

AKP’nin oyu İstanbul genelinde yüzde 39.7’ye geriledi.

Yayınlanma: 05.04.2015 - 20:34
Abone Ol google-news

Gezici Araştırma Şirketi’nin genel seçimlere 2 ay kala İstanbul geneline ilişkin yaptığı ankete göre, AKP’nin oyu yüzde 10 civarında düşerek yüzde 39.7’ye geriledi. Ankette HDP ülke barajını aşarak yüzde 13.2 oy oranına ulaştı. CHP ve MHP’nin oy oranında küçük de olsa yukarı çıkış olduğu görüldü. Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, AKP’nin en çok oy kaybını İstanbul’da yaşayacağını iddia etti. Gezici, Uludere olayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kobani düştü düşecek” sözlerinin bu düşüşte etkili olduğunu söyledi.

HDP artışta

Gezici Araştırma Şirketi tarafından geçtiğimiz 28-29 Mart tarihlerinde İstanbul’da yaşayan yurttaşların sosyal, ekenomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmen algısını belirlemek üzere 39 ilçe, 128 mahalle ve köyde 4 bin 868 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı. Anketin sonuçlarına göre, bu seçimlerde en çok oy oranını HDP’nin artırdığı görüldü.

2011 yılındaki milletvekilliği genel seçimlerinde İstanbul’da AKP’nin yüzde 49.4 olan oy oranı yüzde 39.7’ye geriledi. Geçtiğimiz seçimlerde BDP adı altında seçime giren HDP’nin yüzde 5.3'lük oy oranı, bu seçimlerde yüzde 13.2’ye çıkıyor. İstanbul’da yüzde 31.3 oy alan CHP oyu yüzde 26.7’ye düşüyor, MHP’nin oy oranı 14.6 olarak görülüyor.

En büyük oy kaybı 2. Bölge’de

Anket sonuçlarına göre AKP, en büyük oy kaybını İstanbul’da 2. bölgede yaşayacak. HDP bu bölgede oyunu yüzde 5.4’den yüzde 13’e çıkarırken, gelen oyların yüzde 84’ü AKP’den geliyor.

Yine ankete göre, 2. bölgeden Dengir Mir Mehmet Fırat’ın aday gösterilmesi ile liberal, demokrat, işçi sınıfı ve muhafazakar seçmenden alacağı oylarla AKP’nin bölgedeki yüzde 51 olan oyu yüzde 40’a kadar düşüyor. Ankette Selahattin Demirtaş’ın 1. bölgeden aday olması ile oylarda ciddi oranda artış olduğu gözlenirken, adayların doğru yerlerden gösterilmemesi durumunda ‘HDP’nin hüsran yaşanabileceği uyarısı’ dikkat çekiyor.

En çok Kürt İstanbul’da

Türkiye’nin en büyük Kürt şehrinin İstanbul olduğuna dikkat çeken Gezici, yine dindarların ve muhafazakarların yaşadığı en büyük şehrin de İstanbul olduğunun altını çizdi. Murat Gezici ankete ilişkin değerlendirmesinde özetle şunları söyledi:

“İstanbul’da Kürt seçmenlerin oranı yüzde 18.9’dur. Neredeyse her 5 seçmenden biri Kürt. Bu durum HDP’nin işini kolaylaştıracak. Kürt seçmenlerin yüzde 75’i 2011’de AKP’ye oy verdi. Şimdi ise bu seçmenlerin yüzde 22’si kesinlikle AKP’ye oy vermeyeceğim diyor. Çözüm sürecinin uzaması AKP’ye destek veren Kürt seçmenleri olumsuz etkiledi.

Uludere olayı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kobani düştü düşecek’ sözleri Kürt seçmende ihanet olarak algılandı. Çözüm süreci denilen sürecin uzaması, artık şehir efsanesi olarak anılması AKP seçmenini HDP’ye transfer etmiştir. HDP bugün ‘Ben Kürt’üm’ diyen her iki seçmenin oyunu alan bir parti olmuştur. Geçmiş dönemde her 3 Kürtten birinin oyunu alan parti durumundayken bunun değiştiği ve artık baraj sorunu olmadığı ortaya çıktı. HDP marjinal ve entellektüel söylem yapmazsa Türkiye’deki Kürtlerin yüzde 75’inin oyunu alabilir.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler