İstanbul'daki vaka sayısı kaç?

Dünyayı etkisi altına alan domuz gribi salgını Türkiye'de de etkisini gösteriyor. İstanbul Valisi Muammer Güler şu ana kadar virüs kaptığı tespit edilen yurttaşların net sayısını verdi.

İstanbul'daki vaka sayısı kaç?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.10.2009 - 13:41

İstanbul Valisi Muammer Güler'in açıklamaları şöyle:

"22 ayrı okulda 48 öğrencide domuz gribi virüsü tespit edildi. Hastanede tedavi olan bir vakamız yok. 40 erişkin, 48 öğrencide domuz gribi virüsü var İstanbul’da 329 vaka Nisan ayından bu yana İstanbul’da tespit edildi. Temastan dolayı salgının boyutunu arttıracak ve okulları tatil edecek boyutta ciddi bir durum yok. 30 Ekim’de İstanbul’da okullar tatil edildi. Bu süre içinde okullarda genel temizlik çalışmalarına devam edilecek. Hasta olan çocukların evlerinden dışarı çıkmamaları, kalabalık ortamdan bulunmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Aşı Kasım ayı sonunda başlanacak.

Hasta olmayanlar hastaneye başvurmasın

Vatandaşların büyük çoğunluğu hastalık olmasa bile hastanelere başvurduklarını görüyoruz. Aslında böyle bir ihtiyaç yok. Tahlil örneği bile artık herkesten alınmıyor. İlla tahlil yapılacak diye bir kaide yok. Kasım ayı içinde İstanbul’da Anadolu yakasında yeni bir laboratuar daha açılacak. Ağır hasta olanların tahlil çalışmaları yürütülecek. Şu anda paniğe neden olabilecek bir durum yoktur. Salgının içindeyiz. Ama asıl olan toplu taşıma araçları ve insanların toplu halde bulunduğu durumlar. Bu hastalık insandan insana bulaşıyor. Bu yüzden korunma tedbirlerinin sürdürülmesi çok önemli. Veliler hasta olan çocuklarını okula göndermesinler. Evde çocuklarının tedavisine devam etsinler."

 

Belediye'de domuz gribi alarmı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''domuz gribine'' karşı İETT otobüsleri, deniz otobüsü, tramvay, metro ve vapurların hepsini dezenfekte ettiklerini belirterek, ''Yarından itibaren, toplu kullanım alanlarında, yürüyen merdivenlerde, üst geçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte yapılacak'' dedi.

Topbaş, Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Dürüşşafaka hattında ilk rayların döşenmesi nedeniyle düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'da, ''domuz gribine karşı Büyükşehir Belediyesinin aldığı önlemlerin'' sorulması üzerine Topbaş, göreve geldiklerinden beri kentteki tüm toplu taşıma araçlarının mesai saati bitiminden sonra dezenfekte edildiğini belirtti.

Şimdi ''domuz gribi'' riski bulunduğunu ve büyük bir metropol olan ve 14 milyon insanın hareket halinde olduğu bir kentte çok daha fazla dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Topbaş, İstanbul Valiliği'nin gerekli tedbirleri alarak uyarılarını yaptığını, Büyükşehir Belediyesi olarak da kendilerinin gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiklerini söyledi.

Topbaş, ''İETT otobüsleri, deniz otobüsleri, tramvaylar, metro ve vapurların hepsini dezenfekte ettik. Yarından itibaren toplu kullanım alanlarında, yürüyen merdivenlerde, üst geçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte çalışması yapılacak. Bununla ilgili hazırlıklar yapılıyor. Genel Sekreter bu konuda yapılacak hazırlıkların detaylarına ilişkin bugün toplantı yapıyor'' dedi.

Vatandaşın da el temasından sonra ellerini mutlaka yıkaması, kalabalık ortamlarda dikkat edilmesi, ayrıca işletmelerin de kalabalık ortamlardaki kapı kollarından, insanların elle tuttukları noktalarda bu dezenfekteleri yapmaları gerektiğini kaydeden Topbaş, suya biraz çamaşır suyu katıldığında dezenfekte olduğunu, ekiplerin sadece çamaşır suyu değil başka dezenfekten maddeler de kullanacaklarını, ancak teknik konuları bilmediğini söyledi.

Okulların tatil olmasının virüsün okullardaki yaygınlığını önleyecek önemli bir tedbir olduğunu, çünkü virüs bulunduğu ortamda 3-4 günden fazla yaşayamadığının ifade edildiğini dile getiren Topbaş, ayrıca belediyle içindeki kullanım alanlarında, halkın yoğun bulunduğu yerlerde, istasyonlarda ve iskelelerde bu çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi.
Kadir Topbaş, toplu taşıma araçlarındaki sürücülerin de ellerinde dezenfekten bulundurması ve kimseyle yakın temasta bulunmamaları konusunda gerekli uyarıların yapılacağını söyledi.

Bir gazetecinin, ''domuz gribi'' aşısı olup olmayacağı yönündeki sorusuna da Topbaş, ''Bu tavsiye ediliyorsa, gerekli görülüyorsa, biz de İstanbul'a lazım olan birisi olarak, görev süresince bir rahatsızlık geçirmeden, daha aktif çalışmak için yaptırmamız gerekiyor. Yaptıracağız tabii ki'' karşılığını verdi.

Topbaş, Ayamama Deresi kenarındaki yapıların yıkımıyla ilgili bir soruya da yıkım çalışmalarının basın mensuplarıyla birlikte yapılacağını, tespitlerin ardından uyarıların yapıldığını, insanların bu uyarılara olumlu yanıt vermesini beklediklerini kaydetti.
Yenibosna İş Adamları Derneğinin, Ayamama'nın çevresinde kendi üyelerinin sorumluluk alanında bulunan noktalarda bedelsiz terkler yapacağını ilettiğini, bunun işlerini kolaylaştıracağını, o bölgenin daha yaşanılır hale geleceğini ve risklerin de kalkacağını ifade eden Topbaş, bununla ilgili Genel Sekreterlik, İSKİ ve Derneğin birlikte proje çalışması yaptıklarını söyledi.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

SAKARYA VE AĞRI'DA DOMUZ GRİBİ

"ÖPÜŞMEYİ, SARILMAYI ERTELEYİN"

HAMİLELERE ÖZEL DOMUZ GRİBİ AŞISI

İLK AŞI ÇARŞAMBA GÜNÜ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon