İşte geçmişteki istifalar

Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi "toplu istifa" ederken, 1980 sonrasında daha önce 2 genelkurmay başkanı istifa etmişti.

Yayınlanma: 29.07.2011 - 18:09
Abone Ol google-news

1980 sonrası ilk istifa eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ’du. 15 Haziran 1987’de görevinden istifa eden Üruğ’un istifasına gerekçe olarak dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Öztorun’un Genelkurmay Başkanı olmasını sağlamak istemesi gösterilmişti.

Ancak dönemin Başbakanı Turgut Özal, Öztorun’a karşı çıkıp, yerine Genelkurmay İkinci başkanı Necip Torumtay’ı Genelkurmay Başkanlığı’na atamıştı. Ancak daha sonra Çankaya Köşkü’ne çıkan Özal, bu kez Körfez krizi nedeniyle kendi atadığı Genelkurmay Başkanı Torumtay ile görüş ayrılığına düştü.

Necip Torumtay,  1. Körfez Savaşı’nda hükümetin ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın tutumuna tepki gösterip emekliliğini isteyerek görevini bırakmıştı. Torumtay’ın Türkiye’nin hazırlıksız ve donanımsız olarak ABD’nin yanında Irak topraklarına girmesini engellemenin yolu olarak istifa kararı aldığı ileri sürüldü. Torumtay istifa mektubunda da, “İnandığım prensiplerle ve devlet anlayışımla hizmete devamı mümkün görmediğim için istifa ediyorum” görüşüne yer vermişti.

Torumtay’ın özellikle,  Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Irak'a karşı ABD ile beraber hareket edilerek “Musul ve Kerkük sorununun çözülmesi” kararına uymak istemediği ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler