İtalya Musul barajına asker gönderiyor

İtalya, Musul barajını korumak için Irak'a 450 asker göndermeye hazırlanıyor.

Yayınlanma: 17.12.2015 - 18:40
Abone Ol google-news

BBC Türkçe'nin haberine göre, İtalya Başbakanı Matteo Renzi önceki akşam bir televizyon programında yaptığı açıklamada, ciddi şekilde hasar gören Musul barajının onarım ihalesini İtalyan şirketi Trevi di Cesena'nın kazandığını söyledi.

Renzi, barajın korunması için Musul'a 450 asker yollayacaklarını ve İtalyan askerlerin ABD askerleriyle birlikte görev yapacağını açıkladı.Corriere della Sera gazetesi ise İtalyan askerlerinin "halihazırda mevcut olan ve Kürt peşmerge güçleri tarafından sağlanan güvenlik sistemine dahil olacaklarını" yazdı.

IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılmayı bugüne kadar reddeden İtalya Başbakanı, dün de bir radyo kanalına, "Herkes 'orayı bombalayalım, burayı bombalayalım' diyor. Bense 'Faydalı bir şey yapalım' diyorum. Barajı onaracağız ve işçileri de askerlerimizle koruyacağız" dedi.

Renzi, Musul barajının yıkılması halinde "Bağdat'ı yok edebileceğini" de söyledi.
Renzi'nin bu açıklaması ardından İtalyan askerlerinin IŞİD'e karşı aktif olarak savaşıp savaşmayacağı tartışılmaya başlandı.Başbakan renzi gibi, İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti de "Askerlerimiz savaşmak için gitmiyorlar" dedi.

Pinotti, İtalyan askerlerinin yalnızca "barajda çalışan İtalyan şirketinin çalışmalarını korumak amacıyla" gönderildiğini belirtti.

Ancak İtalyan basınının görüşlerine başvurduğu uzmanlar, Musul'un "potansiyel bir çatışma bölgesi" olması nedeniyle bu operasyonun çok tehlikeli olduğu ve İtalyan askerlerinin IŞİD'in hedefi haline gelebileceği uyarısında bulundular.

Erbil'de de askeri var


İtalyan basınındaki haberlere göre Musul barajının onarım ihalesi 2 milyar dolar değerinde.
Barajın onarım çalışmalarının 18 ay sürmesi bekleniyor.
İtalyan askerlerinin gelecek yılın ilk aylarından itibaren Musul'a konuşlandırılacağı tahmin ediliyor.İtalya'nın halen Erbil ve Bağdat'ta ağırlıklı olarak eğitim amaçlı 750 kadar askeri bulunuyor.

Barajın korunması için yollanacak 450 askerle birlikte Irak'taki İtalyan askeri sayısı 1200'e ulaşacak.

İtalya, IŞİD karşıtı koalisyonda yer alsa da hava saldırılarına aktif olarak katılmıyor.
ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında yaptığı açıklamada, İtalya’nın IŞİD’e karşı daha fazla şey yapmaya başladığını söylemişti.
İ

talya'da, Obama'nın bu sözleriyle ne kastettiği tartışılırken Renzi'nin Musul'a İtalyan askeri gönderileceği açıklaması geldi.Ancak Başbakan Renzi'nin bu açıklamayı parlamentodan önce bir tv kanalında yapması da tepki çekti.Muhalefetteki Haydi İtalya partisinin Meclis Grup Başkanı Renato Brunetta "Musul'a 450 asker göndereceğimizi parlamentoda değil bir televizyon programında öğrendik" diyerek bunun "parlamentoya saygısızlık" olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler