İztuzu'nda soru işaretleri
İztuzu'nun yaşanan dineniş sonucunda peşkeş çekilmesinin önlenip Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredilmesinin ardından gelen mutluluk, yerini soru işaretlerine bırakmaya başladı.
Caretta Caretta kaplumbağalarının dünyaca ünlü üreme merkezi olan İztuzu’ndaki çevre kirliliği tartışma konusu olmaya devam ediyor. Plajdaki çöp ve pislik tepki çekerken bölgede yaşanan çevre kirliliğinin üzüntü kaynağı olduğunu belirten çevreciler ve yöre halkı; “ Üniversite Rektörü Mansur Harmandar’ın 'İztuzu eskisinden daha temiz ve daha iyi yönetiyoruz' açıklamasını ciddi bulmadıklarını belirtiyorlar.
Ortaca Kent Konseyi Kadın ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Meryem Mine Vatan, Rektör Harmandar’ın açıklamalarının inandırıcı olmadığını belirterek; “ Plajın mutlaka kamu elinde kalması gerektiğini düşündüğümden yönetiminin bir bilim merkezi olan Muğla Sıtkı Koçman üniversitesine verilmiş olmasını olumlu bulmuşum. Ne yazık ki, hayal kırıklığına uğradım.Yine de aynı düşüncedeyim ama,üniversitemizin de görevini kendine yaraşır biçimde başarı ile yerine getirmesini istiyorum. Kötü niyetli kişilere fırsat verilmesini istemiyorum. Koskoca üniversite böyle bir yanlışın içinde olmamalı. Sayın Rektörümüz buraya kadar gelmişler ve “öncesinden daha iyi yönetiyoruz” demişler. Çok yadırgadım,bu sözler hem doğru değil, hem de inandırıcı değil. Madem ki her şey çok güzeldi ve hatta eskisinden daha güzeldi,o zaman rektörümüz buradan döner dönmez hemen ne diye 20 kişilik ekiple kapsamlı bir temizlik hareketi başlattı. Bizi niye anlamak istemiyorlar? Neden dinlemiyorlar? Neden bizimle işbirliği yapmaktan kaçınıyorlar? Rektörümüz buraya kadar geliyor da bir çayımızı içmek için dahi olsa bizimle görüşmüyor. Oysa Iztuzu’nun korunup geliştirilmesi ancak duyarlı halk ile yapılan işbirliği sayesinde mümkündür.”dedi. “Öncekinden daha iyi olduğunu söylemek mümkün değil”
Üniversite yetkililerini İztuzu ile daha duyarlı olmaya çağıran Ortaca kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Polat; “Yöre insanı olarak hep birlikte vermiş olduğumuz mücadele sonucunda Dalyan-Iztuzu Plajının bir kamu kurumu olan Muğla Üniversitesine verilmesine sevinmiştik.Ancak bu güne kadar gereken ihtimamın gösterilmediğini,adeta sahipsiz ve kaderine terk edilmiş olduğunu gördük.En güzide turistik bölge olan Dalyan çevresine yakışmayan bu görüntü bizim için üzüntü kaynağı olmuştur. Temizlik yok,düzen yok,görevli yok ve Iztuzu için bu güne kadar pek çok katkı sağlamış olan kurumlar ve çevreye duyarlı örgütlerle işbirliği yok. Bu,üniversitemizden beklenmeyen bir durumdur. Şimdiki durumun öncekinden daha iyi olduğunu söylemek mümkün değildir. Bizim üniversitemizden istediğimiz kendi imkanlarını seferber etmesi ve ilgili kurumlarla işbirliği yaparak Iztuzu plajının ülkemize ve çevremize layık bir koruma alanı ve plaj haline getirilmesidir. Bugünlerde halk arasında bu durumun kasten yaratıldığına dair yayılmış olan inancın üniversitemiz için bir talihsizlik olduğunu düşünüyor ve yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
Muğla Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Atılgan “ Yerel basında da bir çok defa haberleştirdiğimiz gibi İztuzu’nun üniversiteye devrini büyük bir sevinçle karşılamış ve bölgenin bilimin elinde daha iyi korunup geliştirileceğine inanmıştık, Özellikle çevre kirliliğinin dayanılmaz boyutlara ulaşması üzerine yurttaşlardan ve çevreci kuruluşlardan gelen tepkiler üzerine gazetemde “Üniversite de böyle yönetirse?” başlıklı haber üzerine Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İztuzu’nun eskisinden daha iyi yönetildiğini ve daha temiz olduğunu ileri sürerek eleştiride bulananlara tepki göstermişti. Oysa haberimizin ertesi günü sabah saatlerinden itibaren temizlik çalışmalarına başlanmış, Rektör incelemeye geldiğinde başka bir manzara yaratılmıştı. Üstelik kendisi sadece tatilcilerle görüşmüş, yöre halkı ve çevre konusunda on yıllardır olumlu çalışmalarda bulunmuş kuruluşlarla da görüşmemişti” dedi.
Üniversitenin yöre halkının ve kuruluşların duyarlılıklarını göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayan CHP Ortaca İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya da halk arasında yerleşmeye başlayan endişeye dikkat çekti. Sertkaya, “Bizim için önemli olan Iztuzu plajının kamunun elinde olmasıdır. Ancak bu şekilde oradaki doğal hayat korunabilir ve o güzelim plajın yağmalanması önlenebilir. Bu bakımdan Iztuzu’nun yönetim ve işletilmesinin üniversitemize bırakılmış olması bizim için de uygundur. Bir bilim kuruluşu olması nedeniyle de yakışır. Üniversitemizden de halkın duyarlılıklarını göz önüne almasını,plajın bakım ve yönetiminin en iyi şekilde yapılmasını ve bu konuda çalışması olan yerel sivil toplum örgütleriyle işbirliği ve dayanışma içinde olmasını istiyoruz. Son zamanlarda plajın bakımsızlığı hepimizi rahatsız etmiştir. Eğer üniversite,böyle yaparak halkın zihninde “Bakın işte kamu kuruluşları yapamıyor,en iyisi plajı yeniden özel sektöre ihale edelim” şeklinde bir anlayışı yerleştirmek istiyorsa bundan vazgeçmelidir. Bizim kendilerinden beklediğimiz, İztuzu plajını bir üniversiteye yakışır şekilde yönetip idare etmeleridir.Üniversiten beklemediğimiz bir durumdu” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!