Kaddafi'den ateşkes, ABD'den ret

Libya Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, tüm birliklerine ateşkes emri verildiğini açıkladı. Beyaz Saray ve Pentagon’dan ise ateşkesin tanınmadığı açıklaması geldi. AFP'nin yaptığı açıklamaya göre Kaddafi'nin konutuna yakın bölgede patlama meydana geldi.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 07:05
Abone Ol google-news

Libya'ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus'taki hedeflerin bombalandığı ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi.
AFP'nin haberine göre, bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu Trablus'un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı.
Bombardımanda seçilen hedeflerle ilgili bilgi verilmedi.

 

"O kadar çok kayıp var ki..."

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı ordu birliklerinin tank desteğiyle girdikleri Misrata kentinde çok sayıda kişinin öldürüldüğü öne sürüldü. Reuters'ın haberine göre kentteki muhaliflerden Abdül Basset, "muhaliflerle Kaddafi güçleri arasında çatışmalar var. Tankları kent merkezinde. O kadar çok kayıp var ki, saymaya imkan yok" dedi. Bir başka görgü tanığı da, Kaddafi güçlerine bağlı keskin nişancıların bina üstlerinden ateş açtıklarını, sokağa çıkılamadığını söyledi.

İngiliz avcı bombardıman uçakları Tornado'lar gece ilk hava saldırılarını yaptılar. İngiliz ordu sözcüsü, Londra'da yaptığı açıklamada, "Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Tornado GR4'lerden Stormshadow füzelerini fırlattıklarını" açıkladı. Libya lideri Muammer Kaddafi, dün devlet televizyonunda yayımlanan sesli açıklamasında, Akdeniz'i "savaş alanı"na çevirme tehdidinde bulundu. Libya'yı savunmaya yönelik olarak "silah depolarının" açıldığını kaydeden Kaddafi, "Akdeniz, gerçek bir savaş alanı oldu" dedi. Kaddafi, Libya güçlerinin Akdeniz'de sivil ve askeri bütün hedefleri vuracağını belirtti.
 

 

"Trablus'a yeni bir hava saldırısı düzenleniyor"

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin bugün sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'a hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Libya devlet televizyonu, Muammer Kaddafi'nin Batılı devletlerin ülkeye yönelik operasyonunu "Haçlı saldırısı" olarak nitelendirdiği konuşmasının ardından bir güvenlik yetkilisine dayanarak, "Libya'nın, Avrupa'ya yasadışı göçü engellemeye yönelik çabalarına son verme kararı aldığını" duyurdu.

 

Katar da katılacak

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim El Tani, ülkesinin Libya'ya yönelik operasyona katılacağını söyledi. El Tani, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Katar'ın askeri harekata katılacağını belirterek, "Cinayetin nedeni bir protesto değil... Paralı askerlerin karıştığı açık bir savaşa dönüştü. Bunun hemen son verilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Libya halkını ya da Kaddafi ve oğullarını hedef almadıklarını söyleyen Katar başbakanı, niyetlerinin "kan dökülmesini durdurmak" olduğunu ifade etti. El Tani ülkesinin nasıl bir rol üstleneceği konusunda bilgi vermedi. Fransız Haber Ajansı'na açıklama yapan bir Fransız yetkili, Katar'ın da 4 ya da 6 adet Mirage 2000-9 tipi savaş uçağıyla operasyona katılma sözü verdiğini söylemişti.

 

İngiltere operasyonu 'gerekli' buluyor

İngiliz haber kanalları, Libya'ya yönelik operasyonla ilgili İngiltere Başbakanı David Cameron'ın operasyonun "gerekli, hukuki ve doğru olduğu" sözlerine yer vererek, bu ülkenin Kıbrıs'taki hava üssünden operasyona destek verdiğini aktarıyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Pentagon yetkililerine dayandırarak İngiltere ve ABD'nin şimdiye kadar 110'dan fazla füze attığını duyurdu.

BBC ayrıca, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın, İngiliz denizaltısının Libya hava savunma hedeflerine birkaç füze attığını açıkladığını kaydetti. BBC Arapça servisi ise, askeri üslerin bulunduğu tahmin edilen Trablus'un doğu bölümlerine operasyonun gerçekleştiğini aktardı.
Sky haber kanalı da İngiltere'deki Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin yanı sıra muhalefetteki İşçi Partisinin de operasyona destek verdiğine dikkati çekti. 

 

Libya, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi

Libya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantı düzenlemesini istediği bildirildi.
Haberi duyuran El Cezire ve El Arabiye televizyonları, konuya ilişkin kaynak ya da toplantının amacı konusunda detaylı bilgi vermedi. Libya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından bugün Batılı devletler ülkeye hava saldırısı başlatmıştı. Libya lideri Muammer Kaddafi ise devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ülkesinin Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51'inci maddesiyle düzenlenen meşru müdafaa hakkını kullanacağını söylemişti.

 

Libyalı gazeteci öldürüldü

Libya'da yönetimin saldırılarıyla ilgili canlı internet programı yapan bir gazetecinin öldürüldüğü bildirildi. Gazetecinin arkadaşları tarafından yapılan açıklamada, Libya el Hurra (Özgür Libya) adlı kanalı kuran Muhammed el Nabus'un, bugün, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Bingazi'ye yaptığı saldırı sırasında, bir keskin nişancı tarafından vurulduğu kaydedildi.

 

Japonya'dan operasyona destek

Japonya, Batılı ülkelerin Libya'ya yönelik operasyonuna destek verdi. Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto, yayımladığı açıklamada, "Japon hükümeti, Güvenlik konseyi'nin 1973 sayılı kararına uygun olarak BM üyesi ülkelerin aldığı önlemleri destekliyor" ifadesini kullandı. Matsumoto, "Libya yönetiminin halkına karşı şiddeti sürdürmesini şiddetle kınadıklarını" belirtti.

 

İtalyan römorkörü Trablus'tan ayrıldı

Koalisyon güçlerinin Libya'ya dün başlattığı hava harekatı sırasında yanaştığı Trablus limanından ayrılmasına izin verilmeyen İtalyan römorkörün, mürettebatıyla birlikte Trablus'tan ayrıldığı bildirildi. İtalyan ulusal haber ajansı ANSA'nın, Napoli merkezli Akdeniz'de petrol arayan "Augusta Offshore" isimli şirkete dayanarak yaptığı haberde, dün öğleden sonra Libya'da Trablus limanına yanaşan ve bir daha limandan ayrılmasına izin verilmeyen römorkörün, görev yeri olan petrol arama platformuna doğru yola çıktığı ifade edildi. İçinde 8 İtalyan, 2 Hintli, bir de Ukraynalı mürettebatın bulunduğu İtalyan römorkörün sahibi olan şirketten yapılan açıklamada, mürettebatın durumunun da iyi olduğu belirtildi.
 

Danimarka uçakları beklemede

Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech, Danimarka Hava Kuvvetlerine ait 4 uçağın, BM'nin onayladığı Libya'ya yönelik askeri operasyona katılmak üzere hazır beklediğini söyledi.
BBC Dünya Servisi radyosuna yaptığı açıklamada ülkesinin ABD'den gelecek talimatları beklediğini belirten Bech, ''Kontrolü ABD'ye verdik. Operasyonun denetimini ABD yönetecek. Biz sadece bir işaret ve ne yapacağımızın, nerede yapacağımızın ve ne zaman yapacağımızın bize bildirilmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin sivilleri öldürmeye son vermesi durumunda iktidarda kalmasının ''gerekmediğini'' ve BM kararlarına uyup uymadığı konusundaki kararı BM'nin vereceğini kaydeden Bech, ''Bunu BM izleyecek ve Kaddafi'nin yapması gerekeni yapıp yapmadığı ve sivilleri korumaya devam edilip edilmeyeceği gibi konuların değerlendirmesini BM yapacak'' dedi.

Askeri eylemin, silah satışının yasaklanması ve Kaddafi'ye ait fonların kesilmesini içeren bir dizi uluslararası önlemin sadece bir bölümünü oluşturduğuna işaret eden Bech, Kaddafi'nin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini vurguladı.
  

AFP: 90'ı aşkın ölü var

AFP'nin muhabirlerine ve hastane kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, muhaliflerin kalesi konumunda bulunan Bingazi'de Cuma akşamı ve Cumartesi günü şiddetli çatışmalar meydana geldi. Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin saldırısı üzerine çıkan çatışmalarda 90'ı aşkın kişinin öldüğü, hastane kaynakları ve bölgedeki gazeteciler tarafından ifade edildi.
Batılı güçler tarafından Libya'ya karşı dün akşam hava harekatı başlatılmıştı.

 

CBS News: Bombardıman sürüyor

Uluslararası koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava operasyonları sırasında 3 ABD bombardıman uçağının, Libya'nın önemli bir hava üssünü de bombaladığı bildirildi. CBS News'in internet sitesinde yer alan habere göre 3 adet B-2 hayalet (stealth) bombardıman uçağı, adı belirtilmeyen bu hava üssüne 40 bomba bıraktı. Pentagon yetkilileri ise bu konuda ellerinde bir bilgi bulunmadığını belirttiler.

  

Fox: Bu operasyon güçlü bir sinyal göndermiştir

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz güçlerinin Birleşmiş Milletler'in 1973 sayılı kararının uygulanması çerçevesinde Libya askeri tesislerine operasyon düzenlediğini açıkladı.
Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, bir İngiliz denizaltısı ile jetlerin operasyona katıldığı belirtildi. Açıklamada İngiliz Genelkurmay Başkanı General John Lorimer'in operasyona ilişkin sözlerine de yer verildi. Lorimer'in "İngiliz Askeri Kuvvetleri, BM Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararı uyarınca, Libya hava savunma sistemlerine karşı koordinasyonlu saldırıya katılmıştır" dediği belirtildi.

Fox da, "Kaddafi'nin BMGK'nın kararına uymazsa, askeri operasyon düzenleneceğini açıkça ortaya koyduk" diyerek, bu çerçevede Libya'da anahtar öneme sahip askeri tesislerin hedef alındığını kaydetti. Fox denizaltılardan gönderilen füzelerin yanı sıra, HMS Westminster ve HMS Cumberland savaş gemilerinin bölgeden operasyona destek verdiklerini kaydetti. Liam Fox şunları ifade etti:

"Kabiliyetli Silahlı Kuvvetlerimiz bir kez daha, cesaretlerini ve profesyonelliklerini ortaya koymaktadır. Bu operasyon, uluslararası toplumun Libya halkının Kaddafi rejimi altında acı çekmesine göz yummayacağı konusunda güçlü bir sinyal göndermiştir."

 

Bingazi yakınında onlarca araç tahrip edildi

Libya'ya yönelik operasyonda bugün Bingazi yakınında onlarca askeri aracın tahrip edildiği bildirildi. Bölgedeki AFP muhabirinin bildirdiğine göre, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere ait, aralarında tankların da bulunduğu araçlar, Bingazi'nin batısında bu sabah bombardımana maruz kaldı. Bingazi'nin 35 kilometre batısına düşen bölgede tahrip edilen tanklar, yanmış toplar ve paralı askerlerin cesetlerinin görüldüğü ifade edildi. Libya'daki muhalif kaynaklar, Fransız uçaklarının bu bölgedeki bombardımanının yaklaşık iki saat sürdüğünü söylediler.
 

 

Almanya'dan üslerinin kullanılmasına onay

Alman hükümeti, Libya'ya yönelik askeri operasyonlar için Almanya'daki Amerikan üslerinin kullanımına izin verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya kararı temelinde Almanya'daki Amerikan üslerinin açılmasına izin verdiklerini ve bu kararı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bildirdiğini söyledi.

Libya'da gelişmeleri büyük endişe ile izlediklerini, Libya halkının bu kadar acı çekmesinin Libya lideri Muammer Kaddafi'den ve rejiminden kaynaklandığını belirten Westerwelle, "diktatör Kaddafi"den BM kararına uymasını ve verdiği ateşkes sözünü uygulamasını beklediklerini ifade etti. Almanya'nın Libya'ya asker göndermeyeceğini, ancak uluslararası topluluğunun aldığı kararın hedeflerinin tümüyle arkasında olduğunu kaydeden Westerwelle, Almanya'nın Libya'ya 5 milyon avroluk insani yardım yapacağını ve bu ülkedeki tıbbi yardım çalışmalarına katkı sağlayacağını söyledi.

Uluslararası alanda sorumluluklarını yerine getirerek Libya'ya karşı yaptırımlar uygulamayı sürdüreceklerini ve Kaddafi ile rejiminin Avrupa'daki mali kaynaklarının kurutulması için çaba harcayacaklarını belirten Westerwelle, diğer bazı AB ülkelerinin de Almanya gibi hareket ettiğini ve BM kararını desteklemelerine rağmen Libya'ya asker göndermeyeceklerini ifade etti. Westerwelle, "Libya'daki savaşın" bir an önce sona ermesini istediklerini, bunun uzun sürmesi durumunda Alman askerlerinin AWACS tipi erken uyarı uçaklarında görev yapabileceğini, ancak bunun Libya'da görev yapacak uçaklar için geçerli olmadığını tekrarladı.

Kaddafi'nin Akdeniz bölgesinde diğer bazı sivil hedeflere de saldırabileceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine de Westerwelle, endişelerinden birinin de bu olduğunu, sivillerin zarar görmemesi için her türlü çabayı harcamak istediklerini kaydetti. Westerwelle, BM Güvenlik Konseyi'nde Libya kararıyla ilgili olarak yapılan oylamada Almanya'nın neden "evet" oyu kullanmadığının sorulması üzerine de, "Evet oyu kullansaydık, bir NATO ülkesi olarak bizden asker istenecekti" şeklinde yanıt verdi.
 

 

Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin kullanılması da gündemde

Libya'ya yönelik askeri operasyonda Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin, özellikle Ağrotur üssünün kullanılmasının da gündemde olduğu belirtildi. Rum basınına göre, Ağrotur hava üssünde İngilizler hazır bekliyor. Libya;ya yönelik operasyon nedeniyle İngiltere;den çok sayıda savaş uçağının Ağrotur;a geldiğini yazan Alithia gazetesi, E3D tipi uçakların operasyona destek için bekletildiğini duyurdu. Habere göre, Akdeniz bölgesindeki İngiliz uçaklarını koordine edecek personel de Ağrotur;a gönderildi. İngiliz Üsleri Basın Sözcüsü Christian Grey gazeteye yaptığı açıklamada, ''İngiliz savaş uçaklarının gerektiği kadar adada kalacağını'' söyledi. ''Kaç uçağın geldiğinin'' sorulması üzerine Grey, böyle bir bilgiyi kamuoyuna vermek istemediğini ifade etti.
 

Rumlar tepkili

Rum Meclisi ve Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan konuyla ilgili açıklamasında, ''Bu hassas bölgede uluslararası topluma zaman zaman sağladığımız kolaylıklar başka şey, İngiliz üslerinin istilacı faaliyetlerin sığınağına dönüştürülmesi ise başka'' dedi. Karoyan, üslerin ''istilacı faaliyetler'' için kullanılmasının, karışıklıklara ve tehlikelere neden olacağını, buna destek vermediklerini belirtti.

Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu da konu hakkında Rum radyosuna yaptığı açıklamada, Rum yönetiminin, İngiltere hükümetiyle sürekli temas halinde olduğunu, İngilizlerin üslerin kullanımına ilişkin henüz bir karar almadığını söyledi. Stefanu, Libya konusundaki tutumlarının, ''uluslararası toplumun uluslararası hukuk ve BM kararları çerçevesinde kolektif olarak hareket etmesi'' yönünde olduğunu kaydetti.
İngilizlerin, Kıbrıs'ta, Ağrotur ve Dikelya'da iki askeri üssü bulunuyor.
 

 

Silah dağıtılacak

Libya yönetimi, 1 milyondan fazla kişiye silah dağıtılacağını, dağıtımın başladığını açıkladı.
Resmi haber ajansı Jana'nın bildirdiğine göre Libya Savunma Bakanlığı kaynakları, "1 milyondan fazla kadın ve erkeğe silah dağıtım işleminin saatler içerisinde tamamlanmış olacağını" belirtti. Öte yandan Libya sağlık yetkilileri, uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısının 64'e yükseldiğini belirtti. Sayı daha önce 48 olarak açıklanmıştı ancak daha sonra, yaralananlar arasında yeni ölümler olduğu kaydedildi.
 

 

Rusya'dan 'güç kullanmaya son verin' çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'da operasyonlara başlayan ülkelere, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri" çağrısında bulundu. Bakanlık Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, başkent Trablus dahil en az 4 kentte askeri olmayan hedeflerin de vurulduğuna dair bilgiler geldiği belirtilerek, bir hastanenin, yollar ve köprülerin de tahrip edilen yerler arasında olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu kapsamda, ilgili ülkelerin, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri" çağrısı yapılarak, BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının operasyonlara gerekçe olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceği, bu tür güç kullanımının, kararda belirtilmiş olan, sivillerin korunması hedefinin dışına çıktığı belirtildi.
 

 

Fransız uçak gemisi yola çıktı

Fransız uçak gemisi ''Charles de Gaulle'', Libya'daki operasyona katılmak üzere ülkenini güneyindeki Toulon liman kentinden ayrıldı. Gemide, 1800 kişilik mürettebat ile birlikte 20 uçak bulunuyor. Uçak gemisine taarruz denizaltısı, yakıt gemisi ve bir kaç firkateyn eşlik ediyor.
Fransız Genelkurmay Başkanlığı, dün olduğu gibi, bugün de Fransız uçaklarının hava saldırılarının devam ettiğini açıkladı. Fransa dün uluslararası güç içinde, Libya'ya hava saldırılarını başlatan ilk ülke olmuştu.
 

 

2 AFP muhabir kayıp

Fransız Haber Ajansı AFP'nin iki muhabirinin Libya'da kayıp olduğu bildirildi. AFP'nin haberinde, Dave Clark (38) ve Roberto Schmidt'ten (45) Cuma akşamından bu yana haber alınamadığı belirtildi. İki muhabirin son olarak doğudaki Tobruk kentinde bulundukları kaydedilen haberde, muhabirlerin Cumartesi sabahı muhaliflerle görüşmek üzere 30 kilometre ötedeki bir yere gidecekleri yönünde mesaj geçtikleri ifade edildi.

Haberde, iki AFP muhabirinin yanında Getty Images ajansı foto muhabiri Joe Raedle'in de bulunduğu, her üçünden haber alınamadığı belirtildi. Dave Clark'in Paris'te, Roberto Schmidt'in ise Nairobi'de görevli oldukları, gelişmeleri izlemek üzere bir süreden beri Libya'da bulundukları kaydedildi.

 

Hristofyas, İngiliz üslerinin kullanılmasına karşı çıktı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerinin, bölgedeki askeri faaliyetler için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Rum radyosunun haberinde göre, bir açılışta konuşan Hristofyas, ''Maalesef üsler egemendir ve İngiltere;nin basit bir uyarısıyla kullanılabilir'' dedi. Hristofyas, İngiltere;ye, adadaki üslerin kullanılmasını arzu etmedikleri mesajını verdiklerini de söyledi. Kıbrıs Rum basınında, Libya'ya yönelik askeri operasyonda Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin, özellikle Ağrotur üssünün kullanılmasının da gündemde olduğu ve Ağrotur hava üssünde İngilizlerin hazır beklediği belirtilmişti.

 

BFC: Ağrotur Üssü Libya'ya saldırı için kullanılmıyor

Kıbrıs'taki İngiliz Üs Kuvvetleri (British Forces Cyprus – BFC), Ağrotur İngiliz Üssü'nün Libya'ya karşı saldırılar için kullanılmadığını açıkladı. Rum kaynaklarına göre, BFC açıklamasında, Libya üzerinde devam eden operasyonlara destek verildiği ve İngiliz Yüksek Komiserliği aracılığıyla Rum yönetiminin gelişmeler hakkında bilgilendirileceği belirtildi.

Ağrotur İngiliz Üsleri;nin VC-10, RAF E3D ve Sentinel tipi takip uçaklarını ağırladığı, üssün Libya;ya karşı saldırılar için kullanılmadığı belirtilen açıklamada, bu uçakların insani operasyonlar için kullanılacağı iddia edildi. İngilizlerin Kıbrıs'taki Ağrotur üssü Limasol'da, Dikelya üssü ise Larnaka'da bulunuyor.

 

El Vatya Üssü vuruldu

Fransa, ABD, İngiltere ve İtalya'nın dün gece vurduğu uçaksavar tesisinin yeri açıklandı. Libya ordusu askeri kaynağı, İngiliz Reuters ajansında yayımlanan açıklamasında, başkent Trablus'un 170 kilometre güneybatısında Vatya askeri üssündeki uçaksavarların, "Koalisyon güçlerinin saldısında zarar gördüğünü" bildirdi. İsmi açıklanmayan Libya askeri yetkilisi, "Vatya üssünde başka tahribat olmadı" dedi.

 

ABD, Libya'nın hardal gazı stoklarını 'çok yakından izliyor'

ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, ABD'nin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin elinde bulunan hardal gazı stoklarını "çok yakından izlediğini" bildirdi. Mullen, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, "stoklarında hardal gazı bulunduğunu, bu gazla çok fazla zarar verebileceğini" söyledi.

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne göre, Kaddafi rejimi halen 10 tondan fazla hardal gazına sahip, ancak bu gazı kullanmak için gerekli mühimmatı imha etti. Örgüt daha önce, Libya'nın kimyasal silahlarının yarıdan fazlasını imha ettiğini belirtmişti.

Libya, 2004 yılında, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlarını imha etmeyi kabul etmiş, bunun üzerine ABD Libya'ya uyguladığı seyahat ambargosunu kaldırmış, bu durum Libya'nın Avrupa ile ilişkilerini geliştirmesinde önemli bir adım olmuştu.
 

Katar, operasyona 4 uçakla katılıyor


Katar'ın, Libya'ya düzenlenen operasyona 4 uçakla katılma kararı verdiği bildirildi. Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Laurent Teisseire, Katar'ın operasyona 4 uçakla katılmaya karar verdiğini, bunun operasyona Arapların katılımını gösterdiğini belirtti. Sözcü, operasyonun tek amacının, Kaddafi'ye karşı sivilleri korumak olduğunu kaydetti.
Bakanlık, ayrıca Fransa'nın "sadece ve tamamıyla BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını uyguladığını" açıkladı.

 

'Kaddafi'nin aksine, koalisyon sivillere saldırmıyor'

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Libya'ya şimdiye kadar yapılan operasyonun "çok başarılı" olduğunu söyledi. Fox, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, sivil ölümlerin önlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına saldırısını önlemek için operasyonun sürdürüleceğini ifade etti.
İngiliz Savunma Bakanı Fox, ayrıca İtalya'nın güneyindeki Gioia Dell Colle hava üssünden Libya'ya savaş uçakları göndereceklerini bildirdi.

Öte yandan, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'ndan, Arap Ligi'nin Libya'daki bombalamalara ilişkin endişesi konusunda bir açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü, "Kaddafi'nin aksine, koalisyon güçleri sivillere saldırmıyor. BM kararı, Libya halkını korumak için tüm gerekli tedbirleri alma yetkisi vermiştir" dedi. Öte yandan, İngiliz hükümeti acil yönetim komitesi "kobra"nın, bu akşam Libya'ya ilişkin bir toplantı yapması bekleniyor.

İngiltere, koalisyon güçleriyle birlikte Birleşmiş Milletler'in 1973 sayılı kararının uygulanması çerçevesinde Libya'ya düzenlediği askeri operasyon kapsamında, denizaltıların yanı sıra HMS Westminster ve HMS Cumberland adlı askeri gemiler ile Kıbrıs'taki üssünü kullanıyor.

 

Kosova: Libya'ya operasyon insani, barışçıldır

Kosova liderleri, Libya'ya düzenlenen operasyonu "insani" olarak nitelendirerek, desteklediklerini bildirdiler. Kosova Cumhurbaşkanı Behgjet Pacolli ile Başbakan Haşim Taçi'nin ayrı ayrı yayınladıkları bildirilerde, Kaddafi'nin güçlerine karşı bazı batılı ülkeler tarafından başlatılan hava operasyonu, "insani, barışçıl" ve "Libya'nın özgürlüğü ve demokratikleşmesi" için yapılan bir operasyon olarak nitelendirildi. Bildirilerde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya operasyon izni çıkarmakla Libya halkının yaşamını korumak için "doğru ve gerekli" bir adım attığına vurgu yapıldı.

Kosova halkının NATO müdahalesinin ne kadar önemli olduğunu çok iyi bildiği belirtilen bildirilerde, Miloşeviç'in Sırp hedeflerine 1999'da NATO'nun düzenlediği hava harekatıyla yok edilmek istenen Arnavutların özgürlüğe kavuşmalarını sağladığı kaydedildi. Libya halkına yardımların ulaştırılması için koridorların bir an önce açılmasını isteyen Kosova liderleri, Libya'yı demokratik değerleriyle Arap ülkelerine örnek olacak bir ülke olarak görmek istedikleri ifade ettiler.

 

Trablus'ta uçaksavar sesleri

Trablus'ta bu akşam saatlerinde uçaksavar atışları yapıldığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, seslerin özellikle Kaddafi'nin rezidansının yakınlarından geldiğini belirtti. Trablus'ta, bu sabahın ilk saatlerinde de aralıksız uçaksavar atışları yapılmıştı.

 

Trablus'da şiddetli patlamalar

Trablus'ta, şiddetli patlamalar meydana geldiği bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, bu patlamaların birinin Libya lideri Kaddafi'nin Bab ül-Aziziye'deki karargahının bulunduğu bölgede olduğu, bölgeden duman yükseldiğini, uçaksavar ateşi seslerinin duyulduğunu belirtti. Trablus'ta bu akşam saatlerinde uçaksavar atışları yapıldığı, seslerin özellikle Kaddafi'nin rezidansının yakınlarından geldiği bildirilmişti.
 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, koalisyon güçlerinin Libya'ya operasyon başlatmasından sonraki ilk yazılı açıklamasında, ''Amerikan yönetiminin, Libya'daki misyonun ne olduğunu Amerikan halkına, kongreye ve askerlerimize tanımlama, bu misyonun başarılmasında Amerika'nın nasıl bir rol üstlendiğini daha iyi anlatma ve bunun nasıl başarılacağını net olarak ortaya koyma sorumluluğu bulunuyor'' ifadesini kullandı.

Boehner, şunları kaydetti: ''Yeni askeri adımlar atmadan önce ABD yönetiminin, Libya'daki misyonun ve bunun nasıl başarılacağının Amerikan halkına ve kongreye anlatılmasında daha iyi bir performans sergilemesi gerekir.'' Boehner, ABD'nin, ''baskıdan kurtulup, halkları için özgürlük ve kendi kendini yönetme hakkı isteyenlerin arkasında durma yolunda ahlaki yükümlülüğe sahip olduğunu'' ifade etti.

 

'Türkiye Libya'da ABD'nin koruyucu gücü olacak'

CNN'in internet sitesinde yer alan, ABD Dışişleri bakanlığından bir yetkiliye dayandırılarak verilen haberde, Türkiye'nin Libya'da ABD için "korucuyu güç/hami devlet" olarak hizmet vereceği belirtildi. Türkiye'nin, "koruyucu güç/hami devlet" olarak, Libya'daki ABD vatandaşlarını temsilen, konsolosluk ofisi olarak hareket etmeyi ve ülkede Amerikan'ın diplomatik tesislerini gözetmeyi de içerecek şekilde Libya'da ABD'yi "temsil edeceği" ifade edilen haberde, Türkiye'nin ayrıca, Libya ile ABD arasındaki mesajları ileten ülke olabileceği kaydedildi.

Türkiye'nin Libya Büyükelçisi Levent Şahin Kaya'nın da CNN'e yaptığı açıklamada, Libya'da ABD'nin yanı sıra İngiltere ve İtalya'yı da temsil edeceğini söylediği belirtildi. ABD, resmi olarak Libya ile ilişkilerini askıya almasa da ABD Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki büyükelçiliğini bu ayın başlarında kapatmış ve tüm diplomatlarını ülkeden çekmişti.

 

'İtalyan jetleri Libya'ya doğru hareket etti'

Sicilya Adası'ndaki Trapani Birgi Havalimanından kalkan 6 İtalyan jetinin, Libya'ya doğru hareket ettiği bildirildi. İtalyan Ulusal Haber Ajansı ANSA'nın haberinde, Trapani Birgi Havalimanından kalkan 4'ü F-16, 2'si Tornado tipi 6 jetin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından düzenlenen hava harekatına katılacağı bilgisi yer aldı.

İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, bugün öğle sularında yaptığı açıklamada, dün koalisyon güçlerinden kendilerine talep geldiğini bildirerek, "Hali hazırda 8 uçağımız her an operasyona katılacakmış gibi beklemede. İtalyan uçakları her an koalisyon güçlerinin komutası altına girebilirler'' demişti. Trapani Havalimanı, gün içinde sivil uçuşlara kapatılmıştı.


Kaddafi batıya ateşkes ilan etti

Açıklamayı, başkent Trablus'ta Libya ordusu sözcüsü yaptı. Sözcü, Libya silahlı kuvvetlerinin, gece saat 21.00'den itibaren (TSİ aynı), tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri verdiklerini söyledi. Sözcü, Afrika Birliği'nin dün "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi. Kaddafi cephesinden gelen bu açıklama, Pentagon tarafından şöyle değerlendirildi: Kaddafi'nin ateşkes ilanına kuşku ile yaklaşıyoruz.

Libya operasyonuyla ilgili Pentagon adına açıklamayı, ABD Donanması'ndan Koramiral Bill Gortney yaptı. Kaddafi yönetiminin, ateşkes emri de dahil olmak üzere tüm açıklamalarına şüpheyle baktığını, Libya'nın ateşkes ilanını inandırıcı bulmadığını dile getiren Gortney, ''Kaddafi'nin tüm açıklamalarına şüpheyle bakıyorum. Ateşkes ilan etti, ama daha sonra askerlerine Bingazi'ye girme talimatı verdi'' diye konuştu.

Beyaz Saray ateşkesi tanımadı

İlerleyen saatlerde, Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Donilon, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi.
Beyaz Saray danışmanı, Libya'ya müdahalenin ilk gününde müttefiklerin "iyi bir gün" geçirdiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler