Kadınlar ekonomiye 'damgasını' vuruyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu'nun çalışmalarıyla cesaretlenen kadın girişimciler, oda ve borsa yönetimlerine giriyor. ''Model kadınlar'' yaratmayı hedefleyen Kurul, ocak ayında başlanan ve şubat ayı boyunca devam edecek oda ve borsa yönetimlerinin rengini değiştirdi. Yüzyıllık tarihlerinde bugüne kadar hiç kadın üyesi olmayan meclislere ve meslek komitelerine ilk defa kadınlar giriyor.

Kadınlar ekonomiye 'damgasını' vuruyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2009 - 10:18

Kadın girişimciler, ekonomi yönetiminde karar alma mekanizmalarında varlıklarını artırdı. Kadın girişimciler, oda ve borsa yönetimlerine giriyor.

 

Erkek egemen meclise kadın başkan

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'ne Sevim Güral Olgun, Aysel Yükselener, Ceyda Çetin Erenler, Naime Göker Ekim ve Aylin Girgin Oğuz girdi. Derya Çerkeş, Banu Akalınoğlu meslek komitesine seçildi.

Konya Ticaret Odası Meclisi'ne Banu Bağrıaçık, Zerrin Özel, Aliye Günaydın; Konya Sanayi Odası Meclisi'ne Sevda Kayhan Yılmaz ve Şeyma Ayhan katıldı.

Kayseri Ticaret Odası Meclisi'ne Şafak Çivici ve Şenel Güngör; Disiplin Kurulu'na Gül Soydan ve Ayşe Uzunlu girdi. Şafak Çivici aynı zamanda TOBB delegesi seçildi. Kayseri Sanayi Odası Meclisi'ne Berna İlter ve Sema Elmacıoğlu, meslek komitesine Zuhal Gözüküçük seçilme başarısı gösterdi.

Nurten Çeçeli de Ankara Sanayi Odası Meclisi'ne ilk katılan kadın oldu.

Of Ticaret ve Sanayi Odası, Meclis Başkanlığı'nı bir kadına teslim etti. Zuhal Akyüzlü, erkeklerden oluşan meclise başkanlık edecek.

Gaziantep'te de Hülya Akkaya, 111 yıllık Ticaret Odası tarihinde ilk kadın Meclis Üyesi ve TOBB delegesi oldu; Gaziantep Sanayi Odası'nda Müge Bilgel meslek komitesine seçilen ilk kadın unvanını aldı.

Seçimi yapılacak borsalardan İzmir Ticaret Borsası Başkanlığı'na ise Işınsu Kestelli adaylığını koydu.
 

'Siyasette de başarı gösterecekler'

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadın girişimciliğini nitelik ve nicelik olarak geliştirmek amacıyla 2007 yılında TOBB bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu'nun ilk aşamada 74 ilde kurulduğunu ve 1,273 kadın girişimciye ulaştıklarını söyledi.

Kadının zaten iş hayatında yer aldığını, yönetime girdikten sonra sosyal projeler ağırlıklı ve sektörler için çalışan gruplar haline geleceğini anlatan Bektaş, ''Kadının yapısında çok fazla kulis, siyaset yok. Kadın daha çok işine konsantre oluyor. Odalar büyük değişim yaşayacak. Bu sosyal yaşama da yansıyacak ve AB yolunda çok farklı adımlar atılacak'' diye konuştu.

Kadınların iş gücüne katılım oranı Türkiye'de yüzde 27 iken AB'de yüzde 55 olduğuna dikkati çeken Bektaş, şunları söyledi:
''Türkiye'de 1 milyon 600 bin erkek girişimciye karşılık 73 bin kadın girişimci var. Kadınlar iş hayatında var, ama öne çıkmıyor. 'rol model kadın' sayısını artıracağız. Göç nedeniyle, büyükşehirlerde genelde kadınlar işsiz kalıyor. Kadınları yönetime sokarak, bölgelerindeki kadınlara iş imkanları yaratarak göçü de önlemeye çalışacağız.
Oda seçimleri delege sistemine dayalı, bir nevi parti seçimleri gibi. Kadınların bu seçimleri, mücadeleyi öğrenmeleri lazım ki 81 ilde 81 milletvekili çıkaralım. Çıkaracağımıza inanıyorum. Siyasetin rengi de değişecek.''


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler