Kadınlar gençken, erkekler yaşlanınca şiddet görüyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Bürosunun, 2012'de 8 bin 534, 2013'ün ilk 4 ayında ise 3 bin 258 soruşturma yaptığını bildirdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ethem Kuriş, Ankara Adalet Sarayı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Ankara halinin bulunduğu alana adliye binası yapılacağını belirten Kuriş, Sıhhıye'deki Eti Maden İşletmeleri binasının yıkılarak adliyeye ek bina yapıldığını, haldeki alana taşınana kadar buradan da hizmet verileceğini söyledi.
Ankara Adliyesi'nin "Başkent Bakış" isimli bir dergi çıkarmaya başladığını bildiren Kuriş, yılda 3 defa çıkacak olan dergide, hukuk uygulamalarına ilişkin bilgilerin yer alacağını kaydetti.
Tüketici ve iş mahkemelerine başvurularda ciddi artışlar olduğunu belirten Kuriş, bunlarla ilgili yeni mahkemelerin açılması gerektiğini söyledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 27 Haziran 2011'de kurulan Aile İçi Şiddet Bürosu hakkında bilgi veren Kuriş, kısa süre önce kurdukları büronun önemli işlere imza attığını ifade etti. Şiddet olaylarında savcılığın kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladığını belirten Kuriş, mağdurlar için bu büroya pedagog ve psikolog da görevlendirileceğini, bu amaçla odalar hazırlandığını dile getirdi.
Daha sonra, Aile İçi Şiddet Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Zeki Bayrak, büronun faaliyetleriyle ilgili tutulan istatistikleri açıkladı.Büronun, 01 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında 8 bin 534, 2013'ün ilk 4 ayında ise soruşturma yaptığını belirten Bayrak, büroya en çok kasten yaralama, tehdit ve hakaret suçlarından başvurular geldiğini kaydetti.
Tedbir kararlarını çok kısa sürede aldıklarını ve işleme koyduklarını ifade eden Bayrak, "24 saat esasına göre çalışıyoruz. Mesai mefhumumuz yok. Nöbetçi savcının talimatıyla gerekli tedbirler anında alınıyor" dedi.
Erkekler de şiddet görüyor
Bayrak, 2012'de şiddet olaylarında, 6 bin 162'si erkek, bin 387'si kadın ve 36'sı çocuk olmak üzere toplam 7 bin 585 şüphelinin bulunduğunu aktararak, olaylarda, 5 bin 899'u kadın, bin 364'ü erkek ve 349'u çocuk olmak üzere toplam 7 bin 612 kişinin mağdur olduğunu bildirdi.
Bu arada söz alan Aile İçi Şiddet Bürosu Savcısı Ahmet Gökay Aktaş da eski istatistiklerde eşlerinden şiddet gören kadınların yüzde 90, erkeklerin ise yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirterek, "Şimdi, şiddet gören kadınların oranı yüzde 75, erkeklerin oranı ise yüzde 25 oldu. Bu gösteriyor ki artık erkekler de şikayet hakkını kullanıyor" dedi.
Aile içi şiddetin asıl mağdurlarının kadınlar olduğunu ifade eden Zeki Bayrak, 2012 istatistiklerine göre mağdurların yüzde 77'sini kadınların, yüzde 18'ini erkeklerin, yüzde 5'ini ise çocukların oluşturduğunu söyledi.
Kadının şiddete maruz kalmasında, "ekonomik yetersizlik ve namus kavramlarının" etkili olduğunu vurgulayan Bayrak, geçen yıllara göre şiddet olaylarında azalma yaşandığını ancak hakaret ve tehdidin arttığını kaydetti.
Kadınlar gençken, erkekler yaşlanınca
Şiddet gören kadınların yüzde 35'inin "15-30", yüzde 37'sinin "30-40" yaşlarında, yüzde 28'inin ise "40 yaşının üzerinde" olduğuna dikkati çeken Bayrak, yaşları ilerledikçe kadınların daha az şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Erkeklerin yüzde 44'ünün "40 yaşından sonra", yüzde 23'ünün "15-30 yaşlarında", yüzde 33'ünün ise "30-40 yaşlarında" şiddete maruz kaldığını bildiren Bayrak, erkeklerin yaşları ilerledikçe, şiddete maruz kalma oranlarının arttığını belirtti.
Mağdurların yüzde 69.7'sinin eşinden, yüzde 10.3'ünün eski eşinden, yüzde 8.5'inin birlikte yaşadığı kişiden, yüzde 7'sinin ebeveynlerinden ve yüzde 4.5'inin ise çocuklarından şiddet gördüğünü aktaran Bayrak, resmi nikahlı eşlerde şiddet olaylarının yüksek olduğunu söyledi.
Şiddetin, evliliğin birinci yılında yüzde 10.4 düzeyinde olduğunu belirten Bayrak, bunun, evliliğin 5-10'ncu yılları arasında 17.4, 1-5 yılları arasında yüzde 24.2, 10 yıldan fazla evliliklerde ise yüzde 48 düzeyinde meydana geldiğini bildirdi.
Çocuk sayısı arttıkça şiddet azalıyor
Şiddet gören kadınların yüzde 14'ünü üniversite mezunlarının oluşturduğunu belirten Bayrak, TÜİK'in rakamlarına göre Ankara'daki üniversite mezunu kadın sayısının yüzde 9.9 olduğunu, bu açıdan bakıldığında şiddete uğrayan üniversiteli sayısının da azımsanamayacağını kaydetti.
Bayrak, 2013'ün ilk 4 ayında ise şiddet gören üniversiteli kadın oranının yüzde 13.8'e çıktığını ifade ederek, bu rakamların üniversiteli kadınların daha çok hak araması olarak da değerlendirilebileceğini söyledi.
Mağdur kadınların yüzde 66.92'sinin eşinin evden uzaklaştırılmasını istediğini aktaran Bayrak, çocuk sayısı arttıkça şiddet olaylarının azaldığına dikkati çekti. Bayrak, mağdurların, yüzde 41.2'sinin "1", yüzde 27'sinin "2", yüzde 12.7'sinin "3", yüzde 3.5'inin "4", yüzde 1.7'sinin ise "4'den fazla" çocuğunun bulunduğunu, yüzde 3.9'unun ise "çocuksuz" olduğunu bildirdi.
Şiddet uygulayan şüphelilerin yüzde 81,6'sının alkol, yüzde 9.2'sinin ise uyuşturucu kullandığını belirten Bayrak, psikolojik sorunları olanların oranın ise binde 4 seviyesinde olduğunu kaydetti. Bayrak, 2013'ün ilk 4 ayında 160 kadının evinden uzaklaştırıldığını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Onlarca araç birbirine girdi
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- 'Kapasitemizi 15-20 bine çıkarttık'
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama