Kalp ritmi artan bebeğe anne karnında müdahale

Anne karnında 28 haftalıkken kalp ritminin normalin iki katına ulaştığı tespit edilen bebek, yapılan tedavi ile iyileştirildi.

Yayınlanma: 11.07.2013 - 09:02
Abone Ol google-news

Antalya'da yaşayan İbrahim-Ayşegül Güneş çifti 4 yıl önce evlenerek hayatlarını birleştirdi. Aradan geçen yılların ardından hamilelik haberini alan çiftin mutluluklarına diyecek yoktu. Kontrol için hastaneye giden Ayşegül Güneş, doktor 28 haftalık bebeğinin kalp yetmezliği yaşadığını söyleyince adeta yıkıldı.

Kalp yetmezliğine bağlı Atrial flutter (kalp ritim hızı yüksekliği) tanısı konulan bebeğin tedavisi için anneye 4 hafta süreyle ilaç tedavisi uygulandı. Bebeğin 300 olan kalp ritim hızı, anneye yapılan ilaç tedavisi sonrası normal seviyeye düşürüldü. Doğumun hemen sonrasında bebeğin kalbinin ritim hızı tekrar iki katına ulaştı. Bunun üzerine bebeğe elektroşok tedavisi uygulanarak hayata tutunması sağlandı.

Bebeklerde kalp ritim hızının 120 ile 180 arasında olması gerekir

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 haftalık hamile olarak kendilerine başvuran anne adayının karnındaki bebeğe kalp yetmezliği teşhisi koyduklarını, yaptıkları tedavinin ardından bebeğin normale döndüğünü kaydetti.

Ritminin yüksek olması halinde kalbin pompa görevini yeterince yerine getiremediğini vurgulayan Kumru, ''O yüzden de vücudunun her tarafında sıvı toplanması oluyor. Tedavi sonucunda 300 olan kalp ritmi normal seviyelere, yani 150'lere düştü. Ayrıca tedaviyle bebeğin vücundaki sıvı toplanmalarını da ortadan kaldırdık" dedi.

Kumru, anne karnındaki bebeklerin kalp ritim hızının 120 ile 180 arasında olması gerektiğini dile getirerek, bebeklerde kalp ritminin yüksekliğinin ender görülen ve ölüme neden olabilen bir durum olduğunu vurguladı.

Bu tanının literatürde yayınlanmış hastalıklarının oldukça az olduğunu ifade eden Kumru, ''Anneye verilen ilaçların plasenta vasıtasıyla bebeğe geçmesini sağladık. Bebekler, nadir görülen bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir" dedi.

Bir hafta solunum cihazına bağlı kaldı


Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardioloji Uzmanı Murat Şahin de anneye uygulanan tedavi sonucunda bebeğin kalp ritim hızını normale döndürdüklerini, hamileliğin 34'üncü haftasında bebeğin doğduğunu söyledi.

Doğumun ardından bebeğin kalp ritminin yeniden 300'lere yükselmesi nedeniyle elektroşok tedavisi uyguladıklarını anlatan Şahin, böylece bebeğin kalp ritmini tekrar normale döndürdüklerini kaydetti.

Mehmet adı verilen bebeğin hayata tutunmasını sağladıkları için mutlu olduklarını belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Şu an bebeğin sağlık durumu iyi. Bir hafta kadar solunum cihazına bağlı kaldı. Kalp ritmi normale döndükten sonra solunum cihazı kesildi. Minik Mehmet şu an bir aylık ve oldukça sağlıklı. Yakın zamanda taburcu edilecek."


Anne Güneş ise bebeğine bir şey olma ihtimalinden dolayı çok koktuğunu dile getirerek, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi. Güneş, bebeğin tedavisini gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler