Kapsülde hayat var

Araştırmacılar, kamp meraklıları, esktrem spor tutkunları... Kendi enerjisini kendisi üreten ve zorlu coğrafyalara konumlandırılabilen mikro-ev Ecocapsule, bu grulara dahil olanlar için yeni ve konforlu bir yaşam alanı anlamına geliyor.

Kapsülde hayat var
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.06.2015 - 22:13

Kendisi küçük, işlevi büyük. Üstelik doğa dostu. Kendi enerjisini üretiyor, kendi suyunu toplayıp filtreleyebiliyor. Bir grup genç mimarın yedi yıla yayılan yaratıcı çalışmasının sonucu Ecocapsule, kompakt yaşam alanı teknolojisinde yeni bir çığır açacak gibi görünüyor. Ecocapsule adından da anlaşılacağı gibi kapsül şeklinde (aslında daha çok yumurtaya benziyor), ekolojik bir yaşam alanı. Bir ev.

Üzerinde yer alan rüzgar türbini ve çatısını kaplayan güneş panelleri sayesinde kendi enerjisini üretiyor. Yüzeyinden süzülen yağmur sularını toplayıp filtreleyebiliyor. Ayrıca herhangi bir kaynaktan elde edilen suyu arıtabiliyor. İçerisinde küçük bir mutfak, tuvalet ve duş var. Ve tabii bir de yatak. 

Geri kalan alanların tamamı saklama dolaplarına ayrılmış. Çünkü iki kişinin her türlü doğa koşulunda rahat bir şekilde bir yıl yaşayabilmesi için tasarlanan Ecocapsule, aslında bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere yola çıkarak hayata geçirilmiş bir proje. Biyologlar, coğrafyacılar, zorlu doğa koşullarında araştırmalarına devam etmek zorunda olan bilim insanları dört mevsim yaşam olanağı sunan Ecocapsule ile düşük enerji tüketerek yaşamlarını idame ettirebilecek. Rüzgar türbini ve güneş panellerinden elde edilen enerji ile şarj edilen uzun ömürlü pil ünitesi sayesinde rüzgarın düşük, havanın kapalı olduğu günlerde de depolanan enerjiden faydalanmak mümkün hale geliyor.

Bu ilginç görünümlü yaşam alanı, bilimsel araştırma merkezlerinin dışında uzun süren kamplarda, inşaatın zor olduğu ekstrem koşullarda, çeşitli doğa sporlarında da tercih edilebiliyor.

Ecocapsule’ün formu, nakil işlemleri için de büyük bir avantaja sahip. Ülkelerarası ve deniz ötesi nakliyatlar için Ecocapsule’ün bir konteynırın içine girebilecek şekilde üretilmesine özen gösterilmiş. Bunun dışında bir arabanın arkasına römork eşliğinde çekip istenilen bölgeye götürmek mümkün. Hatta internet sitesinde bir yük hayvanı tarafından çekilerek transfer edilebileceği bilgisi de yer alıyor.

Ecocapsule’ün üretilen ilk prototipi bu yıl Viyana’da düzenlenen Pioneers Festival’de teknoloji meraklılarıyla buluştu. Tanıtım esnasında söz alan yaratıcı ekipten Igor Zacek, Ecocapsule’ü “kampçıların İsviçre çakısı” olarak tanımladı.

Zacek, Ecocapsule’ün yapım aşamasında aldıkları en büyük dersin, hayatta kalabilmek için bütün kaynaklardan en doğru şekilde faydalanmak gerektiğini öğrenmeleri olduğunu söyledi. “Aksi takdirde cezalandırılmanız kaçınılmaz.” 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler