Kavuran öfke

'Neden ölüyoruz' tepkisi günden güne artıyor.

Yayınlanma: 31.08.2015 - 07:05
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerinin ardından artan terör olaylarıyla birlikte gelen şehit cenazelerinde iktidara tepki çığ gibi büyüyor. Çatışmalardan ve yaşanan ölümlerden AKP hükümetini sorumlu gören asker ve polis yakınları, AKP temsilcilerini cenaze törenlerinde istemedi ve tepkisini dile getirdi. Şırnak’ta şehit olan Yüzbaşı Ali Alkan’ın ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan’ın kardeşinin cenazesinde AKP hükümetine yönelik söylediği sözler, en fazla dikkat çeken eleştiri oldu. Yarbay’ın sözlerini hazmedemeyen birçok AKP’li, yarbayın ordudan atılması, görevden alınması, hatta hapse bile girmesi gerektiğini dile getirdi. Hükümete yönelik son bir ayda şehit cenazelerinden yükselen tepkilerin bazıları şöyle:

Konuşursam beyler rahatsız olur

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi’nde 14 Ağustos günü arazi arama tarama faaliyeti yürüten güvenlik güçleri ile PKK’liler arasında çıkan çatışmada ağır yaralanan ve tedavi altındayken yaşamını yitirerek şehit olan 23 yaşındaki Jandarma Uzman Onbaşı Mustafa Kemal Özata, önceki gün Konya’da gözyaşları içinde toprağa verildi. Yurttaşların taziye dileklerini kabul eden şehidin babası Mehmet Özata son zamanlarda terör olaylarının artması ile ilgili soruya “Konuşsam bazı şeyler çok derin. Konuşmayayım. Konuşmama gerek yok. Konuşursam çok diyeceğim var. Beyler rahatsız olur” şeklinde cevap verdi.

Düne kadar çözüm diyenler neden şimdi savaş diyor?

23 Ağustos’ta kardeşi şehit Yüzbaşı Ali Alkan’ın cenaze törenine üniformasıyla katılan ağabey Yarbay Mehmet Alkan şehit kardeşine “Ali’m’ diye seslendi ve şapkasını çıkarıp bağırarak “Buradaki vatan evladı daha 32 yaşında. Vatanına, sevdiklerine doyamadı. Bunun katili kim? Bunun sebebi kim? Düne kadar çözüm diyenler ne oldu da sonradan savaş diyor” diye isyan etti. Askerler tarafından omuzlara alınan şehit Yüzbaşı Ali Alkan’ın tabutu taşınırken ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan bu kez de “Saraylarda 30 tane korumayla gezip, zırhlı arabalara binip ‘Şehit olmak istiyorum’ diye bir şey yok. Git o zaman oraya git” diye haykırdı. Alkan’ın bu isyanı “Askerin sesi” olarak yorumlandı.

Zengin olan şehit olmaz

Cenaze sırasında şehit Mustafa Kemal Özata’nın annesi Cennet Özata’nın elinden tutan görevli kadın astsubay, “Teyzem bilmem mi? Zengin olan asker olur mu? Olmaz. Zengin olan; asker de olmaz, şehit de olmaz. Ne güzel evlatlar yetiştirmişsin” dedi.     

Kardeşten ‘Vatan kaldı mı’ tepkisi

Şemdinli’deki saldırıda şehit olan 30 yaşındaki Piyade Astsubay Üst Çavuş Kenan Ceylan’ın 25 Ağustos’taki cenazesinde kızkardeşi Ebru Ceylan, ağabeyinin tabutuna sarıldığı sırada ‘Vatan sağolsun’ denilmesi üzerine ‘Vatan mı kaldı sağ olacak’ diye tepki gösterdi. Şehidin naaşı cenaze aracına konulurkan vatandaşlar “Şehit olmak istiyorum” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da tepki gösterdi.

Başkan seçilene kadar mı?

Şehit cenazelerinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu iki kere protesto edildi. Siirt’te şehit olan er Bahadır Aydın’ın 20 Ağustos’ta Bursa’da gerçekleşen cenaze töreninde Müezzinoğlu bir grup tarafından protesto edildi. Ulucami’de kılınan namaz sırasında caminin hemen arkasında bulunan Kapalı Çarşı esnafı da terörü protesto etmek için işyerlerine Türk bayrakları astı. Kalabalık arasındaki bir kişi, Müezzinoğlu’na, “Sayın Bakan, başkan seçseydik bütün bunlar olmayacaktı değil mi? Bunu siz söylediniz. Başkan seçilinceye kadar ne kadar kan gidecek” diyerek bağırdı. Cenazeye katılardan bazıları Müezzinoğlu’na pet şişe atarak protokolün üzerine yürüdü.

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki çatışmada şehit düşen 27 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Muhammet Tufan’ın 20 Ağustos’ta gerçekleşen cenaze törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “Sizin yüzünüzden oldu bunlar. Yazıklar olsun” tepkisiyle karşılaşmıştı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Bingöl şehidi Musa Saydam’ın 16 Ağustos’taki cenaze töreninde pet şişelerle protesto edilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler