Kayseri’de Gül gölgesi
Kentte, AKP’nin üzerinde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gölgesi dolaşıyor
9 milletvekilinden 7’sini elinde bulunduran AKP için Kayseri tam anlamıyla bir kale. CHP ve MHP’nin tüm çabası, AKP’nin elindeki vekilleri kendi lehlerine azaltmak. Ancak muhalefetten bağımsız olarak Kayseri’de AKP’nin üzerinde Abdullah Gül gölgesi dolaşıyor. Ve her yerde Gül’ün sonuçlar üzerindeki etkisi üzerinde kafa yoruluyor.
Gül’ün sandıklara etkisini ölçmek isteyenler de Gül’ün ağzından çıkacak lafı, vereceği görüntüyü bekliyor. Ancak kimse bu konuda bir işaret alamıyor, çünkü Gül sessiz. Gül’ün seçimlere 10 gün kala hâlâ derin bir sessizlik için olmasına dikkat çekiliyor ve anlamlı bulunuyor. Bu konuda üç yorum var. “Uzunca bir süre buralarda onun yeni bir parti kurup başına geçeceği söylendi. Şu ana kadar kendisi bir açıklama yapmadı, parti de kurulmadı.” Bu birinci yorum, aktif olarak hiçbir partiyle ilişiği olmayan sokaktaki Kayseriliye ait.
‘Gül mağdur edildi’
CHP ve MHP’liler arasında konuşulan ikinci yoruma göre, “Gül’e ikinci kez cumhurbaşkanlığı şansı tanınmadı, başbakanlığına da izin verilmedi. Mağdur edildi. Bu mağduriyet, 7 Haziran’da sandığa yansıyacak. Gül’ün yaptığı gibi onu destekleyen sessiz bir AKP’li seçmen grubu var. Onlar seçimde tepkilerini oylarıyla gösterecek.” Gül hakkında üçüncü yorum ise AKP’lilerden: “Evet, kendisi cumhurbaşkanının partiler üstü kimliği gereği Türkiye’de ve Kayseri’de açıkça sahaya inmiyor, kampanyada taraf olmuyor. Ancak herkes biliyor ki bu partiyi o kurdu. Dolayısıyla Gül açıkça söylemese de bizi destekliyor.” Kayseri’de seçimin nabzına bakmak için önce Abdullah Gül faktörünü anlamak gerekiyor.
Biz Kayseri’ye gittiğimizde Gül de adını taşıyan üniversitede bir açılış için baba ocağındaydı. Gül iki gündür Kayseri’deydi ancak kendisini gören olmamıştı.
Gül’ün özellikle, kendisini göstermediği, seçim kampanyası nedeniyle herhangi partiden yana görüntü vermekten itina ile kaçındığının altı çizildi Kayserililerce. Kayseriden Gül’ün sadece memleketinde değil Türkiye genelinde bundan sonra izleyebileceği tavra işaret edebilecek, “AKP’nin birinci sıra adayı eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Gül’e çok yakın bir isim. Ancak Gül, o kadar tarafsız bir tavır çiziyor ki Özhaseki’nin kampanyasında bile görünmemeye özen gösteriyor. Gül, Kayseri’de de Türkiye’de de 7 Haziran’a kadar ‘ben yokum’ mesajı veriyor. Ben yokum diyor çünkü AKP ile görünüp seçimde çıkacak sonuca ortak olma riskini almak istemiyor. 8 Haziran’da başta AKP olmak üzere sandıktan çıkacak tabloyu tam olarak görüp ona göre hareket etmek için bugün kendisini unutturmak istiyor” değerlendirmesini de dinledik.
Kayserili seçmen Gül’ün vereceği görüntüyü bekliyor.
Sönük geçen miting
7 Haziran’a doğru Kayseri tablosuna gelirsek. Kayseri AKP’nin kalesi ama bu, son 13 yılın fotoğrafı. Gerçekte Kayseri, sağın kalelerinden biri.
Türkiye’deki yüzde 65-35 klasik sağ-sol dengesinin tipik bir kenti. Ama şimdilerde “AKP oylarında erime var” algısı Kayseri’de en başta sağ oy pastasının en ciddi taliplerinden MHP’yi heyecanlandırmış. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “sönük geçen” mitinginden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “coşkulu ve kalabalık mitingiyle” de havalanan MHP’liler, son düzlük için toplantı üstüne toplantı yapmaya başlamışlar. MHP il başkan yardımcısı Seyit Demirezen, AKP’nin durumunu, “AKP, burada (Kayseri-Sivas- Yozgat-Konya hattı) doğdu, ölümü de burada olacak. Rüzgâr bunu gösteriyor.
Bu saydığım hat, Selçuklu hattı, AKP’nin bütün önemli isimleri bu bölgedendir ve hep kaleleri olmuştur.
Şimdi bitişi de bu hatta olacak” diye ifade ediyor. MHP’li Demirezen, “ölümü de buradan olacak” cümlesindeki “ölüm” sözcüğünün yerine mümkünse “bitiş” sözcüğünü kullanmamızı istiyor: “Malum biz MHP’liyiz. Bu iktidar da provokasyonlar için bizi ölüm, saldırı, kan kelimeleriyle birlikte göstermek istiyor. Ölüm derseniz bunu kullanırlar.”
CHP’nin mesaisi
Adayların tamamının önseçimle belirlenmesi ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek kontenjan hakkını da kullanmaması, CHP’nin Kayseri’deki en önemli avantajı olmuş.
Örgüt, Kılıçdaroğlu’nun siyasal mesajlar yerine başta emekliler olmak üzere ekonomi ağırlıklı kampanyasından memnun. Bizim ziyaretimiz sırasında CHP’ye gelen partililer, bir önceki seçimde AKP’ye oy verip bu kez CHP için ikna ettiği seçmen sayılarını bildiriyordu.
CHP il sekreteri Şevket Şahin ise seçim ve oy başarısı bir yana “gurur duydukları” bir çalışmayı anlatmak istedi:
“Eskişehir’de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın davası güvenlik nedeniyle burada görüldü. Biz CHP olarak bu duruşmaları kendi davamız gibi gördük.
Her seferinde milletvekillerimiz de geldi, biz bu davanın takipçisi olduk. Maalesef karar vicdanımızı tatmin etmedi ama davanın arkasında olmayı sürdüreceğiz.”
HDP oy peşinde
HDP’lilerde Kayseri’de ilk kez parti kimliğiyle yürütülen kampanya heyecanı var.
Kentteki Kürt nüfusun çoğunluğunu Ağrılılar oluşturuyor. HDP’liler, “Buradaki yoksul Kürtler hep AKP’nin arka bahçesi oldular. Ama buraya kadar. Artık bitti” diyorlar.
HDP’liler gerçekçi. Tabi çok istiyorlar ama milletvekili çıkarmanın zor olduğunu, ancak AKP’den geri alınacak Kürt oylarıyla Türkiye genelindeki yüzde 10 barajını aşmaya yarayacak oy toplamayı amaçladıklarını vurguluyorlar.
9’un 7’si çok zor
Sonuçta Kayseri’de AKP’nin artık 9’un 7’sini alması çok zor. MHP, 2011’de 2. vekili 800 oyla kaybettiği için 3’ü istiyor. CHP ise 1 zaten garanti olduğu için 2 peşinde.
Gerçekçi tahmin ise AKP’nin Kayseri’den mutlaka vekil kaybederek çıkacağını söylemek olur.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!