Kıbrıs’ta A.A. planı

İki liderin soyadından esinle A.A. denilen belgede uzlaşı siyah, Türk tezi kırmızı, Rum tezi mavi yazıldı. Tümden siyah çözüm getirecek

Yayınlanma: 26.06.2015 - 05:47
Abone Ol google-news

Kıbrıs’ta hızla devam eden müzakere sürecinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in soyadlarından esinlenerek A.A. adını verdikleri ortak bir belge hazırladığı açıklandı. 100 sayfalık belgede tarafların uzlaştıkları unsurlar siyah, Türk tarafının tezleri kırmızı ve Rum tarafının tezleri mavi renkle kaleme alındı. Tüm içerik siyaha döndüğünde Kıbrıs çözüm planı tamamlanmış olacak.

Akıncı’nın sözcüsü Barış Burcu, A.A. belgesinin 2004 Annan Planı’ndan beri en kapsamlı çalışma olduğunu, bütün çalışmalar sonunda “Akıncı-Anastasiadis” kâğıtları denilebilecek kapsamlı bir üretim çıktığını belirtti. Özlü müzakerelere 29 Haziran’da başlanacağını hatırlatıp “11 Şubat Ortak Mutabakat Belgesi’ndeki her şeyde anlaşmadan hiçbir şeyde anlaşılmış olunmayacak” prensibinin geçerliliğinin sürdüğünü kaydetti.

Güven yaratıcı önlemlerle ilgili seçilecek konuların her iki toplumun eşit ve azami şekilde yararlanabileceği pratik ve hızlı uygulanabilir olması yönünde prensipleri olduğunu söyleyen Burcu, Kapalı Maraş’ın önemli ama bugünden yarına açılabilecek bir konu da olmadığını söyledi. “Öncelikle bir ekiple fizibilite çalışması gerekir, ancak süreçte yaşanan gelişmeler, buna gerek kalmadan, topyekûn bu imkânlara kavuşabiliriz umudu doğurmaktadır. Gerekirse fizibilite çalışması başlatılabilir” dedi.

‘Garantiler tartışılır’

Garantiler konusunda henüz geniş bir tarama yapılmadığını, çünkü bütün anlaşmacı tarafların imzası olmaksızın, o anlaşmayla ilgili düzenleme yapma hakları bulunmadığını belirten Burcu, eylülde New York’ta yapılacak toplantının ara anlaşmadan çok garantilerle ilgili olacağını duyurdu. Garantilerin tartışılmaz bir konu olmadığını söyleyen Burcu, “Tartışılacaktır, ama Kıbrıslı Türkler ve Rumlar belli başlıklarda belli mesafe katettikten sonra” dedi. Müzakerelerde toprak ayarlaması hatta garanti anlaşmasının görüşüleceğini aktarıp “Bunlar tabu değil ama sürecin verimliliği, uluslararası hukuka saygı çerçevesinde görüşülmeleri biraz daha ötelenmiştir” diye ekledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler