Kıtalar rekorla birleşti

Türkiye’nin uluslararası platformdaki en büyük spor organizasyonlarından biri olan, dünyada kıtalararası koşulan ilk ve tek yarış konumundaki Vodafone İstanbul Maratonu dün bir kez daha “rekor”lara imza atılarak yapıldı. Dev etkinliğe 118 ülkeden 25 bin sporcu katılarak rekor kırdı.

Yayınlanma: 17.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

İstanbul tarihi günlerinden birini daha yaşadı, koşmak için “Bir sebebi olanlar” Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirdi. 150 bini aşkın İstanbullu ise halk yürüyüşüyle Asya’dan Avrupa’ya geçti; iki kıtayı adımlarıyla birleştirdi. Böylece Türkiye’nin en geniş katılımlı kitlesel etkinliği olan 36. Vodafone İstanbul Maratonu, dünyanın en büyük 7 maratonundan biri olma yolunda önemli mesafe katetti. “İstanbul Aşkına Koş” ve “Bir Sebebi Var” sloganları binlerce kişiyi Boğaziçi Köprüsü’nde buluşturdu. İstanbul’un tarihi ve turistik değerleri maraton sayesinde dünyanın beğenisine sunuldu. Bu büyük organizasyon sayesinde “İstanbul markası” global arenada yükselmeye devam etti. Yarış sadece spor etkinliği değil, insanların belirli bir “neden” için katıldığı, toplumsal duyarlılığı açığa çıkaran oluşum görüntüsünü sürdürdü.

36. Vodafone İstanbul Maratonu’nda erkeklerde Faslı Hafid Chani (2.11.53), bayanlarda Etiyopyalı Amane Gobena (2.28.46) birinci oldu. Chani, bu maratonda birinciliğe ulaşan ilk Faslı atlet oldu.

Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden başlayan 42 kilometre 195 metrelik koşuda erkeklerde Chani’nin ardından Etiyopyalı Gebo Burka (2.12.23) ikinci, Kenyalı Michael Kiprop (2.12.39) üçüncü oldu. Fatih Bilgiç (2.19.57) 9.’lukta kalırken Mert Girmalengesse 12.’liği, Bekir Karayel 14.’lüğü elde etti. Bayanlarda ise Gobena’nın ardından Salomie Getnet(Etiyopya/2.30.36) ikinci, Ukraynalı Olena Burkovska (2.31.30) üçüncü sırayı aldı. Elvan Abeylegesse 30. km.’den sonra temposunu arttırıp 35. km.’ye 3. girmesine karşın 2.32.15’le beşinci olurken yarışı uzun süre lider götüren Ümmü Kiraz (2.32.52) altıncı, Nilay Esen sekizincilikte kaldı.

 

Birinci oldu, secdeye vardı

Yarış zaman zaman yağış altında koşulurken Hafid Chani, bitiş çizgisini geçtikten sonra secdeye vararak dua etti. Faslının 2 elini açarak dua etmesi bitiş noktasındaki vatandaşlardan büyük alkış aldı. 9. olan Fatih Bilgiç ise Rabia işareti yaparak “Başbakanımıza selam olsun” diye bağırdı.

Halk Yürüyüşü’nde (15 krm.) bayanlarda Etiyopyalı Tsige Abebaw (49.54) birinci, Leweteng Hailemichael (Etiyopya/50.00) 2., Kenyalı Muthonti Gachunga (50.02) 3. oldu. Esma Aydemir (50.32) ise 5.’likte kaldı. Erkeklerde Kenyalı Amos Kipruto (44.03) birinciliği, Etiyopyalı C.Lelisa Debele (44.12) 2.’liği, Nigussie Bekele (Kenya/44.16) 3.’lüğü elde etti. Şeref Dirli (44.51) ise 5. sırayı aldı.

 

Bilal Erdoğan köprüde

Halk Yürüyüşü’nün en çok dikkat çeken ismi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’dı. Erdoğan, sempatik tavırlarıyla ilgi odağı oldu. 10 Kilometre Koşusu’nda erkeklerde İtalyan Andrea Azzarelli birinci, Avusturalyalı Philipp Ginstenstorfer 2., Makedon Marko Ivanovski 3. oldu. Zeki Alınay ise 4.’lükte kaldı. Bayanlarda N.Sinem Erbirerbirinciliği, Nigar Derin 2.’liği, Neşe Şahin 3.’lüğü elde etti. Tekerlekli Sandalye Yarışı’nda erkeklerde son şampiyon Polonyalı Hamerlak Tomasz (1.44.34) birinci, Taylandlı Asopchoke Klunngern (1.45.59) ikinci, Ömer Cantay (2.18.26) üçüncü, Birol Kamar 4. oldu. Bayanlarda ise yarışan 5 sporcudan 2’si yarışı bitirirken Zübeyde Süpürgeci (2.38.40) birinciliği, Hamide Kurt (2.39.05) ikinciliği elde etti.

 

Ödüller verildi

Sultanahmet Meydanı’ndaki törende maratonla tekerlekli sandalyede dereceye girenlere ödülleri verildi.

Sporculara ödüllerini İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Göksel Gümüşdağ, Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İ.lhami Koç, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfedarasyonu Başkanı Ali Düşmez takdim etti.

Maratonda ilk sırada yer alan sporcular 50’şer bin, ikinciler 25’er bin, üçüncüler 15’er bin dolar aldı. Türk sporcular arasında birinci olanlar 20’şer bin, ikinciler 10’ar bin, üçüncüler 5’er bin dolar elde etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler