KKTC'de CTP-BG önde

KKTC'de sandıkların yüzde 97'si açıldı. Oyların yüzde 38,41'ini alan CTP-BG ilk sırada bulunuyor.

Yayınlanma: 28.07.2013 - 07:51
Abone Ol google-news

Sandıklardan çıkan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) yüzde 38,41 oranıyla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 27,28'lik bir oranla Ulusal Birlik Partisi (UBP) bulunurken, yüzde 23,9'luk bir oranla Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) 3. sırada geliyor.

Oyların illere göre dağılımı ise şöyle oldu:

"Lefkoşa: CTP-BG yüzde 41,38, UBP yüzde 24,33, DP-UG yüzde 21,74

Gazimağusa: CTP-BG, yüzde 35,98, UBP yüzde 27,69, DP-UG yüzde 26,19

Girne: CTP-BG yüzde 37,17, UBP yüzde 31,32, DP-UG yüzde 20,33

Güzelyurt: CTP yüzde 37,61, UBP, yüzde 32,82, DP-UG yüzde 20

İskele: CTP-BG yüzde 32, UBP yüzde 28,85, DP-UG ise yüzde 30,14. "

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 11. genel seçiminde, "Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) seçmenlerden oy talep ederken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) ise seçimleri boykot ederek seçimlere girmedi.

Seçimlerde Lefkoşa 16, Gazimağusa 13, Girne 9, Güzelyurt 6 ve İskele ilçesi de 6 milletvekili çıkaracak. Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile bağımsız adaylar oy oranına göre Meclis'te temsil edilecek.


Mühür partiye, tercih adaya avantaj sağlıyor

KKTC seçim sistemine göre, seçmenler oylarını, mühür, mühür tercih ve karma olmak üzere 3 şekilde kullanabiliyor. Sadece mühür vurulması durumunda başka herhangi bir işleme gerek duyulmuyor.

Hem mühür, hem tercih halinde ise tercihlerin mühür vurulan partinin listesinden yapılması zorunlu. Tercihler de o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının yarısı kadar olmak zorunda oluyor ve mühür vurulup tercihler başka partinin listesinden yapılması durumunda, sadece tercihler geçersiz sayılıyor.

Karma oyda ise seçmen, farklı parti listelerinden ve bağımsız adaylar arasından tercih yaparak karma oy da kullanabiliyor. Ancak karma oyun geçerli olması için herhangi bir partiye mühür vurulmaması gerekiyor.Karma oy kullanan seçmen, o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının en az yarısı kadar tercih yapmak zorunda kalıyor.

Bir partiye vurulan mühür, o partiye bölge milletvekili sayısı kadar oy getiriyor. Mühre ek olarak aynı partiden yapılan tercihler ise sadece parti içi avantaj sağlıyor, ilgili partiye diğer partilere kıyasla ek veya daha az avantaj sağlamıyor.

Karma oydan bir partiye gelen oy sayısı ise adaylara verilen tercih sayısı kadar hesaplanıyor. Örneğin, 16 milletvekili çıkaracak Lefkoşa'da bir partiye vurulan mühür, o partinin hanesine (16) oy olarak yazılıyor. Aynı partiye karma oydan gelen 3 tercih de (3) oy olarak kaydediliyor. Mühür partiye, tercih adaya avantaj sağlıyor.


Liderler halka sandığa gitme çağrısında bulundu


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) erken genel seçimlerinde oylarını kullanan liderler, yaptıkları açıklamalarda Kıbrıs Türk halkına sandığa gitme çağrısında bulundu.

KKTC Başbakanı Sibel Siber oyunu, eşi Rifat Siber ile Lefkoşa'da kullandı. Güzel bir ülkenin demokrasi sınavını bugün başarıyla vereceğini söyleyen Siber, sandığa gitmemenin umudu yitirmek anlamına geldiğini kaydetti. Siber, basın mensuplarının yoğun bir dönem geçirdiklerine dikkat çekerek, basın emekçilerine çalışmalarında başarı diledi. Başbakan Sibel Siber, seçimlerin Kıbrıs Türk halkına güzel ve iyi yarınlar getirmesi temennisinde bulundu.

Eski Başbakan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük de oyunu eşi Gülin Küçük ile birlikte Lefkoşa'da kullandı. Küçük, oyunu kullnadıktan sonra yaptığı açıklmada, anayasal görevini yerine getirerek oy kullandığını, seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını diledi. Küçük, oy kullanmanın tüm vatandaşların görevi olduğunu dile getirerek, güzel bir seçim kampanyası geçirdiklerini ve seçim kampanyası sürecinde de tüm vatandaşların kurallara uygun hareket ettiğini söyledi.


"Bugün kader günü"

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş da oyunu Lefkoşa'da kullandı. Denktaş, vatandaşlara sandığa gitme çağrısı yaparak "Oy kullanılmazsa seçimden ileride şikayet etmenin bir anlamı yok" dedi. Denktaş'a oy kullanma sırasında eşi Müge Denktaş, kızları Su Denktaş ile Güler Denktaş Dedezade ve torunu Asım Dedezade eşlik etti.

Vatandaşlara sandığa gitme çağrısını yineleyen Denktaş, "Sandığa torunumla geldim. Oy vermenin vatandaşlık görevi olduğunu alışarak büyümesini istiyorum" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da oyunu Lefkoşa'da kullandı. Özkan Yorgancıoğlu'na oy verme sırasında eşi Ayşe Yorgancıoğlu, oğlu Hüseyin Yorgancıoğlu gelini Yuliia Yorgancıoğlu, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli eşlik etti. Yorgancıoğlu burada yapığı açıklamada, bugünün Kıbrıslı Türklerin kaderini belirleyeceği gün olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, "Kıbrıs Türk halkının sorunlarını çözme, kendi siyasal iradesine sahip çıkma ve kendi ayakları üzerinde durabilecek ekonomik bir yaşam yaratabilmesi açısından bugün kader günüdür" diye konuştu.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise oyunu Girne'de eşi Oya Talat ile kullandı. Talat, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen erken milletvekilli genel seçimlerde Kıbrıs Türkü'nü daha iyi noktaya taşıyacak bir sonucu ortaya çıkarmasını diledi.

Talat, seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, seçimlerde halk iradesinin sandığa doğru yansıması ve Kıbrıs Türkü'nü gelecek beş yıl için daha iyi bir noktaya taşıyacak bir sonucun ortaya çıkarı temennisinde bulundu.

Talat, Kıbrıs sorunun yıl sonunda hareketleneceği ifade ederek, "Sorunu doğru bir çizgi ve kısa sürede çözerek Kıbrıs Türkü'nü bu cendereden kurtarmak gerektiğini" kaydetti.


Vatandaşlar seçim zamanından şikayetçi

KKTC vatandaşı Ayşen Sekmen yaptığı açıklamada, erken genel seçimlerin yaz aylarının ortasında yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, bir çok tanıdığının yaz olması nedeniyle tatilde olduğunu, oyunu kullanamadığını söyledi.

Seçimlerde oyunu Lefkoşa'da kullanan Ahmet Türkmen de oy kullanmanın en doğal demokratik hakları olduğunu, havaların sıcak olmasından dolayı katılımın düşük olacağını beklediğini, sonucun KKTC'ye ve Kıbrıs Türklerine hayırlı olmasını dilediğini ifade etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler