Koç: 'Varsa arşivler açılsın'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dersim olayları ile ilgili partisini hedef alan açıklamalarına ve parti içindeki “Dersim özürü” tartışmalarına yanıt verdi.

Yayınlanma: 20.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dersim olayları ile ilgili partisini hedef alan açıklamalarına ve parti içindeki “Dersim özürü” tartışmalarına “Bu işin temel sorumlularının yanında çok sayıda masum insan da acı çekmiştir, ıstırap çekmiştir. Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez. Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın, edilsin. CHP’nin görüşü budur” yanıtı verdi.

CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Dersim için özür dilemesinin anımsatılması ve “CHP’nin böyle bir özrü var mıdır” sorusunun sorulması üzerine Koç, arşivlerin açılması, her şeye bakılmasını istedi. Koç, “Atatürk’ün bölgeyi ziyaretinde yaptığı konuşma da ortadadır. 1950 ve 2007 seçimleri dışında Tunceli’de yapılan bütün seçimleri CHP kazanmıştır. Her Tuncelilinin hemen hemen evinde Hazreti Ali ile Mustafa Kemal Atatürk’ün resimleri yan yana durur. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet, Tunceli’de yaşayan vatandaşlarımıza da diğer tüm vatandaşlarımız gibi aklın, bilimin önceliğinde çağdaş bir yönetim oluşmayı, herkesin inancını özgürce yaşamayı, herkesi eşit hukuku paylaşan, eşit birer cumhuriyet yurttaşı olma ülküsünü hedefini göstermiştir” diye konuştu.

 

‘Düşüncesini ifade etmiştir’

Tuncelililerin kadirşinas ve mert olduklarını söyleyen Koç, “O yüzden acıları anarız, acıları paylaşırız ama bu gerçekleri göz ardı etmeyiz. Arkadaşımız düşüncesini ifade etmiştir, CHP’de bu düşüncesini her zaman söylemektedir. Verdiğimiz kanun tekliflerimiz var, ikide bir kendini zor durumdan kurtarmak için Dersim ağıtlarına sığınan gölge başbakan, bunlara sığınacağına önce kendisini kuşatan açmazlarla boğuşsun” dedi.

 

Ana gövde yanıtı

“Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisi, CHP’den kopuşlara neden olur mu” sorusuna yanıt olarak Koç, “Yakın siyasi tarihe bakarsanız, ana gövdeden ya da ana yataktan ayrılan küçük yapıların ya da iddiaların Türkiye gerçeğinde bir siyaset iddiasına dönüşmediğini görüyoruz. Başarılar diliyorum, keşke ayrılmasaydı” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon