'Krizin süresine ilişkin yapılan hiçbir tahmin tutmadı'
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankacılık sektörünün, kredi standartlarını düşürerek risk almaya devam etmesini beklememek gerektiğini belirtti. Çağlar, bugüne kadar krizin süresine ilişkin yapılan hiçbir tahminin tutmadığını söyledi.
Active Academy tarafından düzenlenen 3. Risk Yönetimi Zirvesi'nin ''Krizin Neresindeyiz? Geleceğe Yönelik Beklentiler'' konulu oturumunda konuşan Çağlar, bugüne kadar krizin süresine ilişkin yapılan hiçbir tahminin tutmadığını söyledi. Uluslararası piyasalardaki risklere değinen Çağlar, bugüne kadar Türk bankacılık sektörünün olumlu bir sınav verdiğini, bunda hem 2000'li yıllardan sonra alınan tedbirler hem de Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) proaktif yaklaşımının önemli rolü bulunduğunu ifade etti. Çağlar, 2008 yılındaki krizin, dış fonlama imkanının daralmasına, hem TL hem de yabancı para maliyetlerinin artmasına neden olduğunu vurgulayarak, krizin reel sektör üzerindeki etkilerinin belirginleşmeye başladığını, artan bir kredi riski tehlikesinden bahsetmek gerektiğini, döviz likiditesinin önümüzdeki dönemlerin belki de en önemli risklerinden biri olduğunu kaydetti.
Can Akın Çağlar, ''Bankacılık sektörünün kredi standartlarını düşürerek risk almaya devam etmesini beklememek lazım. Bunun örneğini ABD'de yaşadık. Yine bu dönemde bankacılık olarak kendimize seslendiğimizde, krizde kredi standartlarını çok yukarı çekerek piyasalardaki likiditeyi etkileme imkanlarını da yaratmamak lazım'' diye konuştu. Firmaların güneşli günlerde banka seçerken, yağmurlu günleri de düşünmeleri gerektiğine dikkati çeken Çağlar, şöyle devam etti: ''Biz kamu bankası olarak zaman zaman yaşıyorduk; bundan önceki iyi dönemlerde pazarlama faaliyetleri çerçevesinde firmalara gittiğimizde, 'siz kamu bankasısınız, yavaş, ağır çalışıyorsunuz, bürokrasiniz çok. Çok belge istiyorsunuz' şeklindeki eleştirilerin bugün o yağmurlu günlerde hesaba katılması gerekir.'' Çağlar, reel sektörün bilançolarındaki doğruluğun, şeffaflığın bu dönem çok daha önem arz ettiğini, bu nedenle reel sektörün olabildiğince bilançolarını bozmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de, kriz dönemlerinde teknolojinin doğru bir yatırım alanı olduğunu vurgulayarak, bugün dünyada 4 milyar cep telefonu bulunduğunu, 2012'de bu rakamın 6 milyar olacağını belirtti. Yener, telekomünikasyon, gıda ve enerjinin iyi iş alanları olduğuna işaret ederek, ''Bu sektörler herkese dokunduğu için iyi iş alanları'' dedi. Ekrem Yener, telekomünikasyon sektöründe 2009'u kayıp bir yıl olarak görmediklerini de sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza