Kürt gazeteciden Davutoğlu'na: Hakan Fidan neden burada?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Barzani'yle yaptığı ortak basın toplantısında Kürt gazeteci Davutoğlu'na 'Hakan Fidan neden burada?' diye sordu.

Yayınlanma: 21.11.2014 - 10:17
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu gece saat 02.30 sıralarında Bağdat'tan Erbil havaalanına geldi. Başbakan Davutoğlu'nu havaalanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani karşıladı. Havaalanından kaldığı otele giden Davutoğlu için Erbil'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Davutoğlu sabah da Barzani ile ikili görüşme yaptı. Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra bölgesel yönetim ile heyetlerarası kahvaltılı toplantı yaptı.

Davutoğlu-Barzani toplantısında tercüme krizi - VİDEO

 
Toplantının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile ikili bir görüşme yaptı. İkili görüşmenin ardından Mesut Barzani ile Davutoğlu'nun katıldığı heyetlararası görüşmeye geçildi. Yapılan görüşmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Mesut Barzani ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı...

Davutoğlu:

Son günlerde Erbil'de yaşanan bombalı saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerime Allah'a rahmer diliyorum. Bu da göstermiştirki bölgenin en büyük sorunu güvenlik sorunudur.

İnsani durumları, DAEŞ'i ve mülteciler konusunu ele aldık. Duhok'ta 35 kişilik kamp oluşturduk bundan sonra da insani yardımlarımız sürecektir.

Irak'ın güvenliği bizim için önemlidir. Kürt Bölgesi'nin güvenliği ise bizim için en öncelikli konulardandır.

Güvenlik konusunda işbirliği yapacağımız konuları konuştuk. Ortak adımları ele aldık.

Irak'ta tüm etnik grupları temsil eden siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir.

Ekonomik konularda da Kürt Bölgesi ile işbirliğimizi güçlendireceğiz.

Sorular

Peşmergelere eğitim

Irak'ın bir bütün olarak güvenliği hayatidir. Kürt bölgesinin güvenliği de sınırımızda olduğu için de bizim için daha da önemlidir. Türkiye Kürt Bölgesi'nin güvenliği için gereken her şeyi yapacaktır. Askeri eğitim konusunu da ele aldık bu dahil desteklerimiz sürecektir.

Kobani'ye giden Peşmerge grubu

Peşmergelerin türkiye'den Kobani'ye geçmesi Kürt Bölgesi ile aramızdaki güveni gösteriyor.

Barzani:

Irak'la yapılan petrol anlaşması son değil. Bağdat'tan her ay 500 milyon dolar gelecek burdan 150 bin varil petrol gidecek.

Petrol konusunda Türkiye'nin önerdiği çözümler

Davutoğlu: Enerji konusunda her kes makul davranırsa sonuçta herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun kalır. Bunun içinden elimizden geleni yaparız.

Hakan Fidan'ın ziyarette olması ne anlama geliyor

Hakan Fidan'ın bana eşlik etmesi son derece doğaldır. Güvenliğin önemli olduğı her yerde istihbarat esastır. Gerek Bağdat'ta gerek Erbil'de güvenlik konusunda görüşmeler yaptı ve raporlar hazırlamaktadır.

KÜRTÇE SORUYU KÜRTÇEYE ÇEVİRDİ

Toplantı sırasında bir Kürt gazetecinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Peşmergelerin eğitimi ve Kobani'ye gönderilen birliklerle ilgili sorduğu Kürtçe soruyu, tercümenin yanlışlıkla Kürtçe çevirmesi Başbakan Davutoğlu ve salondakilerin gülmesine neden oldu.

DAVUTOĞLU UYARDI: BEN AZ KÜRTÇE ANLIYORUM

Tercümenin Kürtçe çevirisi sırasında müdahale eden Davutoğlu tercümana, "Sen Türkçe'ye çevireceksin. Ben biraz Kürtçe anlıyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler