'Kürtaj yasağı korkuları artıyor!'

Guardian gazetesi, Türk hükümetinin fiilen kürtajı yasaklama niyetini taşıdığına ilişkin kaygılar artarken binlerce kadının İstanbul'da düzenlenen protesto gösterisine katıldığına dikkat çektiği haberinde korkuların, üst düzey hükümet yetkililerinin beyanlarınca körüklendiğini savundu.

Yayınlanma: 04.06.2012 - 08:07
Abone Ol google-news

İngiliz Guardian gazetesi, hafta sonundaki protesto gösterilerine ilişkin haberine, "Binlerce kadın, Türkiye'nin İslami hükümetin fiilen kürtajı yasaklama niyetini taşıdığına ilişkin artan kaygılar arasında Pazar günü İstanbul'da düzenlenen seçim hakkı lehindeki gösteriye katıldı" sözleriyle başladı.

Hükümetçe hazırlanan yasal düzenlemelerin içeriğinin açıklanmadığını ancak kadınların seçme hakkının önemli ölçüde kısıtlanabileceği korkularının üst düzey hükümet yetkililerinin beyanlarınca körüklendiğini savunan gazete, bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in tepki yarattığı belirtilen sözlerine yer verdi.

Söz konu açıklamaların, kürtajı siyasi gündemin tepesine oturttuğu değerlendirmesinin de yapıldığı haberde İstanbul'daki gösteride taşınan pankartlardaki "Biz kadınız, üreme makinesi değiliz", "AKP, ellerini üzerimizden çek", Kürtaj hakkımızı tartışmayız" şeklindeki yazılara dikkat çekildi.

Guardian'ın çeşitli kadın örgütlerinin hükümete yönelik eleştirileri de yansıttığı haberine göre, İstanbul'daki Alman Hastanesinden jinekolog Dr. Mustafa Ziya Günenç, kürtajın dört hafta içinde, teknik ve sağlık nedenlerinden dolayı yapılamayacağını belirterek yeni yasal düzenlemede böyle bir sürenin belirlenmesi halinde bunun fiilen yasak anlamı geleceği uyarısında bulundu.

Güvenç, Türkiye'de kürtaj yasallaşmadan önce 10 bin hamilelikten 250'sinin ölümle sonuçlandığını belirtti, bunun nedeninin de kadınların tel, kimyasal maddeler veya kuş tüyleri kullanarak kürtaj olmalarına bağladı. Güvenç kürtajın bu nedenle 1983 yılında yasallaştığını da ifade etti.

Bunun ardından Guardian şu görüşleri dile getirdi:
"Aktivistler, bu kaygıların, nüfus artışı için kampanya yapan ve Türk eşlerinden en az 3 çocuk doğurmalarını isteyen, dindar bir Müslüman olan Erdoğan'ı caydıramayabileceğinden korkuyorlar. Türkiye'nin 75 milyon nüfusun yüzde 25'inden fazlası 14 yaş altında ve birçok aktivist, ülkenin acil olarak cinsel eğitimi iyileştirme ihtiyacı olduğunu savunuyor."

Bu bağlamda Dr. Güvenç'in "Cinsel eğitim, okullarda, üniversitelerde yok, medyada bile yok" sözlerini de yansıtan gazete, "Uzmanlar, kürtaj yasasına ilişkin olarak kendilerine danışılmadığını söylüyorlar. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. İsmail Mete İtil'e göre, ülkenin en büyük şemsiye örgütü olan dernek, planlanan yasal düzenlemeye ilişkin bir rapor hazırlayan komisyona davet edilmedi" diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler