Laodikya'da antik buzdolabı çıktı
Denizli yakınlarındaki antik kent Laodikya'da 6 aydır devam eden kazılar sona erdi. Kazılarda M.S. 4. ve 5. yüzyıllara ait şarap imalatheneleri ve satış yerleri, şaraplara ait soğutma kuyuları ortaya çıktı. Bu kuyualrın buzdoalbı olabileceği düşünülüyor.
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek, 6 yıl önce başlattıkları kazıların bu yılki 6 aylık döneminin sona erdiğini belirterek, bu yılki kazılarda ilginç tespitler yaptıklarını ve önemli kalıntılara ulaştıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Şimşek, Anadolu'nun önemli antik kentleri arasında yer alan Laodikya'daki çalışmalarda 15 kazı heyeti üyesi, 16 arkeolog, 4 destinatör, 100 öğrenci ve 50 işçinin görev aldığını anlattı.
Bu yıl kazıların geçen yıl ayağa kaldırılan Suriye Caddesi etrafında devam ettiğini, caddenin doğu tarafındaki Bizans kulelerinin ayağa kaldırıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, şu bilgileri verdi:
''Kuzey kulesi 5.5, güney kulesi de 6.5 metre olarak ayağa kaldırıldı. Kulelerin Milattan Sonra 7. yüzyılda büyük depremde yıkıldığı tespit edildi. Ayrıca erken Bizans dönemine ait anıtsal bir çeşme de ayağa kaldırıldı. Kentin kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatı mezarlıklarında da kazılar yaptık. 95 mezar ortaya çıkarıldı ve o dönemdeki mezar hediyeleri bulundu. Ölü gömme gelenekleri, mezar başı törenleri hakkında bilgi sahibi olduk.''
Prof. Dr. Şimşek, bu yılki kazılarda en önemli buluşun Suriye Caddesi'ndeki şarap imalathaneleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Suriye Caddesi'ndeki kazılarda şarap imalathaneleri, satış yerleri olan büyük yapılar bulduk. Milattan Sonra 4. ve 5. yüzyıllarda bu yapılarda satış yerleri cadde önünde imiş, arkasında ise insanların oturup şarap içebilecekleri bir bölüm var. Bu bölümde ortada bir havuz, etrafta oturma yerleri var, ayrıca kuyular tespit ettik. Ortaya çıkarılan yazıtlarda imal edilen şarapların bu kuyularda saklandığını ve soğutulduğunu, yaz kış şarapların 17 derecede ikram edildiğini öğrendik. Şarap uzmanlarına sorduk en iyi sıcaklık 17 dereceymiş. Kuyuların etrafında kullanılan su ile şaraplar korunmuş, sabit sıcaklıkta tutulmuş. Yani Laodikyalılar buzdolaplarını icat etmişler, bu kuyulara antik buzdolabı diyebiliriz.''
Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan buluntuların Laodikya'nın tarihinin Milattan Önce 3500 yıllarına kadar gittiğini ortaya koyduğunu ve Denizli'de 5500 yıldır kesintisiz yerleşim olduğunun da belirlendiğini söyledi.
Bu yıl ayrıca kuzey tiyatrosunda temizlik çalışmaları yapıldığını anlatan Prof. Dr. Şimşek, oturma basamaklarının ortaya çıktığını, bazı oturma yerlerinde isimler, yazıtlar ve numaralar gördüklerini bildirdi.
Prof. Dr. Celal Şimşek, kazılarda ayrıca büyük bir evde duvarda orijinal renkli İncil'den yazılar bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Laodikya kazılarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi, TÜBİTAK, Denizli İl Özel İdaresi ve Denizli Belediyesinin katkı sağladığı bildirildi.
Laodikya Antik Kenti
Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik Laodikya kenti, Lykos Irmağı kıyısında M.Ö 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiş.
Küçük Asia'nın 7 ünlü kilisesinden biri bu kentte bulunuyor. MS. 60 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem kenti yerle bir etmiş. Antik kentin kuzey doğu tarafında, 20 bin kişilik Grek tiyatrosu, Roma tarzında inşa edilmiş.
Kentin güneybatısında, doğu batı doğrultusunda uzanan stadyum, MS. 79 yılında yapılmış.
Denizli'deki 13 antik kentten biri olan Laodikya, kent merkezine 6, Pamukkale'ye de 8 kilometre uzaklıktadır.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu