LYS sınavı öncesi bilgi tekrarı şart

Fizikte bilgiyi yorumlamak, biyolojide ayrıntılara dikkat etmek, mantıkta konulara hâkim olmak doğru soru sayısını artırır. Sözel derslerde bilgi tekrarı şart.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın her birinin farklı özellikleri bulunuyor. Bu yüzden de soruları çözerken, her ders için dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Fen Bilimleri Dershanesi bölüm başkanları, sözel ve sayısal derslerde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Fizikte bilgi yorumlama Fizik soruları genel olarak lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan bilgi sorularından oluşacak. Son dönemece girdiğimiz şu sıralarda hangi bilgiyi unuttuğunuzu bulup çıkarmanız gerekiyor.

Hata yapma riskinizi en aza indirmek için:

- Sınav anında soruları çok dikkatli okuyun, soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurarak hem zaman kazanmalı hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünmelisiniz.

- Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat edin.

Örnek: ...hangileri doğru değildir?

Örnek: ...yüzücünün yere göre hızı

- Sorulardaki kısıtlamalara dikkat ediniz.

Örnek: ...ortamda sürtünmeler önemsenmediğine göre

Örnek: ...ışığın tanecik modeline göre ortamların kırıcılık indisleri

 

Kimyada yorum

Sınav şartları içinde öğrencinin hata yaptığı soru türü değişse de, bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata oranı artıyor.

Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta. Soruyu yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri.

“Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim” dendiğinde hata yapma oranı artar. Öğrenci sınav sırasında çözemediği soruyu geçmelidir. Çözemediği soruya döndüğünde yaptığı eski çözümü mutlaka silmelidir.

 

Biyolojide ayrıntı önemli

Biyoloji sınavında öğrencilerin hata yaptığı sorular değişkenlik gösterebilir. Fakat bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan soru türleridir. LYS’de biyolojinin her konusundan soru gelebilir. Fakat en fazla sayıda soru gelmesini beklediğim konular; bitki biyolojisi, sistemler (dolaşım sistemi, sindirim sistemi, denetleyici ve düzenleyici sistemler), ekoloji, kalıtım (genetik).

 

Sözel dersler için tekrar

Öğrencilerin kavram bilgisi eksik olduğu için bu tarz sorularda daha çok hata yapılıyor. Ayrıca son yıllarda sorulan bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda öğrencinin zorlandığı görülmekte.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, sadece 11. veya 12. sınıfta okutulduğu için öğrencinin yeterli donanıma sahip olmadığı bir ders. Bu nedenle LYS-4’te öğrencinin en çok zorlandığı sorular bu dersle ilgili.

LYS-4’te sorulan soruların bir kısmı yoruma dayalı, ancak büyük kısmı bilgiyi ölçmeye yönelik. Öğrencilerin sınav öncesinde genel bir tekrar yapması, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapması başarısını artıracak.

 

Coğrafya

Öğrenciler en çok hatayı yer kavramı ile ilgili sorularda yapıyor. Türkiye ve Dünya’daki önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ve yer kavramı bilgilerini tekrarlamaları gerekir.

 

Sosyoloji ve psikoloji

Öğrenciler hatayı en çok şu tür sorularda yapıyorlar: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?” Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılamakta: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?”

Yukarıdaki türden sorularda ve tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalı. Sorunun ne istediğini iyi anlamalıdır. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmeli.

Psikolojide son 10 yıldır son derece teknik sorular çıkıyor. Öğrenci temel üniteleri iyi öğrenerek sınava hazırlanmalıdır. Sadece paragraftan yola çıkılarak çözülebilecek soru sayısı az olduğundan konu bilgisine de önem vermeliler. Öğrenciler psikolojiye çalışırken aynı zamanda grafik çözümlemelerini de bilmek zorunda.

 

Mantık belirleyici

Sözel grubun eleyici dersi Mantık. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya hâkimse soruları yanıtlaması çok kolay. Son yıllarda öğrencinin en çok zorlandığı çözümleyici çizelge ve yüklemler mantığından oldukça zorlayıcı sorular çıktı.

 

Din sorularına dikkat

Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar, Sosyal Bilimler Sınavı’nda (LYS-4) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacak. Bu durumdaki adaylar, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak.

YARIN: En çok istenen meslekler hangileri? Çok tercih edilen bölümlerin devlet ve vakıf üniversitelerindeki kontenjanları ne kadar?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler