Maden ocağında patlama: 30 işçi göçük altında
Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi. Zonguldak Valisi Erdal Ata, eksi 540 kodunda müteahhit firmanın 30 işçisinin çalıştığını ve henüz işçilerle herhangi bir irtibat sağlanamadığını bildirdi.
Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı 1 No'lu ocakta, bugün saat 13.30'da patlama meydana geldi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, patlamada 7-8 civarında işçinin hafif yaralandığını belirtti.
Zonguldak Valisi Erdal Ata, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada eksi 540 kodunda çalıştıkları bildirilen müteahhit firmaya ait 30 işçiye kurumun kurtarma ekiplerince ulaşılmaya çalışıldığını söyledi.
İşçilere ne kadar zamanda ulaşılacağına yönelik kesin bir şey söylemesinin mümkün olamayacağını anlatan Ata, ''Kurumun tüm imkanları seferber edilmiş şekilde ocaktaki çalışmalar sürdürülüyor. Herkes elinden geleni yapıyor. İnşallah işçilerimize sağ salim kavuşuruz. Maden ocağında oldukları bildirilen 30 işçiye 500 metre kadar yaklaşıldı'' diye konuştu.
TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur ise, kurtarma ekiplerinin eksi 540 koduna ulaşmaya çalıştığını belirterek, "Patlamayla birlikte maden ocağı haberleşme sistemi de arızalandı. Bundan dolayı işçilerle iletişim kuramadık. Patlama nedeniyle kurtarma ekipleri başka kuyudan maden ocağına inerek olay yerine ilerliyorlar. Onların ulaşmasıyla net bilgiler elde edeceğiz" dedi.
Patlamanın ardından 160, 360 ve 460 kodundaki işçiler ocaktan tahliye edildi. Bu arada, patlamanın elektrik ile ilgili bir arızadan meydana geldiği belirtildi.
Gergin bekleyiş
Olayı duyarak kuyu önüne gelen bazı maden işçilerinin yakınları, güvenlik şeridini aştı. Sinir krizi geçiren bazı kadınlara sağlık ekipleri müdahale etti. Bölgede yaklaşık 15 ambulansın bekletildiği gözlendi.
Zonguldak Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, dumandan ve tozdan etkilenenlere müdahale edildiğini, bazılarının da tansiyonları yükseldiği için muayene edildiğini bildirdi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan da, "Sağlık Bakanlığı'nın 2 ambulans helikopteri, Ankara'dan bölgeye hareket etti" dedi.
Bakan Dinçer, Zonguldak'a gitti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak'ta meydana gelen maden kazasında işçilere henüz ulaşılamadığını bildirdi. Dinçer, Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak ve beraberindeki heyetle makamında, ilaç takip sistemiyle ilgili olarak, kısa bir görüşme yaptıktan sonra çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Dinçer, kendisine gelen son bilgilere göre işçilere henüz ulaşılamadığını söyledi.
Dinçer, ''560 metre koddaki işçilerimizin olduğu yere henüz ulaşılamadı. Bu sebeple gidip, yerinde görmek istiyorum. Burada içim rahat etmedi. Bugün saat 18.00'de helikopterle hareket edeceğim. Konuya ilişkin daha detaylı, daha ayrıntılı bilgileri oradan sizlerle paylaşacağım'' diye konuştu.
'Kriz komitesi oluşturuldu ama ocaktaki durum iyi değil'
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle ''Kriz Komitesi''nin oluşturulduğu, ocaktaki durumunun iyi olmadığı bildirildi. TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurtarma ekipleri, ocağın eksi 540 kodunda çalıştıkları bildirilen 32 müteahhit işçisine ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. Patlamadan dolayı müessese müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komitenin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in bölgeye gelmesiyle durum değerlendirmesi yapacağını anlatan yetkililer, şunları kaydetti: ''İşçilerimizin akıbetiyle ilgili şu anda net bir şey söylememiz mümkün değil. Ama ocaktaki durum iyi değil. Tabii Allah'tan umut kesilmez. İnşallah sağ salim kurtarılırlar. Elimizden geleni yapıyoruz. Bölgeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da gelmesi bekleniyor.''
'Patlamada yaralananların durumu iyi'
Sağlık Bakanlığı, Zonguldak'taki maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan 11 kişinin hastaneye kaldırıldığını, yaralıların genel durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak'ın Kilimli beldesinde bulunan bir maden ocağında meydana gelen grizu patlaması üzerine, Sağlık Bakanlığı'nca olay yerine acil yardım ekiplerinin derhal sevk edildiği ifade edildi. Bu kapsamda Kilimli'de ve Zonguldak merkezden acilen 16 ambulans, kurtarılacak yaralıları nakletmek üzere de 2 helikopter ambulans Kilimli beldesine görevlendirildiği belirtilen açıklamada, ayrıca 1 ambulans uçağın da Çaycuma Havaalanı'na gönderildiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Patlamada yaralan 11 kişi ambulanslarla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne nakledilmiştir. Yaralıların genel durumları iyi olup, göçük altında kalan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları yapılırken gerekli tüm sağlık tedbirleri de alınmıştır."
'Patlamanın şiddetiyle ocakta sık sık göçükler oluşmuş'
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamanın ardından 32 işçiye ulaşılmaya çalışıldığını söyledi. İşçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edildiğini ifade eden Muslu, şöyle konuştu: ''Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor, orada çalışanların durumundan da sağlıklı bilgi almış değiliz. Herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Ancak patlamanın şiddetiyle ocakta sık sık göçükler oluşmuş, bu da kurtarma ekiplerinin işini zorlaştırıyor. İnşallah işçilerimiz kurtarılır. Allah'tan ümit kesilmez.''
Kızılay'dan Zonguldak'a yardım
Türk Kızılayı, Zonguldak'a il etapta seyyar mutfak ve uzman personel gönderildiğini bildirdi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, alınan ilk bilgilere göre madende yaralıların olduğu, özellikle "eksi 540 kotunda" sayıları 32'i bulabilecek işçilere ulaşılamadığı bilgisine ulaşıldığı ifade edildi. Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi (AFOM), Batı Karadeniz (Düzce) Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Zonguldak ili Kilimli Kızılay Şube Başkanlığı alarm durumuna geçirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "İlk etapta bölgeye en yakın konumda olan Türk Kızılayı Kilimli Şubesi'nden uzman personel olay yerine intikal ederek gelişmeleri takip etmek üzere görevlendirildi. Ayrıca, sıcak yemek çıkartmak üzere Düzce'den seyyar mutfak da Zonguldak'a gönderildi. Bir uzman psikolog da madenci yakınlarına psikososyal destek vermek üzere alanda görevlendirildi. Söz konusu olaya müdahale kapsamında; gerek madenden çıkarılan işçilere gerekse arama-kurtarma ve sağlık hizmetlerinde bulunan çalışanlara Kızılay ekibi tarafından su dağıtımı yapılmaktadır."
Cumhurbaşkanı Gül, Zonguldak Valisi'ni aradı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlama ile ilgili olarak Zonguldak Valisi Erdal Ata ile telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ata'dan olayla ilgili bilgi aldığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği belirtildi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata'dan açıklama
Zonguldak Valisi Erdal Ata, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada ulaşılmaya çalışılan işçilerin 30 kişi olduğunu, firma tarafından işçilerin isim listesinin kendilerine verildiğini bildirdi. Vali Ata, maden ocağında taşeron olarak iş yapan firmanın ocakta ulaşılmaya çalışılan işçi sayısının 32 değil 30 olduğunu bildirdiğini söyledi.
Vali Ata'ya firma tarafından verilen işçilerin isim listesi ise şöyle: Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.
Öte yandan, patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri de şöyle: Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bölgeye geldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da patlamanın meydana geldiği bölgeye geldi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den bir süre sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da patlamanın yaşandığı bölgeye intikal etti. Zonguldak Valisi Erdal Ata tarafından karşılanan Yıldız, diğer bakanların bulunduğu büroya geçti.
'Patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz'
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ''Patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz'' dedi. Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlama dolayısıyla kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Kurumun Gelik tarafında yer alan ocakta yüksek miktarda olduğu tahmin edilen karbonmonoksit gazının havalandırma yoluyla açığa çıkartılmasına çalışıldığını anlatan Muslu, şöyle konuştu: ''Ocaktaki gaz yüzünden göçüklerin temizlenme işi sağlıklı yapılamıyor. Grizu patlamasından oluşan karbonmonoksit gazı bir an önce ocaktan temizlenmeliki işçilerin bulunduğu yere rahat ulaşılsın. Herkes elinden gelen mücadeleyi sarf etmekte. Elimizde net bilgi olmasa da patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz.''
'Patlama grizudan kaynaklandı'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu'nun çevresinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün içlerini yaralayan, gönüllerini kanatan bir kazayla karşılaşıldığını söyledi. Zonguldak halkına ve işçilerin ailesine geçmiş olsun dileklerini ileten Dinçer, şöyle konuştu: ''İnşallah buradan iyi haberlerle ayrılmayı ümit ediyorum. Bugün saat 13.28 civarında kaza meydana gelmiş. Bu kazanın meydana gelişiyle ilgili henüz elimizde tüm kamuoyuyla paylaşabileceğimiz bilgi yok. Saat 12.59 civarında burada ölçüm yapılmış. Otomatik gaz ölçüm cihazlarında gaz oranı çok normal görünüyor. Saat 13.03 civarında aşağıda galeri açarken aşağıda dinamit patlatılıyor. Dinamit patlatıldıktan sonra ölçüm yapılıyor. Metan gazı oranının yüksek olduğu tespit ediliyor. O süreçten itibaren çalışma bırakılıyor. Elektrikler kesiliyor ve beklenilmeye başlanıyor. Saat 13.24'de tekrar ölçüm yapılıyor. Ölçümde bütün değerler normal çıkıyor. Ama 13.28'de patlama meydana geliyor. Bu patlamanın meydana geldiğine yönelik ayrıntılı bilgi elimizde yok.''
Bakan Dinçer, patlamadan sonra hemen ilgili kişilerin devreye girdiğini, kendisinin de bakanlıktan müdahale ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti: ''Buradaki kurtarma ekiplerimiz iş başına geldiler. Şu anda iki ayrı yönden kurtarma için çalışmalar yürütülüyor. Öncelikle buradaki kuyuda hasar meydana geldiği için tamiriyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak yine burada kurtarma yedek asansörü çalışır vaziyette, şu anda az sayıda da olsa arkadaşlar buradan aşağıya inecekler ve durumu tespit etmeye çalışacaklar. Ama daha da önemlisi Gelik işletmesinden kurtarma ekipleri müdahale için girdiler, aşağıda yaklaşık 30 arkadaşımız çalışıyor. Biz umutluyuz. İnşallah elimizden geleni yapacağız. Mümkün oldukça çabukça sorunu çözmek için uğraşacağız. Bundan sonrası için hep birlikte sabırla beklemeliyiz.''
Bir gazetecinin olayın ardından geçen zamanı hatırlatarak işçilerin durumunu sorması üzerine Dinçer, ''Şu anda aşağıda henüz kendilerine ulaşılamadığından ne olduğuna dair bir bilgi sahibi değiliz. Şimdi söyleyeceğimiz her söz spekülasyon olur. Bu açıdan sabır ve metanetle beklemeliyiz. Sonuç için de dua etmeliyiz'' diye yanıtladı. Bakan Dinçer, maden ocağının kamu işletmesi olması dolayısıyla iş güvenliği açısından da her türlü tedbirin alındığını belirterek, şöyle dedi: ''En son 22 Ekimde denetimlerimizi yapmışız. Bu denetimlerde iş güvenliğini tehdit eden herhangi unsura rastlanmamış. Sadece müfettişlerimiz tahkimat planına ve yönergelere uygun çalışma talebinde bulunmuşlar. Onun dışında her şey normal gözüküyor. Dolayısıyla patlamanın sebeplerini görme noktasında biraz zamana ve özellikle çöküntüler kaldırıldıktan sonra yapılacak incelemelere ihtiyacımız var.'' Dinçer, ''bir gazetecinin yaşanan grizu patlaması m?'' sorusu üzerine, ''Maden ocağındaki patlama grizudan kaynaklandı, 30 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Tam tespit yapıldı, 30 arkadaşımız aşağıda'' dedi.
'Umuyorum bu çalışmalar çok kısa zamanda erişimi sağlar'
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu'nun çevresinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının kazanın vuku bulduğu andan itibaren yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Üzüntülü bir iş kazasıyla karşı karşıya olunduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Umuyorum bu çalışmalar çok kısa zamanda erişimi sağlar. Yer altındaki arkadaşlarımıza sağlık ve selamet diliyorum. Vatandaşlarımıza ve ailelerine de metanet diliyorum. Allah bu tür kazalardan hepimizi korusun.''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da üzücü kazanın yaşandığını, TTK'nin bu konularda en deneyimli kurum olduğunu belirterek, ''İnşallah işçilerimizin sağlıklarına ve sıhhatlerine bir şey olmayacaktır. Ama aşağısını görmeden bir şey diyemeyiz. Kaza eksi 560 kodunda bir yerde oluyor. İnşallah sıhhat içerisinde kendilerine ulaşılır diye ümit ediyorum'' dedi.
Devlet Bakanı Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, daha sonra ambulansların ve ulaşılmaya çalışılan işçilerin yakınlarının bekledikleri Gelik beldesindeki kuruma ait 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu'nun önüne geldi.
'Yüksek basınçlı patlamanın nereden kaynaklandığını bulabilmiş değiliz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, ocaktaki işçilerin ailelerine ve yakınlarına sabır ve metanet dilediğini söyledi. Hizmet alımı yöntemiyle çalışanların bulunduğu ocakta bir kaza meydana geldiğine işaret eden Yıldız, şöyle konuştu: ''Bunun sebeplerine, teknik gerekçelerine inmek, söz söylemek mümkün değil. Oradaki manüel ve otomatik cihazlarla beraber karbonmonoksit ve metan gazı ölçümleri zamanında yapılmış. Yüksek basınçlı patlamanın nereden kaynaklandığını bulabilmiş değiliz. Burada bir derdimiz, arkadaşlara bir an önce sağlık ve sıhhatleriyle ulaşmak. Burada gece gündüz demeden dakikaları dahi tutarak çalışacağız. TTK, özellikle Zonguldak'ta yıllardan beri devam eden tecrübeli arkadaşların bulunduğu kurumdur.'' Yıldız, gazetecilerin sorularını da ''Ocakta 2 mühendis bulunmaktadır. Ölçümlerle ilgili dakika dakika kayıtlar tutuluyor'' diye yanıtladı. Bakanlar, ocağın çevresinde bekleyen işçilerin yakınlarına bilgiler aktardılar.
Bakanlar, yaralıları ziyaret etti
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaralanan ve Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan işçileri ziyaret etti.
Hastanenin girişinde İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, Hastane Başhekimi Kazım Sarıcı ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Yazıcı ve Dinçer, Eski TBMM Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile AKP Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, patlamada yaralanan 11 madencinin sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Bakanlar ve milletvekilleri, servislerde yatan hastaları tek tek ziyaret ederek 'geçmiş olsun' dileğinde bulundular.
Bakan Yazıcı, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamada yaralananları ziyaret ettiklerini söyledi. Yaralıların sağlık durumlarının son derece iyi olduğunu anlatan Yazıcı, ''Tabii içerideki arkadaşları için üzülüyorlar. Onun dışında gayet iyi ve sağlıklılar. Biz de 'geçmiş olsun' dileklerimizi ilettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, olay yerine gittiğinden yanımızda bulunmuyor'' diye konuştu. Bakanlar ve milletvekilleri, daha sonra hastaneden ayrıldılar.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti