Mahir Çayan ve yoldaşları anıldı

Kızıldere Katliamı’nın 47. yıl dönümünde katliamda yaşamını yitirenler Ankara ve Rize’de anıldı.

Yayınlanma: 30.03.2019 - 20:54
Abone Ol google-news

Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anmada devrimci gençler adına yapılan açıklamada, “Mahir Çayan ve arkadaşları, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı girdikleri mücadelede ölümü bile göze alarak Türkiye halklarının bağımsızlığı için sonuna kadar bu mücadeleyi sürdürdüler. Bugün bizler de Kızıldere’de onların yarattığı devrimci mücadele geleneğini en güzel dayanışma duygularıyla, inatla, inançla Türkiye halklarının bağımsızlığı için büyütmeye devam edeceğiz” denildi.

Katledilen Cihan Alptekin’in Rize’nin Ardeşen ilçesi Yeniyol köyündeki mezarı başındaki anmaya Rize ve ilçelerinden gelen çok sayıda kişi katıldı. Anmada “Kızıldere, devrimci dayanışmanın, yan yana duruş ve birlikteliğin, 1972 yılında canların ortay konarak uygulandığı günün adıdır. Bu dayanışma ve birlikteliğe dünkü kadar ihtiyacımız var! Onlara sözümüz var” denildi.

Ne olmuştu?

12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için 27 Mart 1972’de Ünye’deki NATO üssünde çalışan yabancı görevlileri kaçıran 10 devrimci Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin, 30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere’de askerler tarafından ağır makineli silahlarla katledildi. Katliamdan sadece Ertuğrul Kürkçü sağ olarak kurtuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon