Mahsuni Şerif ölümünün 7. yılında anıldı

Halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif, ölümünün 7. yılında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Mahsuni Şerif ölümünün 7. yılında anıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2009 - 13:15

Anma töreninde, Aşık Mahsuni Şerif'in kişiliğinin yanı sıra ezilen kesimden yana tavır koyduğu ve bu nedenle hayatının önemli bölümünün cezaevlerinde geçtiği belirtildi.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Mahsuni'nin ''adam gibi adam'' olduğunu kaydederek, Aşık Mahsuni Şerif'in ''gönüllerin pir sultanı'' olduğunu söyledi.
Törene Mahsuni Şerif'in eşi Fatma Mahsuni, oğlu Ali Mahsuni, Şahkulu Derneği Başkanı Mehmet Çamur ve sevenleri katıldı.

 

Aşık Mahsuni Şerif

Kahramanmaraş'ın Berçenek Köyü'nde dünyaya geldi. 1955 yılında, sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu'na kaydoldu. 1960'ta eşi Suna'yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi.

Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Derneği Genel Başkanlığı'ni yürüten Aşık Mahzuni Şerif, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ozan-Der Onur Kurulu Başkanlığı'nı da yaptı.

2001'in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. 17 Mayıs 2002 tarihinde, evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahsuni Şerif 60'lı yaşlarında Almanya'nın Köln şehrinde vefat etti. Vefat ettiğinde, DGM'deki davası henüz sonuçlanmamıştı.

Mezarı şu an son ikamatgâhı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgededir.


Hakkında açılan dava

2001 yılının Kasım ayında kendisine, "Elhamdülüllah Kızılbaş'ım ve laiğim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir" dediği için, DGM tarafından aleyhinde dava açıldı. Duruşma 27 Aralık 2001 tarihinde DGM'de yapıldı.



Eserleri 

Türk halk müziği sanatçıları tarafında söz ve besteleri sıklıkla kullanılmıştır. Araştırmacı Yazar Battal Pehlivan'ın Aşık Mahzuni Şerif'in yaşamı ve sanatı üzerine yaptığı incelemenin adı Dom Dom Kurşunu idi. Dom dom kurşunu, Yuh Yuh, Fadimem, Gül yüzlüm, Ciğerparem ve Ekmek kölesi gibi eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin türkülerini birçok türkücü ile bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 400'e yakın plağı, 50 kasedi ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler