Maliyet düşerse kredi de ucuzlar

TEB Genel Müdürü Leblebici: Bankalar yeteri kadar sermaye getirisi elde edemiyor. Bunu yapamayınca kredi verme kapasitesi düşüyor.

Yayınlanma: 04.04.2016 - 06:30
Abone Ol google-news

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sisteminde yeterli likidite olmadığına dikkat çekerek “100 milyar TL’ye yakın likidite Merkez Bankası tarafından sağlanıyor. Mevduat sahibi, ‘Para bende, buna yüksek mevduat ver’ diyor. Likidite bol olduğu zaman banka rahat oluyor, ‘onu öderim, bunu ödemem’ diyebiliyor. Banka aldığını veriyor. Mevduat maliyeti düşerse kredi tarafında da düşüş olacak” dedi.

Bankacılık sektöründe ulusal ve uluslararası düzenlemelerin yansımasının etkilerinin de görüldüğüne değinen Leblebici, şu ifadeleri kullandı: “Bankalar yeteri kadar sermaye getirisi elde edemiyor. Bunu yapamayınca yeni kredi verme kapasitesinde düşüş oluyor. Birkaç sene idare edebilirsin de, dördüncü, beşinci sene bankacılık sektörüne yatırımcı çekmek gerekebilir. Bu da gerekli önlemleri alarak tersine döndürülebilir. Düzenlemelerle sektörü çok fazla sıkmaya devam etmezsek sorun olmaz. BDDK ile ciddi anlamda bir iletişim var.”

Şartlar zorlaştı

Leblebici, iflas erteleme konusunda ise “Bu sadece bankaların problem değil. Bir şirketin kötü olmasının kimseye faydası yok. İyi niyetli alınmış bir karar şimdi biraz abartılmış oldu. Ekstra önlem ne ise almamız gerekiyor. Ülke olarak zor şartlardan geçiyoruz. Turizm kapasite olarak aşağı gidiyor. Bankacılık sistemi de nispeten bunlara kendisini hazırlamış durumda. Bu yıl daha az kâr üretir, yatay gideriz. Ondan sonra bakarız” dedi.

Belirsizlik kalkmalı

Özellikle turizm sektöründe yatırımların düştüğünü dile getiren Leblebici, “Önünü göremeyen turizmci yatırım yapmıyor. Bu sene tarım daha iyi. Demir-çelikte sıkıntı yaşandı ama 2016’da bundan daha kötüye gitmez gibi görünüyor. Konutta bazı firmalarda ufak tefek problemler var. 2016 ilk çeyrekte kısmen yavaşlama var” diye konuştu.

Küresel piyasalarda endişeler yatıştıkça Merkez Bankası’nın elinin de rahatlayacağı mesajını veren Leblebici, belirsizlik ortadan kalktıkça klasik para politikasına dönüleceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler