‘Maraş Katliamı’ sansürü

Ressam Nursel Sökmen Bayram, ‘Maraş Katliamı’ adlı tablosunu “belediye başkanının olası tepkisi nedeniyle” sergiden çekmesi istenince sergiden tümüyle ayrıldı. Diğer ressamlar da Bayram’ı izledi.

Yayınlanma: 03.06.2014 - 23:14
Abone Ol google-news

Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı Beyoğlu Sanat Galerisi’nde dün açılması planlanan “Nostalji 2014” karma sergisinde yer alacak olan Nursel Sökmen Bayram’ın “Maraş Katliamı” isimli tablosunun sergiden kaldırılmak istendiği iddia edildi.

Bayram, Hardan Sanat Ekibi’nden Dimitris Vogdanis Danis, Harris Louvros ve Özlem Haliloğlu tarafından düzenlenen sergide yer almasını istediği eserlerinin fotoğraflarını önceden galeriye gönderdiğini, ancak sergi küratörlerinden Özlem Haliloğlu’nun kendisine “Maraş Katliamı” eseri yerine başka bir resim getirmesi gerektiğini söylemesi üzerine sergiden çekilme kararı aldığını belirtti.

Bayram olayı şöyle anlattı:

“Galeri sorumlusu bir hanımefendi, küratör Özlem Hanım’a bu konuda bilgi vermiş. Özlem Hanım da bana telefonla o resmi kaldırmam gerektiğini ve başka bir resim getirmem gerektiğini söyledi. Gerekçesi nedir diye sorduğumda ‘katliamla ilgili bir resim olduğu için bu dönemde o resmin sergide yer almaması gerektiğini, ayrıca bir varsayımla belediye başkanının olası tepkisi nedeniyle’ kaldırılması gerektiğini bildirdi. Ben de kabul etmeyerek bütün resimlerimi sergiden çektim.”

Bu olayın ardından sergide yer alan çoğu sanatçının da eserlerini sergiden çektiğini ve bu nedenle serginin iptal edildiğini söyleyen Bayram, “Bu direkt bir sansürdür. Biz sanatçılar olarak Türkiye’nin tarihini yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye mal olmuş olaylar bunlar. Bunları nereye kadar saklarım ya da sergileyemem bilemiyorum. Devamlı bir sansür içersindeyiz” dedi.

Haliloğlu’nun eseri çekmesi gerektiğini ve olayların uzamaması gerektiğini belirttiğini söyleyen Bayram, “Küratör de arkamda durması gerekirken durmadı. Kendilerinin de aslında bu olayla ilişkileri yok, onlar da belediyenin korkusu altında bir şey yapmaya çalışıyorlar” diye devam etti. 

Sergiden çekilen sanatçılardan Gülderen Gültekin ise “Belediyelerde genel olarak böyle bir sıkıntı var. Politik içerikli çalışmalar kabul edilmiyor. Başka yerlerde de başımıza gelmişti. Benim de Gezi olayları ve kadına yönelik şiddet konulu iki eserim vardı sergide. Ben soyut çalıştığım için ve eserlerime isim vermediğim için anlamamış olabirler” dedi.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz galerinin sanat danışmanı Beste Gürsu ise küratör ve sanatçıların kendilerinin sergiyi iptal ederek çekildiklerini söyleyerek şöyle dedi:

“Bizim galerimiz herkese açık. Sergi kurulmuştu. Oradaki eserlerle ilgili hiçbir durum yok ortada. Kendilerine de söyledik, buyursunlar sergiyi bu akşam açalım diye. Kendileri bizi sorgulamadan ve bize dilekçe yazmadan sergiyi topladılar. Neden olduğunu bilmiyoruz. Açılış olmadan birkaç saat önce galeri sorumlusu Pınar Kürkçü tarafından serginin toplandığı bildirildi bana. ‘Maraş Katilamı’ eseriyle hiçbir alakası yok. Ben bütün eserleri gördüm hiçbir sıkıntı yok. Uluslararası bir sergi. O sanatçının başka hesapları var bence. Benim orada kabul etmediğim hiçbir eser yok.”

Öte yandan, telefonla ulaştığımız serginin küratörlerinden Özlem Haliloğlu ise görüş bildirmekten kaçındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler