Marmara İletişim'de kıyım başladı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri, Gezi eylemleri sırasında KESK’in iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle okuldan atıldı. Üniversite, iş bırakma eylemini devletin bütünlüğünü bozmaya yönelik buldu.

Marmara İletişim'de kıyım başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2014 - 12:42

Gezi eylemleri sırasında yaşanan polis şiddetine karşı KESK’in 4 Haziran günü yaptığı iş bırakma eylemine katılan akademisyenlere soruşturma açan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Dr. Figen Algül ve araştırma görevlisi Can Özbaşaran’ı okuldan attı. Cemile Tokgöz Bakıroğlu için ise maaş kesme cezası uygulanmasına karar verildi. Soruşturma kapsamında daha önce de 8 kişiye 24 ay kıdem durdurma cezası verilmişti.

KESK’in çağrısı ile 4 Haziran günü iş bırakan 11 akademisyen hakkında, görevli oldukları sınav oturumuna katılmadıkları gerekçesiyle soruşturma başlatan okul yönetimi kısa bir süre önce 8 kişi hakkında 24 ay kıdem durdurma cezası verdi. Aygün Şen Telci, Gülşah Başlar, Deniz Demir, Ece Baykal Fide, Elif Demoğlu, Utku Uraz Aydın, Behlül Çalışkan, Bülent Kabaş hakkında verilen cezada yönetim gerekçe olarak yönetmeliğin “Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak”, “Siyasal ve ideolojik amaçlar dışında olan boykot, işgal, işi yavaşlatma gibi eylemlere teşebbüs etmek veya kamu hizmetlerini aksatacak davranışlarda bulunmak” maddelerini gerekçe gösterdi. Ancak okul yönetimi Figen Algül, Can Özbaşaran ve Cemile Tokgöz Bakıroğlu hakkında kararını açıklamadı. Önceki gün akşam saatlerinde de 3 kişiye cezaları tebliğ edildi.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Figen Algül ve Can Özbaşaran’a yapılan tebligatta, sınav salonunda görev yerlerine gelmeyerek “görevden çekilmiş sayma” cezasının oybirliği ile uygun görüldüğü bildirildi. Rektörlük cezaya gerekçe olarak ise Yüksek Öğretim Kurumu Disiplin Yönetmeliği’nin 11. maddesi b/1 fıkrasında yer alan “Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak; boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak” düzenlemesini gösterdi.

 

Son karar YÖK’e ait

Üniversite rektörlüğü tarafından verilen kararın ardından akademisyenlerin bir hafta içinde karara itiraz etme hakkı bulunuyor. YÖK’e yapılacak itirazın ardından son kararı YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya verecek. Çetinsaya’nın da kararı onaylaması halinde akademisyenlerin hukuk savaşı başlayacak.

 

İletişim fakültesinde ceza rüzgârı esiyor

Gezi Parkı eylemleri sonrası sendikalı araştırma görevlileri hakkında soruşturma başlatan ve cezalar yağdıran dekan Prof. Dr. Yusuf Devran, dünya akademi çevrelerinin en saygın isimlerinin de aralarında yer aldığı karşı imza kampanyası ile protesto edilmişti. 24 ülkede yüzlerce üniversitede görev yapan 1431 akademisyenin imza attığı “Akademinin özgürlüğü, bizim özgürlüğümüz” adlı protesto metninde Noam Chomsky, Judith Butler ve Nancy Fraser gibi dünyanın tanıdığı isimler de vardı

Üniversitede katıldığı bir toplantıya geç kalanlar olmasına kızan dekan Devran, akademisyenler için imza defteri uygulaması getirdi. Uygulamayı hukuk dışı bularak imzalamayı reddedenlere mesaiye düzenli gelmedikleri gerekçesiyle uyarı cezası verildi. Devran daha önce de yüksek lisans mülakatına giren öğrencilerden Kürt olanları fişlediği iddiası ile gündeme gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler