Marmaralı balıkçıların 'kaykay' sorunu

Tekirdağ açıklarında deniz dibinde görülen ve ''kaykay'' adı verilen jelimsi madde nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, zor günler geçiriyor.

Yayınlanma: 29.03.2010 - 09:04
Abone Ol google-news

Tekirdağ'da faaliyet gösteren balıkçı Veysel Yazar, yaptığı açıklamada, kaykay adı verilen bu jelimsi maddenin denizde ağ atmalarına engel olduğundan balığa çıkamadıklarını söyledi.

30 yıldır balıkçılık yaptığını ifade eden Yazar, ''Denize açılamadığımızdan boş zamanlarımızı geminin halatlarını değiştirerek değerlendiriyor. Kimse kaykayın ne kadar süreceğini söylemiyor'' dedi.

40 yıldır balıkçılık yapan 77 yaşındaki Fahrettin İçsolmaz ise Türkiye'de bir çok üniversitenin bulunduğunu ve bu konuda kendilerini bilgilendiren kimsenin olmadığını kaydetti.

İçsolmaz, ''Çok üniversite var ama biri denize dalıp bakmıyor. Eskiden bırakın Marmara Denizi'ni, Çerkezköy ve Muratlı derelerinde bile balık tutardık. Şimdi ise denize açılamıyoruz'' diye konuştu.

 

Neden oluştuğu bilinmiyor

Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü Su ürünleri Kontrol Müdürü Cevdet Soyak, kaykayın bir tür plankton olduğunu ifade ederek, bu jelimsi maddenin kaynak ve nedenleri ile ilgili kesin bir yargıya varılamadığını söyledi.

Kaykay adlı jelimsi maddeyi, bazı balık türlerinin besin maddesi olarak kullandığını ifade eden Soyak, ''Yapılan araştırmalar meteorolojik koşullara bağlı olarak deniz suyunun özellikle üst tabakasında akıntı yönü ve hızının değiştiği, dolayısı ile deniz suyu kimyasının da değiştiğini göstermektedir. Çeşitli sebepler ile besin zincirindeki dengesizliğe bağlı olarak, Marmara Denizi'nin yüzde 80'ini etkileyen jelimsi tabaka nedeniyle balık avcılığı önemli bir darbe almıştır'' dedi.

Kaykayın denize dökülen atıklardan oluştuğunu belirten Soyak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Tekirdağlı balıkçılardan bize kaykayla ilgili sorunlar iletiliyor. Bu konuda araştırmalarımıza devam ediyoruz. Enstitüler ve üniversiteler kaykay ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve İstanbul Su Ürünleri Enstitüsü burada çalışma yaptı. Araştırmaların sonuçlarını bekliyoruz. Bu maddenin oluşmasında denize dökülen atıklar ile birlikte bir çok neden olduğunu düşünüyoruz. Ama bu maddenin denizdeki derecesi nedir, boğazlardan mı geldi, neden sadece Marmara Denizi'nde var? Bu soruların net olarak ortaya koyan bir çalışma yok. Balıkçıların kazanmasını biz de istiyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler