Maymun türlerinde ‘helikopter’ anneler var

Oğlu çiftleşirken başında nöbet tutuyor

Yayınlanma: 26.07.2019 - 20:09
Abone Ol google-news

Aynı insanlarda olduğu gibi maymunlarda da helikopter anneler var. Ne var ki bonobo anneler insanlardan da beter. Oğullarının eş bulmasına yardımcı oldukları gibi çiftleşirken başlarında nöbet de tutuyor.
Bonoboların (cüce şempanzeler) yakın kuzeni olan şempanzelerin, erkek erkeğe yapılan kavgada oğullarına destek çıktıkları biliniyordu. Fakat bonobolar, işi daha da ilerleterek oğullarına uygun eşi kendileri arayıp buluyor. Anaerkil olan bonoboların seçkin ve üst düzey erkekleri, çiftleşme havuzunu tekelleri altına alma eğiliminde oldukları için, alt düzey erkekler oyun dışı kalmış oluyor.
Erkek bonobo anneleri de, genlerinin devamını şansa bırakmamak için, oğullarını üremeye hazır olan dişilerin yanına getiriyor ve onları tanıştırıyor. Bu süreçte anneler, kendi statülerini kullanarak oğullarının sosyal statüsünü artırmakla kalmıyor, ayrıca çiftleşme esnasında, diğer erkeklerin araya girmesini de engelliyor.
Genele bakıldığında, annelerinden yardım alan erkek bonoboların, almayanlara göre 3 kat daha fazla üreme becerisine sahip oldukları görülüyor.
İlginç olan ise, kızların annelerinden böyle bir destek almaması. Bu da büyük ihtimalle, kızların erken dönemde evden uzaklaşarak, yeni bir topluluğa katılması veya kendi topluluğunu oluşturmasından kaynaklanıyor.
Araştırmacılara göre anne bonobolar oğullarına yardım ediyor çünkü bu, kendilerinin üremesinden daha kolay ve ayrıca genlerinin devamı da sağlanmış oluyor.

Mercan Bursalı
https://www.sciencemag.org/news/2019/05/bonobo-helicopter-moms-stand-guard-while-their-sons-mate


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler