MEB’in bütçesinin görüşüldüğü komisyonda ‘dindar nesil’ ve otizm tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşmelerine “dindar nesil” tartışması damga vurdu.

Yayınlanma: 15.11.2019 - 23:45
MEB’in bütçesinin görüşüldüğü komisyonda ‘dindar nesil’ ve otizm tartışması
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 125 milyar 396 milyon liralık 2020 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakanlık bütçesinin yüzde 84’ü personel giderleri ve SGK harcamalarına ayrıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un komisyonda yaptığı sunumda, yeni sürece ilişkin çalışmalar yerine sadece mevcut uygulamaları aktarması dikkat çekti. Selçuk’un bütçe yükü nedeniyle ertelendiğini açıkladığı yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ayrıntıları da sunumda yer almadı.

İYİ Parti milletvekili İsmail Koncuk, intihar eden Saadet öğretmenin mobbinge uğradığı iddialarına ilişkin “Öğretmenlik, bir yöneticinin yumruk attığı ucuz bir meslek erbabı mıdır?” diye sordu. Öğretmen Meslek Kanunu ve öğretmen ataması konularında sunumda herhangi bir rakam olmamasını eleştiren Koncuk, “Davul başkasında tokmak başkasında olunca böyle oluyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “dindar nesil” çağrısı da komsiyonda tartışma yarattı. HDP milletvekili Garo Paylan, “Dindar gençlik yetiştirebilirsiniz ama bu nesil vicdanlı olmalı” dedi. Paylan’ın Aksaray’da okul müdürünün “Otistik öğrenciler sınıfı” yazısının yer aldığı fotoğrafı komisyonda göstererek “Bu yönetici dindar olabilir ama vicdanlı değil” sözleri tartışma yarattı. AKP milletvekilleri “Dinimize hakaret etme” diyerek Paylan’a tepki gösterdi. 

Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun mali yükünü açıklayan Selçuk, “5.2 milyarlık bir maliyeti var. Her türlü hazırlığımız mevcut” dedi. Selçuk, HDP’li vekillerin “anadilinde eğitim” taleplerine ilişkin de “İnşallah seneye burada olursak konuşuruz” dedi. Atama yapılması ve depreme karşı okulların hazırlanması için HDP’nin MEB bütçesinin artırılmasına ilişkin önergesi reddedildi.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin eğitim politikalarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, “Merkezi Yönetim Bütçesi Yatırım Ödeneği’nden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yatırımlarına ayrılan pay 2019’da yüzde 18.7’ye, 2020’de ise yüzde 16.10’a düşmüştür. Bakan Selçuk tam gün eğitime geçileceğini söylüyor. Ancak bu yatırım bütçesi ile mümkün değil. MEB, cemaat ve tarikat uzantısı vakıf ve derneklere ‘sosyal etkinlik’ adı altında okulların kapısını sonuna kadar açtı” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler