Meclis'in toplanması için 110 imza gerekiyor

Tutuklu milletvekillerinin tahliye olması durumunda muhalefet partileri Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmak için harekete geçecek.

Yayınlanma: 06.07.2012 - 13:03
Abone Ol google-news

Muhalefetin Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilmesi için 110 imzayı taşıyan gerekçeli önergeyi TBMM Başkanlığı'na sunması gerekiyor. Ancak olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Tutuklu milletvekillerinin tahliyesi halinde muhalefet söz konusu vekillerin yemin etmesi için TBMM'nin olağanüstü toplanmasını isteyecek.

Meclis'in olağanüstü toplanması için gereken şartlar

Meclis İçtüzüğüne göre Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanabiliyor.

İçtüzüğü göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şart.
 

184 milletvekilinin Genel Kurul'da bulunması gerekiyor

Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır bulunması gerekiyor. Aksi halda çağrı düşüyor. Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler