Milyonlarca kelimelik fark
Çocuklar arasında görülen akademik başarı farklarının bir kısmının önüne okuma sayesinde geçilebilir...
Yüksek sosyo - ekonomik seviyede yetişen çocuklar 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime duymuş oluyor. Bu sayı, düşük sosyo - ekonomik seviyedeki çocuklar için sadece 13 milyon. Aradaki 32 milyon kelimelik farkı kapatmanın tek yolu da kitap okumak.
3 yaşındaki çocukların kelime hazinesinin, konuşma kalıplarının ve dile hâkimiyetlerinin yüzde 85’i ailelerinden geliyor. Çok fazla kitap, dergi, gazete gibi yazılı materyallerin olduğu evlerde yetişen çocukların okuma başarısı, bunların olmadığı evlerde yetişen yaşıtlarına göre daha yüksek oluyor.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) “Okuyan Bir Gelecek” projesi, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan 5-10 yaş arası çocuklara okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırarak okul başarısına katkıda bulunmak için tasarlandı. Program bir taraftan çocukların okuma- anlama becerilerini ve alışkanlıklarını geliştirmeyi, diğer taraftan projenin sürdürülebilir olmasını desteklemek için anne-baba ve eğitimcilere okumanın önemi konusunda farkındalık kazandırmayı hedefliyor.
Okuma grupları
İstanbul ve İzmir’in yoğun göç alan bölgelerinde ve Diyarbakır’da uygulanması planlanan proje, bu ay İstanbul’da 14 grupta 249 çocuk ile, İzmir’de 10 grupta 197 çocuk ile başladı.
Proje modeli 3 bileşenden oluşuyor: Okuma Grupları, AÇEV Kütüphaneleri ile Aile ve Öğretmen Eğitimleri.
6+1 hafta boyunca, haftada 1 gün 1 saat olarak uygulanan programda, gönüllü anasınıfı ve sınıf öğretmenleri, şirket gönüllüleri, üniversite öğrencileri, AÇEV gönüllüleri kukla, maske ya da şapka kullanarak, çocukların dikkatini çekecek bir şekilde kitap okuyacaklar. 6 haftalık okuma faaliyetleri arasında, 1 hafta çocuklarla gerçekleştirilen ek bir atölye çalışmasıyla, çocukların kendi kitaplıklarını oluşturmaları sağlanacak. Uygulama sonunda çocuklara o hafta okunan kitap armağan edilecek.
Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yer alan ilköğretim okullarında, belediyelerin mekânlarına ve anaokullarına çocuklara okuma sevgisini ve alışkanlığını kazandırma amacıyla kütüphaneler kurulacak. Tüm çocukların yaş seviyelerine uygun kitapların bulunduğu açık raf sistemli bir kitap merkezi öğrencilerle birlikte oluşturulacak.
Okumak ne işe yarar? - Bir çocuk her gün, günde 20 dakika kitap okursa, yılda 1.8 milyon kelime ile karşılaşır; bu da dakikada 137 yeni kelime ile tanıştığı anlamına gelir. - Aileler her gün 20 dakika çocuklarıyla birlikte kitap okurlarsa, bu onların yılda 121 saatten daha fazla birlikte/ bağlayıcı vakit geçirmeleri anlamına gelir. - Okula başlama zamanına kadar bazı temel okuma becerilerini geliştiremeyen çocuklar, gelecek yıllarda okuldan ayrılmaya/okulu bırakmaya 3-4 kat daha eğilimli/yatkın olabiliyor. - Türkiye genelinde hiç kitap okumadıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 44. Günde ortalama 5 saat TV izlenirken, yılda yalnızca 6 saat kitap okunuyor. - Düşük refah seviyeli ailelerin yüzde 67’sinde çocuklara hiç kitap okunmuyor. Her gün kitap okuma oranı yüksek refah seviyeli ailelerde bile sadece yüzde 13. |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza