Nusratlı köyünde "Atık yok"

NusratDer'in yeni başladığı diğer proje de uluslararası ekolojik kapsamlı bir proje: 'Atık Yok Projesi'.

Yayınlanma: 24.08.2014 - 15:01
Abone Ol google-news

Çanakkale-İzmir yolundaki Küçükkuyu beldesine bağlı Nusratlı köyü iyot ve oksijen yüklü havasıyla, iç içe geçen zeytin ve çam ağaçlarıyla sağlık merkezi gibidir.Köy halkının temel geçim kaynağı olan zeytinyağı ve zeytinciliğin yanısıra ev yapımı salça, erişte, tarhana, kuskus, peynir, reçel ve konserve çeşitleri, pestil, tıbbi ve kokulu bitkiler, ceviz, fıstık, badem, kuru ve yaş meyveler üretilmekte ve satılmaktadır.

Nusratlı köyünde iktisadi ve toplumsal sürdürülebilirlik

Köyde iktisadi kalkınma için 'Nusratlı Köyü Turizm Kalkınma Projesi'ne başlanmış. Projenin amacı, köyün ve çevrenin mevcut turizm gizilgücünden yararlanarak, özellikle kadınlar ve gençler gibi öbekler gözetilerek, işgücü niteliklerinin ve girişimciliklerinin arttırılması, ekoturizm ve tarıma dayalı turizm anlayışıyla turizmden elde edilen gelirin ve turist sayılarının arttılması olarak konmuş. Proje GMKA ( Güney Marmara Kalkınma Ajansı)' nın 98.000 TL.'lik desteği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi danışmanlığı, kimi başka kişi ve kuruluşların da yardımıyla yürütülmüş. Proje kapsamında eski okulun onarımı ile açılan doğal ürünler satış merkezinin etkinliğe başlamasıyla, (i) kadınların üretegeldikleri doğal ürünler tecimsel değer kazanmış, (ii) yeni ürünler (reçeller, el işleri, takılar, gelincik şurubu gibi şuruplar vd.…) üretilmeye başlanmış, (iii) ondört kadın üretici birlikte iş yaparak, dönerli satış ve hizmet nöbet dizgesi uygulanmaya başlanmış.Turizm etkinliği başlamış. Yirmibeş kadın bir erkek kursiyere ev pansiyonculuğu eğitimi verilmiş, üç ev pansiyonculuğa başlamış, köye gelen ziyaretçi –turist sayısı artmış.Nusratlı Turizm ve Kalkınma Derneği'nin (NusratDer) açılan çay bahçesi köy kadınları ve çocukları için toplumsal buluşma alanı olmuş, burada konuklara hizmet olarak köy kahvaltısı, mantı, gözleme, börek vb. sunuluyor. Bahçenin çocuklar için toplanma ve oynama alanı olmasının yanısıra, çocuklar aynı zamanda hizmet elemanı, köy rehberi, annelere-satışa yardım gibi işlevler üstlenmiş.Köyün tanıtımına ilişkin etkinlikler de yürütülmüş: köy tanıtım tabelaları, örütbağ hazırlanması, sanal uzaydaki toplumsal iletişim etkinlikleri (facebook), broşür, katalog ve afişlerin hazırlanması vb. işler.Projenin GMKA destekli süresi bitmiş, artık bundan sonra iş NusratDer ve köylülere düşüyor.

Nusratlı köyünde ekolojik sürdürülebilirlik

NusratDer'in yeni başladığı diğer proje de uluslararası ekolojik kapsamlı bir proje: 'Atık Yok Projesi'.

Projenin amacı şöyle: Özellikle 60 yaş üstü kişilerden atık olabilecek boşa harcanabilecek hususlarda (yiyecek, enerji gibi) eskiden uygulanan yöntemleri, alışkanlıkları öğrenip yeni kuşağa (14-18 yaş öbeğine) aktarmak; toplumsal, ekinsel, gelenek ve gereksinim gibi nedenlere bağlı olarak ürettikleri çözüm yollarını belgelemek; deneyimleri ülkelerarası paylaşmak.

Projenin kaynağı Avrupa Birliği Bakanlığı- Devlet Planlama Teşkilatı Hayat Boyu Öğrenme Programı; katılımcıları da şunlar: Türkiye – NusratDer, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Fransa, İngiltere ve Portekiz.

Projede 2 yıl süreyle her öbek kendi bölgesinde istenen bilgileri toplayacak, bilgilerin nasıl toplanacağı nasıl kaydedileceği, daha sonra nasıl gençlere aktarılacağı 2012 Ekim ayında yapılacak ilk toplantıda belirlenecek, toplanan bilgiler yeni kuşağa, gençlerin daha yoğun kullandığı araçlar da kullanılarak (ağiçindeki toplumsal iletişim, CD vs), eğlenceli biçimlerde aktarılacak. Bu aktarım için eğitim öbekleriyle, toplumsal iletişim ile çalışılacak. İlk aşamadan sonra ikinci toplantı Avusturya' da yapılacak. Bilgi toplama bittikten sonra, belirlenen biçimde tüm bilgiler kayıt altına alınacak ve aktarım için uygulamalar başlayacak.

Böylece bu alanda AB projesine katılmış ilk köy olarak Nusratlı örnek çevreci köy olacak. Proje salt çevrecilik açısından değil, yanısıra iktisadi ve ekinsel olarak da köyün kalkınmasına katkıda bulunacak.

Alın size bir köyde bütünsel sürdürülebilirlik !


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler