Oğluna kol saati alan bakan istifa etti

İtalya'da büyük altyapı projelerinde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk dosyasında adı geçen, ancak hakkında henüz bir soruşturma olmayan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi istifa etti. 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından eski bakan Zafer Çağlayan'ın Rıza Sarraf tarafından hediye edilen 700 bin liralık kol saati sık sık gündeme gelmişti.

Yayınlanma: 20.03.2015 - 12:55
Abone Ol google-news

İtalya'da büyük altyapı projelerinde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk dosyasında adı geçen, ancak hakkında henüz bir soruşturma bulunmayan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi istifa etti.

İtalya'da, aralarında işadamları ile bürokratların da bulunduğu 4 kişinin tutuklandığı, 51 kişinin de gözaltına alındığı dev yolsuzluk operasyonu Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi'ye kadar uzandı.

Zanlılar, 25 milyar Euro bedelindeki kamu ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet ve zimmete para geçirmekle suçlandı.

Soruşturma kapsamında ortaya dökülen telefon dinlemeleri, devletten ihale alan bazı işadamlarının, bakana ve yakın çalışma arkadaşlarına değerli takım elbiseler, oğlu Luca Lupi'ye 10 bin 300 Euro değerinde Rolex bir saat, yine bakanın eşi Emanuela Dalmiglio'ya ise bir uçak bileti hediye ettiğini ortaya koydu.

Bakana armağan edilen özel dikim takım elbisenin değerinin 447 Euro olduğu kaydedildi.

Bakan Lupi'nin ayrıca, üniversiteden yeni mezun olan mühendis oğlu Luca'ya iş imkanı sağlaması için bir işadamına baskı yaptığı öne sürüldü.

Adalet kanadında hakkında henüz soruşturma olmayan Bakan Lupi, muhalefetin yoğun istifa baskısıyla karşı karşıya kaldı.

'HÜKÜMET ZARAR GÖRMESİN DİYE İSTİFA EDİYORUM'

Dün akşam katıldığı bir televizyon programında istifa edeceğini duyuran Lupi, yolsuzluk operasyonundan 72 saat sonra parlamentoda kendini savunarak, bu sabah istifasını açıkladı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmemesine karşın, hükümetin bu olaydan dolayı zarar görmemesi için görevini bıraktığını dile getiren Lupi, “Ben bunların ortaya çıkmasından sadece 72 saat sonra istifa ediyorum, 72 gün sonra değil. Siyasi sorumluluk gereği bunu yapıyorum. Kendimi savunmamı gerektirecek bir suçum yok. Bu nedenle hükümeti başım dik bırakıyorum. Zaman benim haklı olduğumu gösterecek" diye konuştu.

'OĞLUMUN SAATİ ALMASI DOĞRU DEĞİLDİ'

22 aydır bu makamda oturan, koalisyon ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi (NCD) üyesi Lupi, Başbakan Matteo Renzi'nin kendisinden istifa etmesini istemediğini, kararı tamamen kendisine bıraktığını söyleyerek, "Renzi'ye bunun için teşekkür ediyorum. 40 yıllık bir aile dostum olan işadamından bir takım elbise hediye almam kadar doğal bir şey olamaz. Bu, benden bir çıkarı olduğu için hediye verdiği anlamına gelmez. Oğlumun o saati kabul etmesi ise doğru değildi. Oğluma iş bulması için işadamı Stefano Perotti'ye baskı yaptığım doğru değildir. Ona sadece, olağanüstü deneyimi ve mükemmel biyografisi olan birisini (oğlu) işe almasını tavsiye ettim. Ben her babanın yapacağı şeyi yaptım. Babalık ve kocalıktan feragat edemezsiniz, ancak böyle prestijli bir makamdan feragat edebilirsiniz" dedi.

Başbakan Renzi ise istifa kararını, "Hem kendisi, hem partisi, hem de hükümet için akıllıca bir tercih oldu" diye yorumladı.

Bakan Lupi, Katolik Kilisesi'nin İtalya'daki siyasi uzantısı olarak tanımlanan Comunione e Liberazione (Cemaat ve Kurtuluş) hareketi üyesi. Söz konusu cemaate üye olanların kendi aralarında bu tür 'hediyeleşmelerde' ve 'yardımlaşmada' bulunması sıkça rastlanan bir durum.

İtalyan basını ise üç gündür yazdığı haberlerde, ülkede yolsuzluk skandallarının ardından politikacıların istifa mekanizmasını kullanmamasından şikayet ediyordu.

BAKANA MECLİSTE SAAT FIRLATTILAR

Bu arada, Beş Yıldız Hareketi'nin komedyen lideri Beppe Grillo, istifa açıklamasıyla aynı anda gerçekleşen güneş tutulmasına atıfta bulunarak, Twitter hesabından "Olağanüstü bir olay. Siz de #Lupi'ninTutulmasına tanık olun. Dürüstlük yeniden moda olacak" diye yazması üzerine, #Lupi'ninTutulması etiketi sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında yer aldı.

Bazı kullanıcılar, Rolex saat fotoğrafı paylaşarak, "Bakan saat kaçta istifa edecekö diye dalga geçti.

Öte yandan, muhalif 5 Yıldız Hareketi'ne üye bazı milletvekilleri, önceki gün yine parlamentoda kendisini savunan Bakan Lupi'yi, saatlerini gösterip, "İstifa" sözleriyle protesto etti.

Milletvekili Carlo Sibilia, kolundan saati çıkararak, bakana doğru fırlattı. Ancak saat hemen ön sıradaki masanın üzerine düştü. Meclisi o anda yöneten başkan yardımcısı ise söz konusu vekili salondan çıkardı. Sibilia salondan çıkarılmasını, "Çünkü kolumdaki saat Rolex değildi" ironisiyle yorumladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler