Okurlarından Uğur Mumcu'ya: Suçlu bizleriz!

Cumhuriyet’in, Uğur Mumcu’nun katledilişinin hemen ardından açtığı anı defterleri ilk kez yayımlanıyor...

Yayınlanma: 24.08.2012 - 16:11
Abone Ol google-news

Bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun 70. doğum günü anısına tüm kitapçılarda yerini alan Uğur Mumcu Ölümsüzdüradlı kitap, diğer Uğur Mumcu kitaplarından çok farklı.

Çünkü bu kitapta, okurların Mumcu için Cumhuriyet’te açılan anı defterinde kaleme aldığı yazılar yer alıyor.

Kitabı özel kılan bir diğer özellik de Mumcu’nun ölümünden hemen sonra dönemin politikacılarından sanatçılara değin pek çok kişinin eşi Güldal Mumcu’ya gönderdiği telgraflar. Telgraflarda ve okurların kaleme aldığı notlarda duygu ortak: Sana sahip çıkamadığımız için suçlu bizleriz.

İşte Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu tarafından yayıma hazırlanan Uğur Mumcu Ölümsüzdüradlı kitapta yer alan okurlarının Mumcu’nun ardından yazdıklarına birkaç örnek:

Sevgili Uğur Mumcu, henüz 18 yaşındayım. Ancak bu toplum için yaptıklarını anlayabilecek olgunluğa seni okuyarak ulaşabildim. Atatürkün ve senin gibi Mumcuların yarattığı bu toplumda, özgürlük, laiklik adına böyle bir olayın yaşanması beni o kadar çok üzdü ki! Suçlu bizleriz. Sana sahip çıkamadık. Ama rahat uyu. Senin karşında olanlarla savaşmak biz gençlerin görevi. Bizler uyandık. Ama bunun için senin böyle çirkince ölmen gerekmezdi. Yapanlara lanet ediyorum. Hem de her dakika. Seni yaşatacağız, rahat uyu Hoşçakal ve hoş geldinYeşim Erikli, 1993.”

Keşke ölmeseydin. Çok üzgünüm. O adamlar yakalansın ve çok acı çeksin. Uğur Mumcu çok üzgünüm. Neden öldün? Onun için büyük bir tören oldu. Sen her zaman kalbimdesin. Seni hiç unutmayacağız, Sevgili Uğur Mumcu. (Yaşım 10). Onur Demirtürk…”

Güneştin, yıldız oldun

Düşünmek, özgürlüğü ve bağımsız yarınları Düşünmek, insanın insanca yaşadığını Düşünmek, barışı, kardeşliği, aydınlığı Düşünmek ölümüne Güneştin, bir gökyüzü dolusu yıldız oldun. Sözcüklerin dalga dalga ışık taşıyacak. Üç yanı kıyı, canına can verdiğin memleketine, sadece sevginin önünde eğileceğiz. Ercan Gedik, 1993.”

Türkiye için kocaman, yeri doldurulamayacak bir kayıp. Gerçekten çok üzgünüm. Sevgili büyüğümüz, senin ölümün birlik ve beraberliği gündeme getirdi. Ben belki çok şey yapamam ama senin düşüncelerini elimden geldiğince uygularım. Dilek Demir, 1993.”

Her gün mezarında güller açacak

Her gün mezarınızda güller açacak ey Kuvayı Milliyeciler unutmayız sizi. Her gün seslenişiniz kulaklarımızda yankılanacak. Sen Uğur Mumcu, öldüğün gün milyonların beyninde, bir daha hiç ölmemek üzere doğdun. Nasıl unutulursun? Unutmayacağım seniHandan Berna Adaoğulları, İstanbul, 10 Şubat 1993.

Aydınlığa atılan bomba, kendinden utandı. Patladığı yerde mumlar yanıyor, karanfiller açıyorduMurat Sümer, 29 Ocak 1993.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler