Olağanüstü üniversite
Ege Üniversitesi’nde öğrencilerin vakit geçirdiği alanlar ve cinayetin işlendiği kafeterya sac bariyerlerle çevrili, eğitim silahların gölgesinde.
İzmir’de valiliğin basın açıklamalarına ilişkin genelgesini geri çekmesiyle “sıkıyönetim” bitti ancak Ege Üniversitesi’nde “olağanüstü hal” devam ediyor.
Fırat Çakıroğlu’nun ölümünün ardından “polis kampusuna” dönen üniversitede eğitim “silahların gölgesinde” yapılıyor. Okula girmek isteyen öğrenci ya da konuklar, öncelikle özel güvenlik görevlileriyle muhatap oluyor. Kampusa girmeye “müsait” bulunan öğrencileri, arkasında olayın gerçekleştiği kafeteryayı gizlemeye çalışan yaklaşık 2 metrelik sac bariyerler karşılıyor. Öğrencilerin daha önce bir araya gelip sohbet ettiği, etkinlikler düzenlediği diğer çim alanlar da sac bariyerlerle çevrili. Üzerinde de hiçbir inşaat faaliyeti yürütülmemesine karşı “inşaat alanına girmek tehlikeli ve yasaktır” yazısı asılı. Bariyerlerin olmadığı, öğrencilerin toplanabileceği diğer alanlar ise sürülerek bir “tarlaya” dönüştürülmüş ki üzerinde herhangi bir etkinlik yapılamasın.
Üniversiteliler; öğrenim gördükleri fakülteye girişte de özel güvenlik görevlilerine fakültede okuduklarını kanıtlamak durumunda. Ancak dışarıdan gelen bir konuksanız derdinizi anlatmak biraz uzun sürebiliyor. Herhangi bir şüphe anında kampus içinde beliren üniformalıların yanı sıra, belinde silahını göstermekten çekinmeyen sivil polisler, kantinlerin baş müdavimleri. Top oynayan, ağaçlara, sac bariyerlere balon asan öğrenciler gözaltına alınmakla kalmıyor, polisler balonlarını da patlatıyor.
Öğretim üyelerinden bildiri Rektörlüğün sportif, kültürel, hatta bilimsel faaliyetleri “ikinci bir emre kadar” yasaklayan kararı, kampustaki havayı daha da ağırlaştırıyor. Ancak kampustaki “olağanüstü hal” uygulamalarına karşı çıkan bir grup öğretim üyesi, yayımladıkları bildiriyle “normalleşme” istiyor. Olağanüstü dönemde gerçekleştirilen uygulamaların kampustaki özgürlük ortamını zedelediği vurgulanan bildiride, güvenlik önlemleri ile özgürlüklerin korunması arasında denge sağlanması gerektiği dile getiriliyor. Öğretim üyeleri, şöyle diyor: “Kampusta, daha önce örneği olmayan bir insansızlaştırma uygulaması başlatıldı. Kampusun özgürlük ortamı kalıcı olarak zedelenmekte ve üniversiteyi üniversite yapan değerler yıpranmaktadır. Bu uygulamalar üniversite ortamının normalleşmesini geciktirmeleri bakımından yeni güvenlik riskleri doğurmaya da adaydır.” |
Kampustaki sac bariyerlerde inşaat var ibaresi yazılı. Fakat süren bir inşaat yok. Öğrencilerin toplanabileceği alanlar sürülerek tarlaya dönüştürülmüş.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza