Öldürülen gazeteci sayısı: 295

ABD'nin Mart 2003'te Irak'a yönelik başlattığı savaştan bu yana ülkede öldürülen basın mensuplarının sayısının 295'i bulduğu bildirildi.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 07:24
Abone Ol google-news

Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Mueyyed El Lami, dün Bağdat'ın 30 kilometre batısında yer alan Abu Gurayb ilçesinde güvenlik güçleri eşliğinde bir halk pazarını dolaşan aşiret şeyhlerini hedef alan intihar saldırısında, uydudan yayın yapan El Bağdadiye televizyonunda çalışan muhabir Suhayb Adnan ve kameraman Haydar Haşim'in hayatını kaybettiğini belirterek, Mart 2003'ten bu yana çatışma ve saldırılar sonucu ölen basın mensuplarının 295'e ulaştığını kaydetti.

Basın mensuplarının neredeyse tamamının her tür sosyal güvenceden yoksun bulunduğunu ve öldürülen gazetecilerin ailelerinin perişan olduğunu belirten El Lami, bunun için hükümet ve parlamentoyla ''Gazetecileri Koruma'' adı altında bir kanun çıkarılması için bir çalışma yürüttüklerini, ancak bazı çevrelerin bu kanunu geciktirdiğini söyledi.

Irak Gazeteci Haklarını Savunma Derneği Başkanı İbrahim El Serrac da, yaptığı açıklamada, ''ABD ve müttefiklerinin 2003'ün Mart ayında Irak'a açtığı savaştan bu yana saldırı, çatışma olaylarında, patlamalarda ve ölümle sonuçlanan kaçırma olaylarında hayatını kaybeden 295 basın mensubundan 16'sının bayan olduğunu'' ifade etti.

Söz konusu dernek ile BM tarafından yapılan ortak çalışmada, gazeteciler için Bağdat dünyanın en tehlikeli, Musul da Bağdat'tan sonra dünyanın en tehlikeli 2'inci kenti ilan edilmişti.

Musul'da 2003'ten bu yana 6'sı kadın olmak üzere toplam 29 gazeteci öldürüldü.
Irak'ta 56 gazetecinin öldürüldüğü 2006 yılı halen en fazla gazeteci kaybının yaşandığı yıl oldu.

Ülkede 2008'in ilk yarısında 12 gazeteci öldürülürken, keyfi denilebilecek çeşitli nedenlerle 6 gazeteci tutuklandı, 28 gazeteci de Irak güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddete maruz kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler