'Ömrümün Son Hükmü'

Cumhuriyet Ankara bürosunun deneyimli yüksek yargı muhabiri, 'Cüppeli Adalet'ten 'İlahi Adalet'e, 'Af Dağının Ardındaki AKP'den 'Maskesiz Soygun'a siyasi araştırma kitaplarının yazarı İlhan Taşcı; bu kez bir romanla okurun karşısına çıktı. Ömrümün Son Hükmü, arka planında tartışmalı siyasi davaların yer aldığı bir aşkın romanı. 'Aşk tutsaklıktır' sözü neredeyse bir klişe gibi yinelenir ya. Ömrümün Son Hükmü 'adı olmayan' erkek kahramanını 'gerçek' bir hapishaneye götüren bir aşkın romanı.

'Ömrümün Son Hükmü'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.12.2012 - 10:30

Gazetecilik insanı gündelik olana fazlaca bağlıyor. Roman yazmanın arkasında bir günlük ömrü olan manşetlere, haberlere karşı bir 'kalıcılık' arzusu mu yatıyor?- Son beş yıldır Türkiye'ye 'bir şey oluyor', ülkenin tüm kurumları aks değiştiriyor, değiştirebilir de. Ama yargının da aks değiştirip adalet istasyonundan gitgide uzaklaştığı noktada sorun başlıyor. Açılan kimi davalar nedeniyle yüz binlerce sayfalık belge arşivi var orta yerde. Sayıları neredeyse iki elin parmağını geçmeyecek sayıda meslektaş aylardır, yıllardır yaşananları yazıyor, yazmak için binlerce sayfalık doküman inceleniyor. Yaşananlara bir fotoğrafın parçalarına bakar gibi herkes bulduğu açıdan bakıyor ama bütün fotoğrafı netleştiremiyorsunuz. Tek karelik fotoğraf kıymetli, ama bizi aslolana götürmüyor. Yalnızca bize ağrıyan, aksayan yanı gösteriyor. Oysa bizim izini sürdüğümüz; sürmemiz gereken ülkenin başının ağrıması değil, kimin, nasıl, niçin ve neden ağrıttığını öğrenmektir. Çünkü son beş yılda yaşananlar oldukça komplike, kurmaca yeteneği yüksek, tüm bunların eleman seçimi, planlaması ve stratejik uygulaması da bir o kadar profesyonel. Çözebilmek için bütünü görmemiz, bütünden tekile doğru ilerlememiz gerekiyor. Yoksa tekil olarak tek tek olaylardaki sorunlar ortaya konuluyor günlük gazete yazılarında. Bu yolla yalnızca bir haksızlığı ortaya koyabiliyoruz. Oysa bu topraklara ait 'arkadaki gücü' görmemiz gerekir. Perdeye yansıyanı görüyoruz belki ama, perdenin ardındaki o eli bilmiyoruz. Perdedeki suretten, gerideki asla erme çabası.

OKURLARA

TURHAN GÜNAY

Cumhuriyet Ankara Bürosu'nun deneyimli yüksek yargı muhabiri, 'Cüppeli Adalet'ten 'İlahi Adalet'e, 'Af Dağının Ardındaki AKP'den 'Maskesiz Soygun'a siyasi araştırma kitaplarının yazarı İlhan Taşcı; bu kez bir romanla okurun karşısına çıktı. 'Ömrümün Son Hükmü', arka planında tartışmalı siyasi davaların yer aldığı bir aşkın romanı. 'Aşk tutsaklıktır' sözü neredeyse bir klişe gibi yinelenir ya. 'Ömrümün Son Hükmü' 'adı olmayan' erkek kahramanını 'gerçek' bir hapishaneye götüren biraşkın romanı. İlhan Taşcı ile Türey Köse konuştu.Tony Blair'in anılarını içeren 'Bir Yolculuk', partinin ideolojik değişimini, başbakanlık deneyimini ve 10 yıllık İşçi Partisi iktidarının temel politikalarını Blair'in bakış açısından anlatan bir siyasi biyografi ve anı kitabı. Kitabı Seriye Sezen değerlendirdi.Çankaya'da ideolojik tesettür... Yükselen İslam burjuvazisi... Sosyetik iftarlar... Medyada yasaklar... Demirparmaklıklar ardındaki gazeteciler... Pasif laiklik... Gerileyen kadın hakları... İçki yasakları... Yıkılan heykeller... İslam demokrasisi Türkiye'yi on yılda nasıl değiştirdi? Bu ve daha pek çok 'sorun'un arka planı ve mücadele yolları gazeteci-yazar Nilgün Cerrahoğlu'nun yeni kitabı 'Demokrasi Tramvayı-AKP Türkiye'sinin On Yılı'nda. Cerrahoğlu, zilini çalarak gelen tramvayın bizi nasıl ezip geçtiğine gazeteci gözüyle tanıklık niteliğindeki yazılarından oluşan kitabında, son on yılın gazetecilik yaşamınızda en çok endişelendiği dönem olduğunu ifade ediyor. Özellikle yargı ile eğitim alanlarında AKP'nin aldığı kaygı verici mesafenin bundaki payını vurguluyor. Asıl uyanışın sivil toplumdan gelmesini umduğunu ifade ederek sağlam bir demokratik geleceğe ulaşmanın yolunun, gidişata teslim olmayarak bir muhalif duruş sergilemeyi öğrenmekten geçtiğine dikkat çekiyor. Cerrahoğlu ile 'Demokrasi Tramvayı-AKP Türkiye'sinin On Yılı' adlı kitabını konuştuk.Bol kitaplı günler..


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler