Özgürlüğe başsavcılık engeli
Telefonunda ByLock olmadığı defalarca kanıtlanan muhasebe çalışanımız Emre İper'in adını İstanbul Başsavcılığı mahkemeye göndermediği için tahliye edilmedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programları kullanmaları nedeniyle iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilen 11 bin 480 kişiden biri olan muhasebe çalışanımız Emre İper’in tahliye edilmesi için, gazetemiz avukatları bugün İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yolladığı listeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemeye göndermediği için İper tahliye edilmedi. Edinilen bilgiye göre listenin Ankara'dan gönderildiği ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın liste ile ilgili mahkemelere göre tasnif edip yollayacağı öğrenildi. Buna karşın Çağlayan Adliyesi'ndeki İstanbul 35. Ağır Mahkemesi, Bylock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Saadet Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Yaman'ı, güncellenen Bylock listesinde adının yer alması üzerine tahliye etti.
Muhasebe çalışanımız Emre İper, Cumhuriyet davası iddianamesini hazırlayan savcılardan Yasemin Baba’nın talimatı ile 6 Nisan’da gözaltına alınmıştı. Savcı Baba, 2016’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında gözaltına aldırana dek ifadeye çağırmadığı İper’in ByLock kullanıcı olduğunu iddia ederek tutuklanmasını istemişti. İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği yargıcı Ömer Harun Özbek de İper’i KOM Daire Başkanlığı’nın 3 satırlık bilgi notuna dayanarak tutuklamıştı. İper, Cumhuriyet iddianamesinde isminin ve telefon numarasının “ByLock kullanıcısı” olarak geçtiğini görmesi nedeniyle tutuklanmadan önce telefonunun yedeklemesini almıştı. Yedeklemenin soruşturma dosyasında olmasına karşın savcı Baba, İper’in telefonu ile ilgili herhangi bir rapor aldırmamıştı.
Bunun üzerine gazetemizin avukatları tarafından İper’in telefonunun yedeklemesi ile ilgili yeminli adli bilişim uzmanı Koray Peksayar’dan uzman mütalaası alındı. Mütalaada İper’in telefonunda ByLock’un kurulduğuna ya da kurulup kaldırıldığına dair ize rastlanmadığı belirtildi. Bu mütalaa soruşturma aşamasında savcı Baba’ya da sunuldu. Ancak savcı Baba bu rapora rağmen hazırladığı iddianamade İper’in FETÖ üyesi olduğunu iddia etti. İper hakkında açılan davanın Cumhuriyet davası ile birleştirilmesinin ardından İper’in telefon yedeklemesinin üzerinde inceleme yapan adli bilişim mühendisi Tuncay Beşikçi duruşmada tanık olarak dinlendi. Beşikçi, İper’in ByLock programını kurmadığını belirterek, “Freezy isimli bir müzik programı üzerinden yönlendirilmiştir. Bu yönlendirmeyi yapan kişiler de FETÖ ile ilgililerdir” demişti. Beşikçi, gerçek ByLock kullanıcılarının tespiti için ByLock’tan önce “Mor Beyin” kaydı olup olmadığına bakılması gerektiğini dile getirmişti. Beşikçi’nin tanıklığına rağmen Abdurrahman Orkun Dağ başkanlığındaki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, İper’i serbest bırakmamıştı. Heyet, 11 Eylül’deki ikinci duruşmada İper’in telefonu üzerinde bir başka bilirkişiden rapor talep etmişti, ancak aradan 3 ay geçmiş olmasına karşın rapor dosyaya gelmediği için geçtiğimiz günlerde görülen 5. duruşmada da İper’in tutukluluğun devamına hükmedilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev